Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Aγγινάρες αλλά πολίτα


                                                                                                                  
AΓΓΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑ ΠΟΛΙΤΑ
ΥΛΙΚΑ:
1/2  κιλό καθαρισμένο αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο,
11-12 καθαρισμένες αγγινάρες φρέσκες ή κατεψυγμένες,
5-6 καρότα,
4-5 μέτριες πατάτες,
1 ματσάκι άνηθο,
3 μεγάλα κρεμμύδια,
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα,
το χυμό δύο λεμονιών,
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο,
αλάτι και ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπεριά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζω τις πατάτες, τις πλένω και τις κόβω σε κομμάτια.
Κάθε κομμάτι έχει το μέγεθος ενός μούσμουλου περίπου.
Καθαρίζω τα ξερά κρεμμύδια.
Κόβω τα μεγάλα κρεμμύδια σε 10 κομμάτια το καθένα.
Καθαρίζω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβω σε μικρά κομμάτια.
Βάζω τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και το λάδι μέσα σε μια κατσαρόλα.
Καθαρίζω τον άνηθο από τα κοτσάνια, τον πλένω καλά και τον κόβω μέσα στην κατσαρόλα.
Καθαρίζω τα καρότα και τα κόβω μικρά κομμάτια μέσα στην κατσαρόλα.
Ξεπλένω τον αρακά και τον προσθέτω στην κατσαρόλα.
Ξεπλένω τις αγγινάρες. Κόβω κάθε αγγινάρα στη μέση και την  προσθέτω στην κατσαρόλα.
Βάζω νερό μέχρι την μέση των λαχανικών.
Προσθέτω ανάλογο αλάτι και ελάχιστη καυτερή πιπεριά.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Μόλις πάρει βράση το φαγητό, κατεβάζω τη φωτιά και το αφήνω να βράσει με την ησυχία του.
Αφού περάσει μισή ώρα και μισοβράσουν τα λαχανικά, ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα το χυμό του λεμονιού.
Αφήνω τα λαχανικά να βράσουν άλλα 10 λεπτά και μετά τα δοκιμάζω. Αν δεν είναι βρασμένα,ι τα αφήνω να βράσουν λίγο ακόμη.
Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και εξετάζω αν έχουν μαλακώσει όλα τα λαχανικά.
Το φαγητό είναι πολύ νόστιμο και έτσι και μπορεί να σερβιριστεί αμέσως μόλις κρυώσει λίγο.
Αν το βάλω για λίγο στο φούρνο, γίνεται ακόμη νοστιμότερο. 
Βάζω τα λαχανικά σ' ένα ταψί που το τοποθετώ στη μεσαία σχάρα του φούρνου.  
Ψήνω στους 250 βαθμούς.                                                                                                            
Αφήνω το φαγητό στο στο φούρνο να βράσει μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά του και να στεγνώσει λίγο.
Συνήθως βάζω τις αγγινάρες στο φούρνο να ψηθούν και να στεγνώσουν, όταν έχω τραπέζι και θέλω να είναι ευπαρουσίαστες.
Αυτή η συνταγή βγάζει 6-8 μερίδες φαγητού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου