Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Βύσσινο γλυκό και βυσσινάδα



ΒΥΣΣΙΝΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό βύσσινο πλυμένο και καθαρισμένο από τα κουκούτσια,
1 κιλό ζάχαρη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω το βύσσινο σε κατσαρόλα και ρίχνω πάνω του τη ζάχαρη.
Το ανακατεύω καλά, ώστε η ζάχαρη να πάει σε όλα τα φρούτα.
Αφήνω την κατσαρόλα όλη τη νύχτα εκτός ψυγείου, για να σφίξει η ζάχαρη τα βύσινα και να μη λιώσουν με το βρασμό.
Το άλλο πρωί βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Δεν προσθέτω καθόλου νερό, γιατί το φρούτο έχει κατεβάσει πολλά υγρά.
Μόλις αρχίσει το γλυκό να βράζει, σχηματίζεται πάνω πάνω λίγος αφρός.
Με κουτάλα αφαιρώ τον αφρό και τον πετώ.
Ανακατεύω συχνά το γλυκό και προσέχω να μην πιάσει.
Όταν αρχίζει να δένει το σιρόπι, θέλει συχνότερη παρακολούθηση και περισσότερο ανακάτεμα.
Μόλις δέσει το γλυκό, σχηματίζει καθώς βράζει πολλές μικρές φουσκάλες.
Μόλις δω τις φουσκάλες, κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήνω όλο το βράδυ το γλυκό μέσα στην κατσαρόλα, για να δω μήπως κατεβάσει κι άλλα υγρά.
Βάζω σ’ ένα πιατάκι μια κουταλιά γλυκό και το κοιτάζω, για να δω αν έχει δέσει καλά.
Αν έχει κατεβάσει υγρά το ξαναβράζω 5-8 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς.
Βάζω τα βάζα στα οποία θα φυλάξω το γλυκό, μέσα στο φούρνο.
Τα ζεσταίνω στους 100 βαθμούς Κελσίου.
Γεμίζω ως επάνω τα ζεστά βάζα με καυτό γλυκό. Τα κλείνω καλά και τα γυρνώ ανάποδα πάνω σ’ ένα τραπέζι.
Αφήνω τα βάζα αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Τα φυλάσσω σε μέρος σκοτεινό και ψυχρό ή μέσα στο ψυγείο.



                                                                                                                                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου