Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Μαρμελάδα μανταρίνι

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝI


ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό μανταρίνια,
1 κιλό ζάχαρη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χρησιμοποιώ μανταρίνια κλημεντίνης ή κρητικά μανταρίνια ή ανακατωμένα μανταρίνια διαφόρων ειδών.
Πλένω καλά τα μανταρίνια και τα βάζω ολόκληρα σε βαθιά κατσαρόλα. Τα σκεπάζω με νερό.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και τα αφήνω να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σουρώνω τα μανταρίνια σε σουρωτό, για να φύγει όλο το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν. Τα ξεπλένω με καθαρό νερό.
Βάζω ξανά τα μανταρίνια στην κατσαρόλα και την γεμίζω με καθαρό νερό.
Αφήνω τα μανταρίνια μέσα στο νερό όλο το βράδυ.
Το επόμενο πρωί σουρώνω ξανά τα μανταρίνια. Βάζω καθαρό νερό στην κατσαρόλα και τα βράζω ξανά για 10 λεπτά.
Σουρώνω για δεύτερη φορά τα μανταρίνια, για να φύγει όλο το νερό τους.
Ξεπλένω τα μανταρίνια με κρύο νερό και τα αφήνω να κρυώσουν.
Κόβω κάθε μανταρίνι στη μέση.
Καθαρίζω προσεκτικά κάθε κομμάτι μανταρινιού και του αφαιρώ όλα τα κουκούτσια που έχει.
Βάζω στο multi τα καθαρισμένα μανταρίνια και τα χτυπώ μέχρι να γίνουν πουρές.
Μετρώ με φλυτζάνι τα πολτοποιημένα μανταρίνια.
Βάζω σε κατσαρόλα ζάχαρη και νερό για να φτιάξω σιρόπι.
Αν έχω πέντε φλυτζάνια πολτοποιημένα μανταρίνια, θα βάλω μέσα στην κατσαρόλα πέντε φλυτζάνια ζάχαρη και ένα φλυτζάνι νερό.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω για λίγο.
Βράζω το σιρόπι 5-6 λεπτά, για να διαλυθεί η ζάχαρη.
Ρίχνω τα πολτοποιημένα μανταρίνια μέσα στο σιρόπι και ανακατεύω.
 Βράζω την μαρμελάδα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύω συχνά.
Αν βάλω δυνατή φωτιά, η μαρμελάδα θα κολλήσει αμέσως.
Όταν δω ότι έχει πήξει αρκετά, την κατεβάζω από τη φωτιά.
Δεν βγάζω τη μαρμελάδα από την κατσαρόλα, αλλά την αφήνω εκεί μέσα όλη τη νύχτα, για να κατεβάσει τα υγρά της.
Την επόμενη μέρα βράζω ξανά τη μαρμελάδα για δέκα λεπτά ακόμη σε πολύ χαμηλή φωτιά, για να  να πήξει περισσότερο.
Τοποθετώ μέσα στο φούρνο τα βάζα στα οποία θα αποθηκεύσω τη μαρμελάδα και τα ζεσταίνω στους 100 βαθμούς Κελσίου.
Γεμίζω τα ζεστά βάζα με καυτή μαρμελάδα ως επάνω, τα κλείνω καλά και τα γυρνώ ανάποδα. Τα αφήνω αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Τα βάζα φυλάσσονται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
                                                                                                                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου