Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Γλυκό και λικέρ περγαμόντο



ΓΛΥΚΟ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ
(Το περγαμόντο πουλιέται στην αγορά γύρω στις 20 Δεκεμβρίου, κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων).

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό περγαμόντο,
1.5 κιλό ζάχαρη,
3 φλυτζάνια νερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες περγαμόντο. Μερικά περγαμόντο μοιάζουν με λεμόνια.
Στην Κρήτη τα περγαμόντο δεν έχουν καμιά ομοιότητα με τα λεμόνια. Είναι μεγάλα φρούτα, τα οποία έχουν εξωτερικά σγουρά εξογκώματα.
Το εξωτερικό και χρωματιστό μέρος της φλούδας τους έχει όλο το άρωμα.
Τα περγαμόντο της Κρήτης έχουν πολύ παχιά φλούδα και δεν έχουν σπόρια. Με αυτά φτιάχνω ευκολότερα μεγάλη  ποσότητα γλυκού.
Δυστυχώς δεν βρίσκω εύκολα αυτά τα φρούτα, γι’ αυτό αγοράζω ότι ποικιλία περγαμόντο πουλιέται στην αγορά.

ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ ΚΡΗΤΗΣ
Η φλούδα αυτού του φρούτου είναι πολύ δύσκολο να τριφτεί λόγω των πτυχώσεων που έχει. Γι’ αυτό χρησιμοποιώ τα φρούτα ολόκληρα, χωρίς να πειράξω καθόλου τη φλούδα τους.
Ξεπλένω καλά τα φρούτα.
Κόβω κάθε φρούτο σε 10 κομμάτια.
Βάζω τα φρούτα με τη φλούδα σε κατσαρόλα. Τα σκεπάζω με νερό και τα βράζω για 15 λεπτά.
Τα κατεβάζω από τη φωτιά και χύνω το νερό τους.
Τα σκεπάζω με καθαρό νερό.
Για 2 εικοσιτετράωρα αλλάζω κάθε 12 ώρες το νερό και βάζω καθαρό.
Αλλάζω το νερό τουλάχιστον τέσσερεις φορές.
Μετά από 48 ώρες τα φρούτα έχουν ξεπικρίσει αρκετά.
Φτιάχνω σιρόπι.
Βράζω 1,5 κιλό ζάχαρη με 3 φλυτζάνια νερό για 5 λεπτά.
Στραγγίζω τα φρούτα από τα νερά τους και τα ρίχνω μέσα στο σιρόπι.
Βράζω το γλυκό σε μέτρια φωτιά, ώσπου να δέσει.
Πρίν το κατεβάσω από τη φωτιά, ρίχνω μέσα το χυμό 2 μέτριων λεμονιών.
Η εξωτερική φλούδα με το βράσιμο γίνεται σκληρή σαν ξύλο. Το γλυκό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί έτσι, γιατί δεν μπορεί κανείς να το μασήσει.
Με λεπτό και κοφτερό μαχαίρι φρούτου αφαιρώ με προσοχή ένα λεπτό στρώμα με την φλούδα από καθένα κομμάτι ξεχωριστά.
Είναι πιο εύκολο να κοπεί η φλούδα βρασμένη παρά άβραστη.
Το άρωμα του περγαμόντου προέρχεται από την εξωτερική φλούδα του.
Επειδή το φρούτο βράζει με την φλούδα του, γίνεται πολύ αρωματικό και κάπως τραγανό και είναι πολύ ωραίο.
Αν πρώτα αφαιρέσω τη αρωματική φλούδα και μετά βράσω το γλυκό, αυτό  χάνει ένα μεγάλο μέρος από το άρωμα του και γίνεται και πολύ μαλακό.

ΛΙΚΕΡ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ
Βάζω τις φλούδες που αφαίρεσα από το βρασμένο γλυκό σ’ ένα βάζο.
Γεμίζω το βάζο με ρακή.
Αφήνω τις φλούδες 10 μέρες στη ρακή και μετά τις σουρώνω.
Ετοιμάζω σιρόπι με 250 γρ. ζάχαρη και 400 γρ. νερό. Το αφήνω να βράσει 7-8 λεπτά και το κλείνω. Το αφήνω να κρυώσει, ώσπου να γίνει χλιαρό.
Ανακατεύω τη ρακή με το σιρόπι. Βάζω σε μπουκάλια το λικέρ και τα αποθηκεύω σε δροσερό μέρος.
Η  ζάχαρη και το νερό μπορούν να αλλάξουν, γιατί άλλοι θέλουν το λικέρ με λιγότερη ζάχαρη και άλλοι με περισσότερη.  
Το λικέρ αυτό είναι πολύ ωραίο, όταν το πίνεις, γιατί έχει υπέροχο άρωμα, ωραία γεύση και θαυμάσιο χρώμα.
Εγώ το  χρησιμοποιώ κυρίως, για να αρωματίζω διάφορα γλυκά όταν τα φτιάχνω.

ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ ΣΑ ΛΕΜΟΝΙΑ 
Τρίβω τα περγαμόντο στον τρίφτη και αφαιρώ το μεγαλύτερο μέρος της πικρής φλούδας τους.
Κόβω κάθε φρούτο σε 4 κομμάτια και το καθαρίζω από τα σπόρια.
Βάζω σε κατσαρόλα τα κομμάτια και τα βράζω για 15 λεπτά.
Χύνω το νερό τους και βάζω καθαρό.
Κάθε 12 ώρες αλλάζω το νερό επί 2 εικοσιτετράωρα.
Κάνω σιρόπι. Βράζω τη ζάχαρη με το νερό για 7-8 λεπτά.
Στραγγίζω τα περγαμόντο από τα νερά τους και τα ρίχνω μέσα στο σιρόπι.
Βράζω όσο θα χρειαστεί για να δέσει το γλυκό.
Βάζω μέσα το χυμό 2 μέτριων λεμονιών.
 Αν το γλυκό κατεβάσει υγρά, το ξαναβράζω την επόμενη μέρα για 10 λεπτά, για να δέσει καλύτερα.
                                                                                                                                                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου