ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ
H συνταγή αυτή είναι για 16 άτομα.
Το παστίτσιο αυτό γίνεται σε μεγάλο και βαθύ ταψί διαστάσεων 31Χ41Χ6
εκατοστών.
Υλικά για τον κιμά:
1500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά χωρίς λίπος,
80 γραμμάρια ελαιόλαδο,
4 μεγάλες και ώριμες ντομάτες,
λίγο πιπέρι και λίγο αλάτι,
1 μέτριο ξερό κρεμύδι.
Υλικά για την μπεσαμέλ:
2,5 λίτρα γάλα 3,5% λιπαρά,
180 γραμμάρια βιτάμ πλακάκι (3/4 από ένα βιτάμ πλακάκι),
200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Υλικά για τη βάση του παστίτσιου:
1 πακέτο μακαρόνια νούμερο 2 των 500 γραμμαρίων ειδικό για παστίτσιο,
8 γρ. βιτάμ,
300 γραμμάρια τυρί τριμμένο για μακαρόνια.
Κατάλληλα τυριά είναι το κεφαλοτύρι, η κεφαλογραβιέρα, η παρμεζάνα και γενικώς όλα τα σληρά τυριά.
Κατάλληλα τυριά είναι το κεφαλοτύρι, η κεφαλογραβιέρα, η παρμεζάνα και γενικώς όλα τα σληρά τυριά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάση παστίτσιου
Βάζω σε κατσαρόλα νερό και τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Μόλις κοχλάσει το νερό, ρίχνω μέσα τα μακαρόνια και τα ανακατεύω.
Αφήνω τα μακαρόνια να βράσουν για 7 λεπτά, για να μαλακώσουν, αλλά να μη λασπώσουν.
Σουρώνω τα μακαρόνια σε σουρωτήρι και τ’ αφήνω να στραγγίσουν καλά.
Επειδή αυτά τα μακαρόνια είναι πολλά για το παστίτσιο, γεμίζω ένα βαθύ πιάτο
από αυτά και τα αφήνω στην άκρη για άλλη χρήση.
Αφήνω στην άκρη λίγο τυρί, για να το ρίξω πάνω από τη μπεσαμέλ μετά τη συναρμολογήσω του παστίτσιου.
Αδειάζω μέσα στο ταψί τα μακαρόνια που βρίσκοναται μέσα στο σουρωτήρι. Ρίχνω
μέσα στο ταψί το βιτάμ και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύω καλά τα μακαρόνια, για
να πάει το τυρί παντού.
Απλώνω τα μακαρόνια ομοιόμορφα στον
πάτο του ταψιού.
Αυτά αποτελούν τη βάση του παστίτσιου.
Ζεσταίνω το γάλα που θα χρησιμοποιήσω για τη μπεσαμέλ.
Βάζω σε μια κατσαρόλα το γάλα και την τοποθετώ σε μέτρια φωτιά.
Περιμένω το γάλα να ζεσταθεί, αλλά όχι να κοχλάσει. Μόλις αρχίσει να
φουσκώνει, το κατεβάζω από τη φωτιά, γιατί δε θέλω να χυθεί έξω.
Ψήσιμο του κιμά
Βάζω σε μια μέτρια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ψιλοκόβω μέσα το καθαρισμένο κρεμμύδι.
Βάζω σε μια μέτρια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ψιλοκόβω μέσα το καθαρισμένο κρεμμύδι.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, για να σωταριστεί το κρεμμύδι.
Το ανακατεύω πότε πότε, μέχρι να μαλακώσει και να ξανθίνει.
Προσθέτω τον κιμά μέσα στο κρεμμύδι και τον ανακατεύω πολλές φορές, για να λαδωθεί καλά όλος. Προσθέτω αλάτι και
πιπέρι.
Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω τον κιμά να ζεσταθεί και να κατεβάσει τα υγρά του.
Τον ανακατεύω συχνά και σπάζω τους βώλους που σχηματίζονται καθώς βράζει. Τους
πιέζω μ’ ένα πηρούνι και τους διαλύω.
Χρειάζεται σαράντα λεπτά περίπου για ν’ αρχίσει ο κιμάς να μαλακώνει.
Κόβω στο multi τις ντομάτες και τις βάζω στον κιμά.
Ανακατεύω πότε πότε τον κιμά και τον αφήνω να βράζει μέχρι να απορροφηθούν
τα υγρά του κατά το μεγαλύτερο μέρος τους.
Αδειάζω τον κιμά μέσα στο ταψί και τον απλώνω ομοιόμορφα πάνω από τα
μακαρόνια.
Μπεσαμέλ
Τοποθετω μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνω μέσα το βιτάμ.
Το ανακατεύω μέχρι να λύωσει.
Ρίχνω μέσα στο βιτάμ λίγο λίγο το αλεύρι, ενώ συνεχίζω να ανακατεύω.
Αφήνω το αλεύρι να σωταριστεί μέχρι να ξανθίνει.
Το αλεύρι καίγεται πολύ εύκολα γι’ αυτό στέκομαι πάνω από την κατσαρόλα και
ανακατεύω συνεχώς.
Όταν ετοιμαστεί το αλεύρι, ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα φλυτζάνι φλυτζάνι το καυτό γάλα.
Χτυπώ για λίγο την κρέμα με το blender χειρός, για να ομογενοποιηθεί το
μείγμα.
Σταματώ το blender και συνεχίζω να ανακατεύω την κρέμα
με κουτάλα.
Η κρέμα πιάνει πολύ εύκολα, γι’ αυτό την ανακατεύω διαρκώς. Αν αντιληφθώ ότι
πάει να κολλήσει, χαμηλώνω περισσότερο τη φωτιά.
Μόλις αρχίζει να πήζει, την κατεβάζω από τη φωτιά.
Όπως είναι ζεστή, πρίν κρυώσει και σφίξει, την αδειάζω μέσα στο ταψί πάνω από τον κιμά.
Απλώνω ομοιόμορφα την κρέμα σ’ όλο το ταψί.
Πασπαλίζω από πάνω την μπεσαμέλ με το τριμμένο τυρί που έχω κρατήσει.
Βάζω το ταψί στο φούρνο στη πρώτη σκάλα από κάτω.
Ψήνω στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου για 45-50 λεπτά.
Όταν ετοιμαστεί το παστίτσιο, μυρίζει πολύ έντονα και παίρνει μπεζ χρώμα.
Βγάζω το ταψί έξω από το φούρνο και αφήνω το παστίτσιο να κρυώσει.
Αν προσπαθήσω να το κόψω όσο είναι ζεστό, διαλύεται.
Για να μπορώ να το κόψω, πρέπει να μείνει έξω από το φούρνο για δυο ώρες
τουλάχιστον.
Αυτή η δόση είναι για ένα μεγάλο παστίτσιο που το φτιάχνω, όταν περιμένω μεγάλη
παρέα.
Όταν έχω λιγότερο κόσμο, φτιάχνω τη μισή δόση από αυτήν.
Άλλες φορές πάλι φτιάχνω ολόκληρη τη δόση, αλλά τη μοιράζω σε δυο μικρότερα
ταψιά.
Το ένα το ψήνω αμέσως, ενώ το δεύτερο το τυλίγω με αλουμινόχαρτο και το βάζω
άψητο στην κατάψυξη.
Όταν θελήσω να το ψήσω, το βγάζω από το ψυγείο 4 ώρες ενωρίτερα για να ξεπαγώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου