ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΥΜΙΝΟ
ΓΕΜΙΣΗ
ΥΛΙΚΑ:
2 κιλά σπανάκι,
1 ματσάκι άνηθο,
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα,
400 γραμμάρια φέτα,
1/3 φλυτζανιού λάδι,
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κύμινο.
ΦΥΛΛΟ
ΥΛΙΚΑ:
1 βιτάμ πλακάκι 250 γραμμαρίων,
1 ποτήρι νερό παγωμένο,
400 γραμμάρια αλεύρι + αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΕΜΙΣΗ
Καθαρίζω το σπανάκι. Βγάζω τα εξωτερικά ξερά του φύλλα και τα πετώ. Κόβω τις ρίζες του και τις πετώ.
Το πλένω τουλάχιστον τέσσερα νερά, για να φύγουν όλα τα χώματα που έχει.
Καθαρίζω και πλένω τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
Βάζω το λάδι σε μια κατσαρόλα και τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
ψιλοκόβω μέσα στην κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Τα ανακατεύω
συχνά, μέχρι να σωταριστούν και να ξανθίνουν. Προσθέτω το σπανάκι, κομμένο σε μικρά κομμάτια.
Το αφήνω ξεσκέπαστο να βράσει ώσπου να πιεί τα νερά του.
Κλείνω τη φωτιά και βάζω μέσα στην κατσαρόλα την τριμμένη φέτα.
Προσθέτω το κύμινο και ανακατεύω.
Δοκιμάζω την γέμιση. Αν μου φανεί άγευστη, προσθέτω κι άλλη φέτα.
ΦΥΛΛΟ
Βάζω το βιτάμ για μια ώρα στην
κατάψυξη.Βγάζω το βιτάμ από την κατάψυξη και το τρίβω σ’ ένα μπολ με τον τρίφτη της ντομάτας.
Προσθέτω το νερό και το αλεύρι και ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί.
Μοιράζω τη ζύμη σε δύο μέρη.
Με κάθε κομμάτι ζύμης ανοίγω ένα φύλλο μεγάλο για ταψί διαστάσεων 31Χ41Χ6
εκατοστών.
Μ’ ένα βουρσάκι αλείφω το ταψί με λάδι και το πασπαλίζω με αλεύρι.
Γυρνώ το ταψί ανάποδα και το χτυπώ ελαφρά, να φύγει το αλεύρι που
περισσεύει.
Στρώνω το ένα φύλλο στον πάτο του ταψιού.
Βάζω τη γέμιση πάνω από αυτό και την απλώνω ομοιόμορφα παντού.
Σκεπάζω τη γέμιση με το άλλο φύλλο.
Αλείφω το φύλλο από πάνω με λίγο λάδι.
Με κοφτερό μαχαίρι χαράσω διακεκομμένα την επάνω επιφάνεια της πίτας σε
μερίδες.
Βάζω την πίτα στο φούρνο και στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Ψήνω στη λειτουργία των αντιστάσεων στους 175 βαθμούς Κελσίου για 50-60
λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου