Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Ρωσική σαλάτα


ΡΩΣΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ
ΥΛΙΚΑ
1 δόση μαγιονέζα σπιτική,
1 κιλό αρακά,
4 καρότα,
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους,
1 μικρό βαζάκι κάπαρη,
240 γρ. αγγουράκια τουρσί ψιλoκομμένα.


ΜΑΓΙ0ΝΕΖΑ
ΥΛΙΚΑ:
240 γρ. ηλιέλαιο,
το χυμό από 1,5 λεμόνι,
2 μεγάλες πατάτες βρασμένες ολόκληρες (300 -350 γρ.),
1 κουταλιά της σούπας σκόνη μουστάρδας (15 γρ. περίπου),
1 πολύ φρέσκο αυγό,
ανάλογο αλάτι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω σε μια μικρή κατσαρόλα νερό. Τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Καθαρίζω τις πατάτες και τις ρίχνω ολόκληρες μέσα στο νερό. Τις αφήνω να βράσουν, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Βάζω μέσα στο multi 120 γραμμάρια ηλιέλαιο.
Με πηρούνι κόβω τις βρασμένες πατάτες σε μικρά κομμάτακια και ρίχνω τις μισές μέσα στο multi. Τις χτυπώ στη μικρή ταχύτητα για 2-3 λεπτά.
Προσθέτω στο multi άλλα 120 γρ. ηλιέλαιο και τις υπόλοιπες πατάτες. Τις χτυπώ για λίγα λεπτά.
Προσθέτω το χυμό 2 λεμονιών, το αλάτι και μια κουταλιά σκόνη μουστάρδα.
Τα χτυπώ 2-3 λεπτά.
Προσθέτω ένα φρέσκο αυγό ολόκληρο και χτυπώ μέχρι να πετύχω μια μαγιονέζα σαν αλοιφή.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ 
Κόβω ξεχωριστά τα καρότα και τις πατάτες σε μικρούς κύβους.
Βράζω το καθένα σε διαφορετιή κατσαρόλα για λίγα λεπτά, ίσα ίσα να μαλακώσουν.
Σε άλλη κατσαρόλα βράζω μόνο του τον αρακά, ώσπου να μαλακώσει.
Στραγγίζω τα λαχανικά. Τα αφήνω μέσα σ’ ένα σουρωτό, όσο χρειάζεται, για να φύγουν όλα τα υγρά τους.
Πλένω την κάπαρη και την στραγγίζω.
Ψιλοκόβω τα αγγουράκια.  
Βάζω σ’ ένα μπολ τα λαχανικά, την κάπαρη και τα αγγουράκια.
Ρίχνω πάνω στα λαχανικά 60 γραμμάρια ηλιέλαιο, λίγο αλάτι, λίγο λεμόνι και τα ανακατεύω.
Προσθέτω την μαγιονέζα στο μπολ με τα λαχανικά. Τα ανακατεύω καλά.
Βάζω σε μπολ σερβιρίσματος τη σαλάτα και τη διακοσμώ με φετούλες καρότο και με χάντρες από αρακά.
Η ρωσική σαλάτα φυλάσσεται στο ψυγείο.
                                                                                                                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου