Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Μπακαλιάρος με πράσα αυγολέμονο


ΦΙΛΕΤΑ  ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
ΥΛΙΚΑ:
Ένα κιλό φιλέτα μπακαλιάρου,
2 κιλά πράσα,
λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια,
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια,
4 φύλλα σέλερυ,
2 αυγά,
2 μέτρια λεμόνια,
180 γρ. ελαιόλαδο,
ανάλογο αλάτι,
λίγη κόκκινη καυτερή πιπεριά.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
Καθαρίζω τα κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια αφαιρώντας τα εξωτερικά ξερά τους φύλλα.
Καθαρίζω τα πράσα αφαιρώντας τα εξωτερικά φύλλα τους που είναι ξερά.
Αφήνω μόνο τα τρυφερά εσωτερικά.
Πλένω τα κρεμμυδάκια και τα κρεμμύδια και τα κόβω σε μικρά κομμάτια για  σωτάρισμα.
Κόβω τα καθαρισμένα πράσα κατά μήκος τους στη μέση και ξανά στη μέση.
Έτσι κάθε πράσο γίνεται τέσσερα μακρόστενα κομμάτια.
Κόβω κάθετα αυτά τα κομμάτια σε άλλα μικρότερα μήκους δυο ή τριών εκατοστών.
Πλένω τα πράσα  δυο τρία νερά για να φύγει το χώμα που υπάρχει ανάμεσα στα φύλλα τους.
Καθαρίζω τα φύλλα του σέλερυ και διαλέγω το τρυφερό τους μέρος.
Αν βάλω σελινόριζα την καθαρίζω προσεκτικά εξωτερικά αφαιρώντας την ξυλώδη φλούδα της. Χρησιμοποιώ μόνο την τρυφερή εσωτερική σάρκα της.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβω το μπακαλιάρο σε κομμάτια 3Χ4 εκατοστά περίπου το καθένα.
Βάζω το μπακαλιάρο σ’ ένα μπολ με μπόλικο νερό, για να τον ξαλμυρίσω.
Την πρώτη μέρα τον αφήνω έξω από το ψυγείο και του αλλάζω το νερό τρεις φορές.
Τη δεύτερη μέρα το βάζω στο ψυγείο και αλλάζω το νερό δυο φορές.   
Την τρίτη μέρα είναι έτοιμος για ψήσιμο.
Βάζω ελαιόλαδο σε μιά κατσαρόλα.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σωτάρω τα πράσα, τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια.
Τ’ ανακατεύω πότε πότε μέχρι να πάρουν μπεζ χρώμα.
Προσθέτω τα σέλερυ και την πιπεριά και τ’ ανακατεύω.
Χαμηλώνω τη φωτιά περισσότερο και αφήνω τα υλικά να σιγοβράζουν, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.
Βάζω ελάχιστο αλάτι στα λαχανικά και ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
Σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω το φαγητό να σιγοβράσει 10-12 λεπτά περίπου ή όσο θα χρειαστεί για να μαλακώσει.
Κλείνει το μάτι της κουζίνας και αφήνω πάνω του την κατσαρόλα, καθώς ετοιμάζω το αυγολέμονο.
Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζω τα αυγά και τα χτυπώ για δυο λεπτά με το σύρμα.
Ρίχνω λίγο λίγο το χυμό 1,5 λεμονιού μέσα στα αυγά, τα οποία δε σταματώ να χτυπώ.
Με βαθειά κουτάλα παίρνω από την κατσαρόλα καυτό ζουμί.
Ρίχνω το ζουμί αυτό λίγο λίγο μέσα στο μπολ με τα αυγά, ενώ συγχρόνως ανακατεύω. 
Επαναλαμβάνω αυτή τη διαδικασία τρεις φορές ακόμη.
Μ’ αυτό το τρόπο το αυγό ψήνεται σιγά σιγά και δεν κόβει το αυγολέμονο. 
Ρίχνω το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύω απαλά, για να μη διαλυθεί ο μπακαλιάρος.
Δοκιμάζω το φαγητό, αν η γεύση του χρειάζεται διόρθωμα, τη διορθώνω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου