ΑΡΝΑΚΙ Ή ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΙΛΑΦΙ
Υλικά:
1,5 κιλό αρνί από μπούτι,
2 φλυτζάνια ρύζι για πιλάφι,
5 μεγάλες ώριμες ντομάτες,
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θρούμπη,
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο.
Εκτέλεση
Προετοιμασία και ψήσιμο κρέατος
Αγοράζω το κρέας από την προηγούμενη μέρα. Το πλένω καλά και βγάζω όσα
μικρά σπασμένα κοκκαλάκια έχει.
Πασπαλίζω το κρέας με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θρούμπη και το αλείφω γύρω
γύρω με λάδι.
Βάζω το κρέας σε βαθύ ταψί και το βάζω στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα χτυπώ στο multi τις ντομάτες καλά.
Βγάζω το ταψί με το κρέας από το ψυγείο.
Απλώνω την τριμμένη ντομάτα πάνω στο αρνί σαν πηχτό κόκκινο σκέπασμα.
Βάζω μέσα στο ταψί νερό μέχρι τη μέση του κρέατος.
Κόβω ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί για φούρνο και το βάζω πάνω από το
κρέας σαν σκέπασμα.
Ψήνω στους 250 βαθμούς Κελσίου για
40 λεπτά περίπου.
Το κρέας κάποια στιγμή αρχίζει να μυρίζει ξεροψημένο.
Βγάζω την αντικολλητική λαδόκολλα.
Γυρνώ με πηρούνα το κρέας και το πάνω μέρος του κατεβαίνει κάτω και χώνεται
μέσα στο νερό.
Το μέρος του αρνιού που ήταν μέσα στο νερό ανεβαίνει επάνω και βγαίνει έξω
από το νερό.
Σκεπάζω ξανά το κρέας με τη λαδόκολλα και το βάζω στο φούρνο.
Αφήνω να το κρέας να βράσει για 40 λεπτά ακόμη.
Ελέγχω με την πηρούνα σε τι κατάσταση βρίσκεται.
Καρφώνω την πηρούνα μέσα στο κρέας. Όταν το κρέας έχει ψηθεί, η πηρούνα
καρφώνεται εύκολα.
Αν όμως είναι σκληρό και η πηρούνα βρίσκει αντίσταση, το βάζω ξανά στο
φούρνο και συνεχίζω το ψήσιμο.
Χαμηλώνω τη φωτιά στους 180 βαθμούς.
Αφήνω το κρέας να σιγοψηθεί, μέχρι να μαλακώσει και να ξεκολλά από τα
κόκκαλα.
Βγάζω το ταψί από το φούρνο.
Με την πηρούνα βγάζω το κρέας από το ταψί και το βάζω σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Σκεπάζω το κρέας με αλουμινόχαρτο και αποπάνω βάζω χνουδωτή πετσέτα, για να
διατηρηθεί ζεστό.
Πιλάφι
Μετράω το ζωμό που υπάρχει μέσα στο ταψί. Κρατάω 4.5 φλυτζάνια, για να
φτιάξω το πιλάφι. Τον ζωμό που περισσεύει τον φυλάγω στο ψυγείο.
Βάζω τον ζωμό που είναι για το πιλάφι μέσα στο ταψί, στο οποίο έψησα το
κρέας.
Πλένω καλά το ρύζι μέσα σε σουρωτό και το αφήνω να στραγγίσει.
Ρίχνω το ρύζι μέσα στο ταψί.
Ανακατεύω το ρύζι με μακριά κουτάλα και προσθέτω ανάλογο αλάτι.
Αφήνω το ρύζι μέσα στο φούρνο να βράζει 15 λεπτά περίπου. Το ανακατεύω πότε
πότε.
Δοκιμάζω το ρύζι, για να δω αν έχει ετοιμαστεί και αν η γεύση του είναι
σωστή.
Μόλις ετοιμαστεί το πιλάφι, βάζω ξανά το αρνί μέσα στο ταψί πάνω από αυτό. Κλείνω το φούρνο.
Σκεπάζω το φαγητό με το αντικολλητικό χαρτί για να μη στεγνώσει.
Αφήνω το φαγητό μέσα στο φούρνο, για να διατηρηθεί ζεστό.
Το αρνί είναι πολύ νόστιμο όταν είναι ζεστό, γι’ αυτό πρέπει να σερβίρεται
ζεστό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου