ΑΡΝΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
(Συνταγή για 6 άτομα)
Υλικά:
1 ολόκληρο μπούτι
από μικρό αρνί (1,5 κιλό περίπου),
αλάτι, πιπέρι,
ρίγανη, θρούμπη,
250 γρ.
ελαιόλαδο,
3 κιλά πατάτες,
2 μεγάλα
λεμόνια.
Εκτέλεση
Αγοράζω το
μπούτι από την προηγούμενη μέρα, για να το μαρινάρω.
Πλένω το μπούτι
με νερό.
Του βάζω αλάτι,
πιπέρι, ρίγανη και θρούμπη.
Τρίβω με το χέρι
μου το μπούτι και απλώνω τα μυρωδικά ομοιόμορφα πάνω του.
Βάζω λάδι στο
χέρι μου και λαδώνω καλά το μπούτι γύρω γύρω.
Εμένα μου αρέσει
να καρφώνω μέσα στο κρέας μερικές σκελίδες σκόρδο.
Το κρέας όμως
παίρνει μια έντονη μυρωδιά από το σκόρδο, η οποία δεν αρέσει σε όλο τον κόσμο.
Γι αυτό, όταν έχω
καλέσει ξένο κόσμο, αποφεύγω να βάζω
σκόρδο στο φαγητό αυτό.
Βάζω το μπούτι
σε κατάλληλο σκεύος και το τυλίγω με μεμβράνη.
Αφήνω το κρέας
όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
Το επόμενο πρωί
το βάζω μέσα σε μεγάλο και βαθύ ταψί.
Χρησιμοποιώ ταψί
με διαστάσεις 31Χ41Χ6 εκατοστά.
Βάζω νερό μέχρι
τη μέση του κρέατος ή λίγο παραπάνω.
Βάζω το ταψί στο
φούρνο στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Ψήνω στη
λειτουργία των αντιστάσεων πάνω κάτω στους 250 βαθμούς Κελσίου.
Σκεπάζω όλο το ταψί με
λαδόκολλα από πάνω, για να μην καεί το κρέας.
Το αφήνω να ψήνεται
σκεπασμένο για μια ώρα περίπου.
Ξεσκεπάζω το ταψί και γυρνώ το κρέας.
Καθαρίζω τις
πατάτες και τις πλένω. Τις κόβω μέσα σε ένα μπολ σε κομμάτια όσο ένα μούσμουλο
το καθένα.
Ρίχνω το μισό
από το υπόλοιπο λάδι πάνω από τις πατάτες.
Τις ανακατεύω,
για να λαδωθούν όλες καλά.
Βάζω τις
λαδωμένες πατάτες μέσα στο ταψί του κρέατος.
Ρίχνω μέσα το
υπόλοιπο λάδι.
Σκεπάζω ξανά από πάνω με
τη λαδόκολλα.
Ψήνω για μια ώρα
ακόμη το κρέας και πότε πότε το κοιτάζω.
Καρφώνω ένα
πηρούνι μέσα σ’ αυτό, για να δω αν είναι μαλακό.
Αν έχει μαλακώσει
αρκετά, βγάζω την λαδόκολλα και το αφήνω να ξεροψηθεί λίγο και να πάρει χρώμα. Αν δεν ξεκολλά από τα κόκαλα, το ψήνω κι άλλο.
Βγάζω το κρέας
από το ταψί και το βάζω σε πιατέλα σερβιρίσματος. Το σκεπάζω και το αφήνω σε μιαν άκρη.
Απλώνω με
κουτάλα τις πατάτες σε όλο το ταψί.
Βάζω μέσα στις
πατάτες το χυμό των λεμονιών και ανακατεύω ελαφρά.
Δοκιμάζω τις πατάτες
και, αν χρειάζεται, προσθέτω αλάτι.
Αφήνω τις
πατάτες να ψήνονται, μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά
τους.
Βάζω ξανά το
κρέας μέσα στο ταψί.
Κλείνω το φούρνο
και αφήνω μέσα το φαγητό σκεπασμένο με τη λαδόκολλα,
για να μη
στεγνώσει.
Το αρνί είναι
νοστιμότερο όταν είναι ζεστό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου