ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΓΥΡΙΣΤΗ
Με την συνταγή που γράφω παρακάτω φτιάχνω δύο στρογγυλές γυριστές μηλόπιτες
διαμέτρου 24 cm.
Επειδή το κέικ αυτής της μηλόπιτας είναι πολύ αφράτο, όταν τη γυρίζω, σπάζει πολύ εύκολα αν
δεν είναι ψημένη σε κατάλληλο σκεύος.
Αντί ταψιών επιλέγω να χρησιμοποιώ αντικολλητικά τηγάνια με κεραμική
επίστρωση.
Το κέικ δεν κολλά σ’ αυτά τα τηγάνια και γυρίζει εύκολα χωρίς να σπάσει ή να
χαλάσει το σχήμα του.
ΓΕΜΙΣΗ ΜΗΛΟΥ
6 μεγάλα μήλα,
80 γρ. ζάχαρη,
1 κουταλιά της σούπας καλά γεμάτη κανέλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζω τα μήλα και τα κόβω σε φέτες που μοιάζουν με μια σκελίδα από ένα μέτριο
πορτοκάλι.
Πασπαλίζω τα μήλα με ζάχαρη και κανέλλα.
Βουτυρώνω και αλευρώνω δύο αντικολλητικά τηγάνια διαμέτρου 24 εκατοστών το
καθένα.
Βάζω στο κέντρο του τηγανιού ένα στρογγυλό κομμάτι μήλου και γύρω από αυτό
απλώνω ακτινωτά τα μήλα σχηματίζοντας ένα σχήμα σαν λουλούδι.
Βάζω το τηγάνι στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνω τα μήλα στους 175
βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά περίπου.
Βγάζω το τηγάνι από το φούρνο και το αφήνω λίγο να κρυώσει.
ΚΕΙΚ
ΥΛΙΚΑ:
250 γραμμάρια βιτάμ πλακάκι, σε θερμοκρασία δωματίου,
400 γραμμάρια κρέμα γάλακτος,
3 αυγά,
3 βανίλιες,
1/2 baking powder,
160 γρ. ζάχαρη
450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω στο μπολ του mixer το βιτάμ και μισό φλυτζάνι του
καφέ ελαιόλαδο.
Χτυπώ 2-3 λεπτά το βούτυρο με το λάδι σε χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέτω τη ζάχαρη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χτυπώ ξανά.
Ανεβάζω την ταχύτητα ενώ προσθέτω ένα ένα τα αυγά.
Προσθέτω λίγη λίγη την κρέμα γάλακτος και τις βανίλιες και χτυπώ γι 3 λεπτά.
Ρίχνω μέσα στο μπολ την baking και την αφήνω να χτυπηθεί λίγο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Βγάζω τα ποδαράκια του mixer και απελευθερώνω το μπολ.
Κοσκινίζω το αλεύρι μέσα στο χυλό και ανακατεύω αργά αργά με το σύρμα.
Ρίχνω το χυλό του κέικ πάνω από τα ψημένα μήλα και τον απλώνω ομοιόμορφα
παντού.
Βάζω το τηγάνι ξανά στο φούρνο και ψήνω στους 150 βαθμούς Κελσίου για 75 λεπτά.
Βυθίζω ένα μαχαίρι μέσα στο κέικ και το βγάζω. Παρατηρώ το μαχαίρι. Αν
είναι καθαρό, το κέικ έχει ψηθεί. Αν όχι, το ψήνω λίγο ακόμη.
Βγάζω το κέικ από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.
Με λεπτή σπάτουλα ξεκολλώ το κέικ από τα πλάγια του τηγανιού.
Αναποδογυρίζω το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Μ’ αυτό τον τρόπο έρχονται επάνω τα ψημένα μήλα και το κέικ πάει κάτω.
Την δεύτερη πίτα, είτε την ψήνω αμέσως, είτε την αφήνω μέσα στο ψυγείο
τυλιγμένη με αλουμινόχαρτο.
Αν βάλω την πίτα άψητη στη συντήρη, διατηρείται 4-5 μέρες. Στην κατάψυξη
διατηρείται πολύ καιρό, χωρίς να πάθει τίποτα.
Όταν θελήσω να την ψήσω, την βγάζω από την κατάψυξη και την βάζω κατ’
ευθείαν στο φούρνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου