ΓΛΥΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Υλικά:
12 μεγάλα πορτοκάλια με παχιά φλούδα,
3 κιλά ζάχαρη,
0.5
κιλό γλυκόζη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβω με τον τρίφτη ελαφρά εξωτερικά τα πορτοκάλια.
Όταν τελειώσω το τρίψιμο, σε άλλα σημεία εξακολουθεί να
υπάρχει η πορτοκαλί φλούδα και σε άλλα φαίνεται
η άσπρη σάρκα κάτω απ' αυτήν.
Άλλες φορές όμως απλώς πλένω καλά τα πορτοκάλια και τα
χρησιμοποιώ ολόκληρα χωρίς να τα τρίψω.
Το γλυκό που γίνεται με ολόκληρα πορτοκάλια έχει πιο
δυνατό το άρωμα του πορτοκαλιού. Η γεύση του όμως είναι πιο αψιά και έντονη.
Προσωπικά προτιμώ αυτήν την
έντονη γεύση, άλλοι άνθρωποι όμως θέλουν πιο ήπιες γεύσεις.
Βάζω σε κατσαρόλα
τα πορτοκάλια, τα σκεπάζω με νερό και τα
βράζω επί μισή ώρα.
Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Στραγγίζω τα πορτοκάλια και πετώ το νερό τους.
Βάζω καθαρό νερό μέσα στην κατσαρόλα και τα ξεπλένω καλά.
Χύνω αυτό το νερό και βάζω άλλο καθαρό. Αφήνω όλη τη
νύχτα τα πορτοκάλια στο νερό αυτό.
Την επόμενη μέρα βράζω πάλι για λίγο τα πορτοκάλια μετά
τα ξεπλένω και τους βάζω καθαρό νερό στο οποίο και τα αφήνω όλη τη νύχτα.
Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία άλλη μια φορά.
Με αυτό τον τρόπο τα πορτοκάλια ξεπικρίζουν και
μαλακώνουν.
Κόβω κάθε πορτοκάλι σε οχτώ κομμάτια.
Όταν όμως τα πορτοκάλια είναι μεγάλα και θέλω τα κομμάτια
του γλυκού να είναι μέτρια, τότε κόβω το
κάθε πορτοκάλι σε περισότερα από δέκα κομμάτια.
Μέσα σε κατσαρόλα
βάζω τρία κιλά ζάχαρη με δυο ποτήρια νερό να βράσουν περίπου δέκα λεπτά
και να γίνουν σιρόπι. Ανακατεύω μερικές φορές.
Προσθέτω στο σιρόπι τα κομμάτια του πορτοκαλιού και τα
βράζω επί μια ώρα.
Πότε πότε ανακατεύω το πορτοκάλι, για να μη κολλήσει.
Προσέχω τη φωτιά
να μην είναι πολύ δυνατή αλλά μέτρια, για να σιγοβράσει το γλυκό.
Χαμηλώνω κι άλλο τη φωτιά και προσθέτω τη γλυκόζη.
Συνεχίζω το βράσιμο μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι.
Ανακατεύω συχνά και ελέγχω αν όλα πάνε καλά.
Το γλυκό θέλει περίπου μιάμιση με δύο ώρες για να γίνει.
Πριν κατεβάσω το γλυκό από τη φωτιά, δοκιμάζω για να δω
αν είναι έτοιμο.
Βάζω δηλαδή λίγο γλυκό σ’ ένα πιατελάκι και το αφήνω να κρυώσει.
Μ’ ένα μικρό κουτάλι παίρνω λίγο σιρόπι και το ρίχνω σ’
ένα άλλο καθαρό πιατάκι.
Αν το σιρόπι είναι παχύρευστο και το γλυκό δεν πέφτει
γρήγορα, τότε είναι δεμένο.
Αν όμως το σιρόπι είναι αραιό και το γλυκό πέφτει αμέσως,
τότε θέλει περισσότερο βράσιμο.
Κατεβάζω το γλυκό από τη φωτιά.
Αφήνω το γλυκό όλη την νύχτα μέσα στην κατσαρόλα
Την επόμενη μέρα κοιτάζω να δω αν το γλυκό έχει κατεβάσει υγρά και αν έχει αραιώσει το σιρόπι.
Σ’ αυτή την περίπτωση το ξαναβράζω για δέκα λεπτά ή περισσότερο, ανάλογα με τα υγρά
που έχει κατεβάσει.
Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ χαμηλή, γιατί το γλυκό είναι
ήδη πηχτό και κολλάει εύκολα.
Ανακατεύω διαρκώς, γιατί πιάνει πολύ γρήγορα.
Με την ίδια διαδικασία γίνεται και η μαρμελάδα πορτοκάλι, μόνο που πολτοποιώ το
πορτοκάλι στο multi. Μετά βράζω σιρόπι και μέσα σ' αυτό ρίχνω το πολτοποιημένο πορτοκάλι.
Το γλυκό και οι μαρμελάδες αποθηκεύονται σε γυάλινα βάζα.
Τα βάζα αυτά τα βάζω μέσα στο φούρνο και τα ζεσταίνω
στους 100 βαθμούς.
Μόλις πήξει η μαρμελάδα καυτή καθώς είναι, τη βάζω στα
ζεστά βάζα.
Φροντίζω κάθε βάζο να γεμίσει ως επάνω.
Κλείνω καλά τα βάζα και τα γυρνώ ανάποδα. Κάθε βάζο
στηρίζεται στο σκέπασμά του. Τα αφήνω αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν, κλείνουν αεροστεγώς.
Όλα τα γλυκά του κουταλιού διατηρούνται καλύτερα, όταν
φυλάσσονται σε δροσερό και σκιερό μέρος ή στο ψυγείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου