Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Κρέπες με σπανάκι και ξινομυζήθρα


ΚΡΕΠΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΞΙΝΟΜΥΖΗΘΡΑ

Υλικά για 12 κρέπες
Χυλός
1 φλυτζάνι νερό,
1 φλυτζάνι κρύο γάλα,
4 μεγάλα αυγά,
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
2 φλυτζάνια αλεύρι (300 γρ.),
4 κουταλιές της σούπας λυωμένο βούτυρο (60 γρ.).

Εκτέλεση
Βάζω στο μπολ του μίξερ όλα τα υγρά υλικά. Τα χτυπώ στη μεσαία ταχύτητα για δυο λεπτά.
Βάζω μέσα στο μπολ το αλεύρι. Το ανακατεύω με κουτάλι, για να αναμειχθεί με τα άλλα υλικά.
Χτυπώ όλα τα υλικά μαζί στη μεγάλη ταχύτητα για πέντε λεπτά.
Βάζω το μπολ στο ψυγείο για δύο ώρες.
Τόσο χρόνο χρειάζεται το αλεύρι για να φουσκώσει και να γίνουν οι κρέπες ελαφριές.
Την ώρα που περιμένω το χυλό να φουσκώσει, ετοιμάζω τη σάλτσα και τα λαχανικά της γέμισης.

Ψήσιμο κρέπας
Χρησιμοποιώ αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 18 εκατοστών.
Βάζω 2-3 σταγόνες λάδι στο τηγάνι και το τοποθετώ σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις ζεσταθεί το λάδι ρίχνω μια κουτάλα της σούπας χυλό, μέσα στο τηγάνι.
Καταλαβαίνω ότι η κρέπα ψήθηκε από τη μια μεριά, όταν ξεκολλά εύκολα από το τηγάνι.
Με σπάτουλα τη γυρνάω ανάποδα και τη ψήνω κι από την άλλη μεριά.
Οι κρέπες έχουν ένα ανοιχτό καφέ χρώμα όταν είναι σωστά ψημένες.
Ψήνω όλες τις κρέπες και τοποθετώ τη μια πάνω στην άλλη.
Όταν βίαζομαι και θέλω να τελειώσω γρήγορα, ψήνω κρέπες σε δυο τηγάνια ταυτόχρονα.

Γέμιση
Υλικά:
1 κιλό φρέσκο σπανάκι,
70 γρ. ελαιόλαδο,
400 γρ. ξινομυζήθρα,
100 γρ. κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά,
λίγο τριμμένο κόλιανδρο,
λίγο κύμινο τριμμένο,
λίγο πιπέρι,
ελάχιστο αλάτι.

Σαλτσα
Υλικά:
1 αυγό,
1/2 κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά,
100 γρ. Φιλαδέλφεια cream cheese,
10 γρ. αλεύρι.

Εκτέλεση
Καθαρίζω και πλένω τα σπανάκια. (Βλέπε παραδοσιακή σπανακόπιτα)
Τα βάζω σε μια κατσαρόλα χωρίς λάδι και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά.
Τα σπανάκια μαραίνονται, όταν ζεσταθούν και κατεβάζουν ένα μεγάλο μέρος από τα υγρά τους.
Τα βάζω σε σουρωτό και τα πιέζω λίγο, για να στραγγίσουν.
Ξεπλένω την κατσαρόλα στην οποία άχνισα το σπανάκι.
Βάζω μέσα το ελαιόλαδο και τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνω μέσα τα σπανάκια και τα σωτάρω, ώσπου να μαλακώσουν.
Ρίχνω μέσα στα σπανάκια τη ξινομυζήθρα και την κρέμα γάλακτος.
Προσθέτω τα μυρωδικά και ανακατεύω.
Κατεβάζω από τη φωτιά.

Σάλτσα
Βάζω σ’ ένα μπολ το αυγό και το χτυπώ με πηρούνι.
Ρίχνω μέσα την κρέμα γάλακτος, το τυρί και το αλεύρι.
Τα χτυπώ με το σύρμα, ώσπου να γίνει η σάλτσα βελούδινη.

Συναρμολόγηση
Παίρνω μια κρέπα και βάζω στη μισή από αυτή γέμιση.
Την τυλίγω σε κύλινδρο.
Την βάζω μέσα σε ένα ελαφρά λαδωμένο ρηχό ταψί.
Συνεχίζω κατ’ αυτό τον τρόπο, ώσπου να τελειώσουν όλες οι κρέπες και όλη η γέμιση.
Τοποθετώ τις κρέπες τη μια δίπλα στην άλλη.
Ρίχνω πάνω από τις κρέπες τη σάλτσα.
Βάζω το ταψί στο φούρνο στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Ψήνω στους 160 βαθμούς για 15 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου