ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ
Πρώτη συνταγή
Πρώτη συνταγή
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
150 γραμμάρια φυτίνη,
1/2 κιλό αλεύρι σκληρό,
1/2 κιλό νισεστέ(καλαμποκάλευρο),
80 γρ. λάδι,
3 κουταλιές της σούπας ξύδι,
χλιαρό νερό όσο θα χρειαστεί για να γίνει η ζύμη λεία.
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΥΜΗΣ
Βάζω σε μια λεκάνη το αλεύρι και στο κέντρο του ανοίγω με το χέρι μου μια
μικρή λακούβα.
Ρίχνω μέσα στη λακούβα το λάδι και το ξύδι.
Ανακατεύω τα υλικά αυτά, για να πάει λάδι στο γύρω αλεύρι.
Βάζω χλιαρό νερό μέσα στη λακούβα και ζυμώνω.
Επιδιώκω να φτιάξω μια μαλακή και λία ζύμη που δεν κολλά στα χέρια.
Για να το επιτύχω αυτό ίσως να χρειαστεί να προσθέσω λίγο αλεύρι ή λίγο
νερό.
Όταν η ζύμη μου γίνει λία και μαλακή
τη σκεπάζω με καθαρή πετσέτα και την αφήνω σε ζεστό μέρος να
ξεκουραστεί.
Συνήθως ετοιμάζω την ζύμη από το προηγούμενο βράδυ, γιατί την άλλη μέρα ανοίγει φύλλο πολύ εύκολα.
ΑΝΟΙΓΜΑ ΦΥΛΛΟΥ
Βάζω σε ένα μπρίκι την φυτίνη και την λιώνω.
Χωρίζω τη ζύμη σε δύο περίπου ίσα μέρη .
Πασπαλίζω με νισεστέ την επιφάνεια πάνω στην οποία θα ανοίξω το φύλλο.
Παίρνω το ένα κομμάτι ζύμης και του δίνω κυκλικό σχήμα.
Πασπαλίζω με νισεστέ τη ζύμη και ανοίγω με τα χέρια μου όσο μπορώ το φύλλο.
Πασπαλίζω ξανά με νισεστέ το φύλλο μου και το ανοίγω με τον πλάστη σε
μεγάλο φύλλο μέτριο στο πάχος.
Με ένα βουρτσάκι αλείφω με φυτίνη το φύλλο από πάνω.
Ρίχνω με το χέρι μου νισεστέ πάνω από το βουτυρωμένο φύλλο και το πασπαλίζω.
Διπλώνω το φύλλο στη μέση ώστε τα δύο βουτυρωμένα και αλευρωμένα μέρη να συμπέσουν.
Αλείφω ξανά με φυτίνη το επάνω μέρος του διπλωμένου φύλλου και το πασπαλίζω
με νισεστέ.
Με αυτό τον τρόπο το αρχικό μου φύλλο έγινε τετραπλό με μικρότερο μέγεθος.
Ανοίγω το φύλλο αυτό στις διαστάσεις του ταψιού που θα χρησιμοποιήσω.
Το κάνω λίγο μεγαλύτερο συνήθως, για να σκεπάσει και τα πλάγια του ταψιού στο
κάτω τους μέρος.
Συνήθως χρησιμοποιώ το ταψί της ηλεκτρικής κουζίνας που έχει διαστάσεις
31Χ41Χ5 εκατοστά.
Βουτυρώνω και αλευρώνω το ταψί.
Στρώνω το φύλλο που έχω ανοίξει στον πάτο του ταψιού.
Απλώνω πάνω του ομοιόμορφα τη γέμιση της πίτας που θα φτιάξω.
Με τον ίδιο τρόπο ανοίγω σε τετραπλό φύλλο το άλλο μισό της ζύμης.
Τοποθετώ το φύλλο αυτό πάνω από τη γέμιση και σκεπάζω την πίτα.
Χαράζω διακεκομμένα με μυτερό μαχαίρι την πίτα σε κομμάτια.
Ψήνω συνήθως στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς Κελσίου στην πρώτη σκάλα
του φούρνου από κάτω.
ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ
Δεύτερη συνταγή
Υλικά:
130 γρ. λάδι ελαιόλαδο,
125 γρ. βιτάμ πλακάκι,
1 φακελάκι ξερή μαγιά,
1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό,
1 αυγό,
125 γρ. γιαούρτι πρόβειο,
150 γρ. γάλα ή κεφίρ,
250 γρ. φαρίνα κόκκινη,
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
500 γρ. αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου ή νισεστέ.
Εκτέλεση
Βάζω σ’ ένα φλυτζάνι το χλιαρό νερό και διαλύω μέσα την μαγιά.
Βάζω σ’ ένα μεγάλο μπολ το λάδι.
Τρίβω μέσα στο λάδι με τον τρίφτη της ντομάτας το βιτάμ.
Ανακατεύω με πηρούνι αυτά τα δύο υλικά.
Προσθέτω μέσα στο μπολ τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύω με το πηρούνι
ελαφρά.
Χτυπώ ελαφρά το αυγό και το προσθέτω.
Ανακατεύω με το πηρούνι και ρίχνω μέσα το γιαούρτι και το γάλα ή το κεφίρ.
Προσθέτω το αλεύρι.
Ζυμώνω καλά. Αν η ζύμη κολλά στα χέρια προσθέτω αλεύρι, ώσπου να πάψει να
κολλά.
Αν η ζύμη είναι σκληρή προσθέτω λίγο λάδι ή λίγο νερό ή λίγο γάλα, για να
την μαλακώσω.
Αυτή η ζύμη είναι αρκετή για μια μεγάλη τυρόπιτα σε ταψί με διαστάσεις
31Χ41Χ5 εκατοστά ή δυο τυρόπιτες σε στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28 εκατοστά.
Ανοίγω το φύλλο ακριβώς όπως περιγράφω στην πρώτη συνταγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου