ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ
Υλικά:
500 γρ. μεγάλες
γαρίδες με τα κελύφη τους (διαβάζω στη συσκευασία αν είναι καθαρισμένες ή όχι.
Επιλέγω γαρίδες που τους έχει αφαιρεθεί το έντερο με την άμμο που βρίσκεται
κατά μήκος της πλάτης τους).
150 γρ.
ελαιόλαδο,
μία πράσινη
πιπεριά,
1 μεγάλο ξερό
κρεμμύδι και μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια,
6 σκελίδες
σκόρδο καθαρισμένες,
500 γρ. ώριμες
ντομάτες,
λίγη καυτερή
κόκκινη πιπεριά,
1 κουταλιά του
γλυκού κοφτή κόλιανδρο τριμμένο,
2-3 κλαδάκια
δεντρολίβανο,
το χυμό από μισό
μέτριο λεμόνι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω σε μικρή
κατσαρόλα το λάδι και ρίχνω μέσα ψιλικομμένα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Τα αφήνω να
τσιγαριστούν σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύω μερικές φορές και περιμένω μέχρι να
μαλακώσουν εντελώς τα κρεμμύδια.
Κόβω με ψαλίδι τα μουστάκια και τα πόδια από τις γαρίδες,
για να μην κολλούν στο στόμα.
Αν δεν βρίσκω
καθαρισμένες γαρίδες, τότε παίρνω ακαθάριστες και τους αφαιρώ εγώ το έντερο.
Χρησιμοποιώ για
το σκοπό αυτό μια μεγάλη βελόνα ή ένα μυτερό μαχαίρι.
Κόβω λίγο το
κέλυφος της γαρίδας στη μέση της πλάτης και καρφώνω τη βελόνα μέσα στη σάρκα
της. Τραβώ προσεκτικά τη βελόνα προς τα
πάνω αργά αργά προσπαθώντας να μη σπάσει το έντερο, αλλά να βγεί ολόκληρο. Αν σπάσει το βγάζω κομμάτι κομμάτι.
Μπορώ αντί
γαρίδες με κελύφη, ν' αγοράσω γαρίδες καθαρισμένες απ' αυτά. Δυστυχώς όμως οι
γαρίδες αυτές δεν είναι και τόσο
νόστιμες.
Χτυπώ στο multi τις
ντομάτες και τις ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα με τα σωταρισμένα κρεμμύδια.
Ρίχνω το αλάτι,
τον κόλιανδρο και το δεντρολίβανο και ανακατεύω.
Αφήνω τη σάλτσα
να βράσει για λίγο και ψιλοκόβω μέσα την πράσινη πιπεριά.
Προσθέτω την
καυτερή πιπεριά και ανακατεύω.
Αφήνω τη σάλτσα
να βράσει μερικά λεπτά ακόμη και προσθέτω τις γαρίδες.
Ανακατεύω τις
γαρίδες δυο φορές και προσθέτω το χυμό του λεμονιού.
Οι γαρίδες δεν
θέλουν πολύ βράσιμο. Σε μερικά λεπτά η σάρκα τους πήζει και γίνεται άσπρη και συμπαγής.
Μόλις συμβεί
αυτό, τις ανακατεύω δυο φορές ακόμη και τις κατεβάζω από τη φωτιά.
Μερικοί βάζουν
στο σαγανάκι τυρί φέτα και άλλοι βάζουν κρασί. Εγώ τα δοκίμασα αυτά και μου φάνηκε ότι χάλαγαν τη γεύση
των γαρίδων, γι’ αυτό σταμάτησα να βάζω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου