ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ
ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ
ΖΥΜΗ
ΥΛΙΚΑ:
130 γρ. ελαιόλαδο,
125 γρ. βιτάμ πλακάκι,
1 φακελάκι ξερή μαγιά,
1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό,
1 αυγό,
125 γρ. γιαούρτι πρόβειο,
150 γρ. γάλα ή κεφίρ,
250 γρ. φαρίνα κόκκινη,
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
500 γρ. αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου ή νισεστέ.
Βάζω σ’ ένα φλυτζάνι το χλιαρό νερό και διαλύω μέσα την μαγιά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω σ’ ένα μεγάλο μπολ το λάδι.
Τρίβω μέσα στο λάδι με τον τρίφτη της ντομάτας το βιτάμ.
Ανακατεύω με πηρούνι αυτά τα δύο υλικά ελαφρά.
Προσθέτω μέσα στο μπολ τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύω με το πηρούνι.
Χτυπώ ελαφρά το αυγό και το προσθέτω.
Ανακατεύω με το πηρούνι και ρίχνω μέσα το γιαούρτι και το γάλα ή το κεφίρ.
Προσθέτω το αλεύρι.
Ζυμώνω καλά. Αν η ζύμη κολλά στα χέρια, προσθέτω αλεύρι, ώσπου να πάψει να
κολλά.
Αν η ζύμη είναι σκληρή, προσθέτω λίγο λάδι ή λίγο νερό ή λίγο γάλα, για να
τη μαλακώσω.
Αυτή η ζύμη είναι αρκετή για μια μεγάλη τυρόπιτα σε ταψί με διαστάσεις
31Χ41Χ5 εκατοστά ή δυο τυρόπιτες σε στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28 εκατοστά.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ
ΓΕΜΙΣΗ
ΥΛΙΚΑ:
4 μεγάλα μήλα,
150 γρ. σταφίδες καθαρισμένες από τα κοτσάνια,
200 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια,
10 γρ. κανέλα,
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο,
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο,
150 γρ. γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα κάποιου φρούτου.
(Όταν δεν έχω μαρμελάδα βάζω 100 γρ. καστανή ζάχαρη).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζω τα μήλα από την φλούδα τους.
Τα κόβω μικρά κομμάτια μέσα σ' ένα μπολ
Πλένω τις σταφίδες και τις σουρώνω.
Ξεπλένω τα καρύδια και τα ψιλοκόβω στο multi.
Βάζω μέσα στα μήλα τις σταφίδες, τα καρύδια, τα μυρωδικά και την μαρμελάδα.
Ανακατεύω καλά αυτά τα υλικά.
ΑΝΟΙΓΜΑ ΦΥΛΛΟΥ
Φτιάχνω τη ζύμη για το φύλλο σύμφωνα με τη παραπάνω συνταγή.
Χωρίζω τη ζύμη στη μέση.
Παίρνω τη μισή ζύμη και τη χωρίζω ξανά στη μέση.
Παίρνω το ένα κομμάτι και με τα χέρια μου του δίνω σχήμα κυκλικό.
Λαδώνω και αλευρώνω ένα αντικολλητικό ταψί για τάρτα, διαμέτρου 28 εκατοστών.
Βάζω το κυκλικό ζυμάρι μέσα στο ταψί και το απλώνω με τα χέρια μου.
Φροντίζω το ζυμάρι να φτάσει ως τα πλάγια του ταψιού και να τα καλύψει.
Το φύλλο δεν πρέπει να είναι πολύ χοντρό. Αν μου φαίνεται πολύ παχύ, αφαιρώ
λίγο ζυμάρι. Απλώνω το φύλλο ξανά και αναγκαστικά γίνεται λεπτότερο.
Βάζω πάνω από το ζυμάρι αυτό τη γέμιση.
Απλώνω τη γέμιση ομοιόμορφα στο ταψί, χωρίς να χαλάσσω το φύλλο.
Ανοίγω το άλλο μισό κομμάτι της ζύμης σε ένα φύλλο στο μέγεθος του ταψιού, με τον πλάστη.
Σκεπάζω την πίτα με το φύλλο αυτό.
Τρυπώ με οδοντογλυφίδα σε διάφορα σημεία την πίτα.
Τη διακοσμώ με σχήματα που φτιάχνω από ζυμάρι.
Αν δεν θέλω να διακοσμήσω την πίτα, απλώς την χαράζω διακεκομμένα με μαχαίρι.
Βάζω την πίτα στην κάτω σκάλα του φούρνου.
Ψήνω στις αντιστάσεις στους 150 βαθμούς για μισή ώρα και στη συνέχεια στους
180 για 30-40 λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου