Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Κρέμα καραμελέ


ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ
Αυτή η συνταγή είναι για μια φόρμα διαμέτρου 26 εκατοστών με τρύπα στη μέση.
ΥΛΙΚΑ:
2 γάλατα εβαπορέ,
7 αυγά,
1/2 φλυτζάνι κονιάκ,
το ξύσμα δύο λεμονιών,
3/4 φλυτζανιού ζάχαρη + 1 φλυτζάνι ζάχαρη για την καραμέλα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΚΑΡΑΜΕΛΑ
Βάζω σε μεταλικό μεγάλο μπρίκι τη ζάχαρη.
Τοποθετώ το μπρίκι σε χαμηλή φωτιά.
Με ξύλινη σπάτουλα ανακατεύω διαρκώς τη ζάχαρη.
Η ζάχαρη αρχίζει να λιώνει από κάτω.
Με τη ξύλινη σπάτουλα φέρνω τη λιωμένη ζάχαρη επάνω και πάω κάτω την άλιωτη.
Καθώς λιώνει η ζάχαρη παίρνει ένα ελαφρό καφέ χρώμα.
Δε θέλει δυνατή φωτιά, γιατί καίγεται πολύ εύκολα.
Για να λιώσει η ζάχαρη, χρειάζεται να την ανακατεύω για δεκαπέντε λεπτά περίπου.   
Όταν λιώσει, μετατρέπεται σε καφέ παχύρευστο σιρόπι.
'Εχω ετοιμάσει μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 26 εκατοστών με τρύπα στη μέση.
Ρίχνω μέσα στη φόρμα το παχύρευστο σιρόπι.
Γέρνω τη φόρμα αριστερά δεξιά και φροντίζω η καραμέλα να πάει παντού.
Με κουτάλι αλείφω με καραμέλα τα μέρη της φόρμας που δεν έχουν αλειφτεί.
Αλείφω με καραμέλα γύρω γύρω το σωλήνα, που υπάρχει στο κέντρο της φόρμας.
Στην αρχή η καραμέλα είναι αραιή, αλλά όσο κρυώνει πήζει.
Παίρνω με κουτάλι την καραμέλα και αλείφω με αυτήν όλες τις πτυχώσεις της φόρμας.
Η καραμέλα στην αρχή είναι καυτή.
Προσέχω πάρα πολύ πώς θα τη χρησιμοποιήσω. Έχω καεί μερικές φορές και γι’ αυτό τώρα σκέφτομαι το κάθε τι που σκοπεύω να κάνω.
Μια φορά έκαψα τη γλώσσα μου πολύ άσκημα, γιατί πήγα να κάνω το κουτάλι γλυφιτζούρι. Εκείνο όμως δεν είχε κρυώσει και κόλλησε πάνω της.
 Μόλις κρυώσει η καραμέλα, στερεοποιείται.

ΚΡΕΜΑ
Βάζω σε κατσαρόλα το γάλα, το κονιάκ και το ξύσμα δύο λεμονιών.
Τοποθετώ την κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά και περιμένω να ζεσταθούν.
Λίγο πριν να βράσει το γάλα,  το κατεβάζω από τη φωτιά.
Ρίχνω μέσα σ’ ένα μπολ τα αυγά και τα χτυπώ με το σύρμα. Προσθέτω τη ζάχαρη και χτυπώ ξανά.
Με μια φλυτζάνα ρίχνω μέσα στα αυγά λίγο λίγο το ζεστό γάλα.
Ανακατεύω το μείγμα με το σύρμα.
 Ρίχνω το μείγμα των αυγών μέσα στη φόρμα, πάνω από την καραμέλα.
Παίρνω ένα μεγαλύτερο ταψί από τη φόρμα και του βάζω νερό έως τη μέση.
Τοποθετώ το ταψί στην πρώτη σχάρα του φούρνου από κάτω.
Βάζω τη φόρμα μέσα στο ταψί.  
Μ’ αυτό τον τρόπο ετοιμάζω ένα αυτοσχέδιο μπεν-μαρί μέσα στο φούρνο, για να ψηθεί μέσα σ’ αυτό η κρέμα.
Την ψήνω στους 175 βαθμούς Κελσίου για μια ώρα περίπου. Όταν ετοιμαστεί   παίρνει ελαφρό καφέ χρώμα από πάνω.
Σβήνω το φούρνο και αφήνω μέσα την κρέμα.
 Όταν κρυώσει κάπως το νερό βγάζω τη φόρμα έξω από το φούρνο.
Την αφήνω να κρυώσει εντελώς πριν προσπαθήσω να τη βγάλω από τη φόρμα.
Με ένα λεπτό μαχαίρι ξεκολλάω την κρέμα από τα τοιχώματα της φόρμας.
Αφήνω την κρέμα 3-4 ώρες έξω από το φούρνο, πριν επιχειρήσω να την αναποδογυρίσω.
Βάζω μια στρογγυλή πιατέλα μεγαλύτερη από την φόρμα πάνω από την φόρμα.
Η πιατέλα πρέπει να έχει και κάποιο βάθος για να μπορέσει να συγκρατήσει το σιρόπι που θα βγεί όταν αναποδογυριστεί η κρέμα.
Γυρίζω ανάποδα την κρέμα. Το μέρος της κρέμας που ακουμπούσε την καραμέλα τώρα έρχεται επάνω.
Με ένα κουτάλι μαζεύω την καραμέλα που είναι ακόμη κολλημένη στα τοιχώματα της φόρμας και τη βάζω πάνω από το γλυκό.
Βάζω την κρέμα 1 ώρα στο ψυγείο για να σφίξει και μετά την κόβω σε φέτες και τη σερβίρω. Με ένα κουτάλι βάζω σιρόπι πάνω από κάθε κομμάτι.

ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΑ ΦΟΡΜΑΚΙΑ
Την ίδια συνταγή μπορώ να την κάνω και σε ατομικά φορμάκια.
Βάζω σε κάθε φορμάκι καραμέλα και το γέρνω αριστερά δεξιά, ώστε αυτή να πάει παντού.
Βάζω πάνω από την καραμέλα ανάλογη ποσότητα από το μείγμα των αυγών.
Βάζω τα φορμάκια το ένα δίπλα στο άλλο μέσα σε ταψί με νερό και τα ψήνω στο φούρνο όπως παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου