Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Κατσικάκι βραστό με σούπα

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΒΡΑΣΤΟ ΜΕ ΣΟΥΠΑ
(Συνταγή για 4 άτομα)
 ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό κατσικάκι από μπροστινό πόδι ή πλευρά.
140 γρ. ρύζι,
χυμό από ένα μέτριο λεμόνι,
ρίγανη, κόλιανδρο τριμμένο, δεντρολίβανο, πιπέρι,
ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπεριά,
2 μέτρια αυγά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζητώ από το χασάπη να μου κόψει το κατσικάκι σε μεγάλες μερίδες.
Ξεπλένω προσεκτικά το κρέας και κοιτάζω μήπως έχει μικρά κοκκαλάκια κολλημένα επάνω του. Αν έχει, τα αφαιρώ.
Βάζω το κρέας σε μέτρια κατσαρόλα και προσθέτω νερό. Το νερό πρέπει να σκεπάσει το κρέας και να ανέβει 4 εκατοστά πιο πάνω από αυτό.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και περιμένω το νερό να βράσει.
Λίγο πριν βράσει σχηματίζεται στην επιφάνεια του αφρός.
Αφαιρώ τον αφρό με κουτάλα και τον πετώ.
Προσθέτω λίγη ρίγανη, λίγο κόλιανδρο τριμμένο, μερικά φυλλαράκια δεντρολίβανο, λίγο πιπέρι και ελάχιστη κόκκινη πιπεριά.
Ρίχνω λίγο αλάτι στην κατσαρόλα, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω το φαγητό να σιγοβράσει.
Το κρέας για να μαλακώσει χρειάζεται να βράζει για μια ώρα και παραπάνω.
Για να δω αν είναι βρασμένο καρφώνω πάνω του ένα πηρούνι.
Αν το πηρούνι καρφώνεται εύκολα, είναι βρασμένο.
Το βρασμένο κρέας ξεκολλά εύκολα από τα κόκκαλα.
Μόλις ετοιμαστεί το κρέας, το βγάζω με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Του ρίχνω λίγο αλάτι από πάνω και το σκεπάζω, για να μη στεγνώσει.
Το αφήνω σε μιαν άκρη.

ΣΟΥΠΑ
Κοιτάζω πόσος είναι ο ζωμός του κρέατος και αφήνω μέσα στην κατσαρόλα μόνο όσο χρειάζομαι  για να σούπα.
Βάζω στο ψυγείο το ζωμό που περισσεύει, για να τον χρησιμοποιήσω σε άλλη συνταγή.
Αν όμως κάποιος δεν ξέρει να εκτιμήσει πόση σούπα θα βγει από το ζωμό που υπάρχει μέσα στην κατσαρόλα, τότε καλύτερα είναι να τον μετρήσει με μεγάλο φλυτζάνι ή να τον ζυγίσει.
Για ένα πιάτο σούπας χρειάζεται 1 μεγάλο φλυτζάνι ζωμός που ζυγίζει  350 γρ. περίπου.
Αν θέλω να ετοιμάσω 6 πιάτα σούπας χρειάζομαι 7 φλυτζάνια ζωμό.
Υπολογίζω πως το ένα φλυτζάνι από το ζωμό θα εξατμιστεί, ώσπου να βράσει το ρύζι. 
Τοποθετώ την κατσαρόλα με το ζωμό σε μέτρια φωτιά.
Πλένω μέσα σε σουρωτήρι καλά το ρύζι.
Ρίχνω το ρύζι μέσα στο ζωμό και το ανακατεύω.
Τ’ αφήνω να βράσει μέχρι να μαλακώσει.
Μερικοί άνθρωποι προτιμούν τη σούπα πηχτή ενώ  άλλοι την θέλουν αραιή.
Από την ποσότητα του ρυζιού που θα ρίξω μέσα στην κατσαρόλα θα εξαρτηθεί αν η σούπα θα γίνει πηχτή ή αραιή.
Την σούπα μπορώ να την αυγοκόψω ή να της προσθέσω λεμόνι και να την αφήσω σκέτη.

ΠΩΣ  ΑΥΓΟΚΟΒΩ ΤΗ ΣΟΥΠΑ
Το αυγολέμονο το ετοιμάζω όταν μαλακώσει το ρύζι.
Χτυπώ μέσα σ’ ένα μπολ τα αυγά.
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτω σ’ αυτά λίγο λίγο το λεμόνι.
Παίρνω με βαθειά κουτάλα βραστό ζουμί από την κατσαρόλα.
Ρίχνω λίγο λίγο το ζουμί αυτό  στα αυγά ενώ εκακολουθώ να χτυπώ.
Παίρνω άλλες τρεις φορές βραστό ζουμί και το ρίχνω μέσα στα αυγά και ανακατεύω. Αυτό το κάνω, για να ψηθεί σιγά σιγά το αυγό και να μην κόψει.
Κατεβάζω από την φωτιά την κατσαρόλα με το ζουμί του κρέατος και το ρύζι.
Προσθέτω το αυγολέμονο στην κατσαρόλα αυτή και ανακατεύω.
Για το βρασμένο κατσικάκι έχω δυο επιλογές. Η πρώτη είναι να το προσφέρω κατ’ ευθείαν από την πιατέλα  και η δεύτερη είναι να το βάλω πρώτα μέσα στη σούπα και να το σερβίρω μαζί με αυτήν.
Επιλέγω καθε φορά αυτό που με εξυπηρετεί εκείνη τη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου