KEIK ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ:
180 γρ. αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο,
4 αυγά,
60 γρ. ζάχαρη,
4 αυγά,
60 γρ. ζάχαρη,
350 γρ. στραγγιστό γιαούρτι,
300 γρ. αλεύρι,
3 κουταλάκια του γλυκού baking powder,
το ξύσμα 1 πορτοκαλιού και 1 λεμονιού,
100 γραμμάρια κουβερτούρα 52% κακάο,
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο γλυκό πορτοκάλι ή γλυκό περγαμόντο,
1 φλυτζάνι αμύγδαλα ή καρύδια αλεσμένα.
ΓΛΑΣΟ
3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος,
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ,
1 σφηνάκι χυμό πορτοκαλιού,
180 γραμμάρια άσπρη κουβερτούρα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλείφω ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 26 εκατοστών με βούτυρο και το
πασπαλίζω με αλεύρι.
Γυρνώ ανάποδα το τσέρκι και το χτυπώ ελαφρά για να φύγει το αλεύρι που
περισσεύει.
Βάζω στο μπολ του mixer τα
αυγά και τα χτυπώ με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
Προσθέτω λίγο λίγο το αραβοσιτέλαιο ενώ συνεχίζω να χτυπώ με μέτρια
ταχύτητα. Χτυπώ τα υλικά αυτά για 8 λεπτά.
Σταματώ το mixer και βάζω μέσα κουταλιά κουταλιά το γιαούρτι.
Ανακατεύω απαλά με το σύρμα, ώσπου να αναμειχθεί το γιαούρτι με τα υπόλοιπα
υλικά.
Ανακατεύω το αλεύρι με την baking.
Βάζω μέσα στο μπολ του mixer το αλεύρι και ανακατεύω με το σύρμα.
Κόβω το γλυκό του κουταλιού σε μικρά κομματάκια και το προσθέτω.
Σπάζω τη μαύρη κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνω μέσα στο
προηγούμενο μείγμα.
Προσθέτω το ξύσμα του πορτοκαλιού και του λεμονιού.
Τελευταία προσθέτω τα αμύγδαλα ή τα καρύδια.
Ανακατεύω με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ανακατεύω με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βάζω το χυλό στο τσέρκι.
Τοποθετώ το τσέρκι στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνω στους 160 βαθμούς
Κελσίου για 60 λεπτά.
Καρφώνω ένα καθαρό μαχαίρι μέσα στο κέικ και το τραβώ.
Αν το κέικ είναι ψημένο, το μαχαίρι βγαίνει καθαρό.
Αυτό το κέικ δεν φουσκώνει πάρα πολύ και όταν κρυώσει κάθεται λίγο.
Δε γίνεται πολύ αφράτο, αλλά είναι πολύ νόστιμο.
Αφήνω το κέικ σε μιαν άκρη να κρυώσει.
ΓΛΑΣΟ
Σε κατσαρόλα βάζω την κρέμα γάλακτος, το κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και περιμένω να χλιαρίσουν.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και περιμένω να χλιαρίσουν.
Σπάζω την άσπρη κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη ρίχνω μέσα στην
κατσαρόλα.
Ανακατεύω διαρκώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Κατεβάζω από τη φωτιά.
Αν τα υγρά δεν είναι αρκετά για να γίνει το γλάσο βελούδινο προσθέτω λίγη
κρέμα γάλακτος ακόμη.
Βάζω το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Περιχύνω το κέικ με το γλάσο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου