Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Χταποδάκι ξυδάτο ή ψητό στα κάρβουνα


ΧΤΑΠΟΔAKΙ ΞΥΔΑΤΟ Ή ΨΗΤΟ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ
YΛIKA:
1 μεγάλο χταπόδι πάνω από 1,5 κιλό. (Αντί για ολόκληρο χραπόδι μπορώ να αγοράσω μόνο πλοκάμια χταποδιού),
2 κουταλιές ξύδι ή λίγο περισσότερο,
60 γρ. λάδι ελιάς,
Αλάτι και ρίγανη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το χταπόδι, για να είναι μαλακό, πρέπει να είναι καλά χτυπημένο.
Όταν αγοράζω φρέσκο χταπόδι, που δεν ξέρω αν είναι ή δεν είναι αρκετά χτυπημένο, το βάζω στην κατάψυξη και το αφήνω εκεί για ένα βράδυ.
Την άλλη μέρα το αποψύχω και το χρησιμοποιώ.
Τα κατεψυγμένα χταπόδια απλώς τα αποψύχω και τα βάζω για βράσιμο.
Πλένω πολύ καλά το χταπόδι.
Βάζω το χταπόδι σε κατσαρόλα χωρίς νερό και την τοποθετώ σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Αν το μέγιστο της κουζίνας είναι το 6, γυρίζω το κουμπί στην ένδειξη 2.
Το χταπόδι κατεβάζει σιγά σιγά τα υγρά του.
Αφήνω το χταπόδι να σιγοβράζει σ’ αυτή τη χαμηλή φωτιά για 2 ώρες ή και περισσότερο, ώσπου να μαλακώσει τελείως.
Δεν πετώ τα υγρά του χταποδιού που υπάρχουν μέσα στη κατσαρόλα γιατί θα τα χρησιμοποιήσω αργότερα.
Χωρίζω το βρασμένο χταπόδι στη μέση. Το μισό το κάνω ξυδάτο και το άλλο μισό στη σχάρα. 

ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΞΥΔΑΤΟ
Παίρνω το βρασμένο και μαλακωμένο χταπόδι και το κόβω σε μικρά κομμάτια.
Βάζω τα κομμάτια σ’ ένα μπολ και ρίχνω πάνω τους ζουμί χταποδιού από την κατσαρόλα, ώσπου να σκεπαστούν.
Προσθέτω ρίγανη, αλάτι, λάδι και ξύδι, μέχρι να επιτύχω τη γεύση που θέλω.

ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΣΧΑΡΑΣ
Ξεχωρίζω τα πλοκάμια του χταποδιού ένα ένα.
Βάζω σ’ ένα μπολ τα πλοκάμια και τους προσθέτω αλάτι, λάδι, ρίγανη και λίγο ξύδι.
Φροντίζω όλα τα πλοκάμια να λαδωθούν, να αλατιστούν, να πάρουν ρίγανη και ξύδι.
Βάζω τα πλοκάμια πάνω στα κάρβουνα ή στην ηλεκτρική σχάρα και τα ψήνω από τη μια μεριά 3-4 λεπτά.
Τα γυρίζω από την άλλη και τα ψήνω κι από κει το ίδιο.
Δεν χρειάζεται πολύ ψήσιμο γιατί το χταπόδι είναι ήδη ψημένο και μαλακωμένο.
Εκτός από την σχάρα μπορώ να ψήσω τα χταπόδια και στο γκριλ του φούρνου.
Αφού τα λαδώσω και τους βάλω τα μυρωδικά, τα βάζω σε ρηχό ταψί και τα τοποθετώ δυο σκάλες πιο κάτω από το γκριλ.
Ανάβω το γκριλ και ψήνω στους 250 βαθμούς Κελσίου μερικά λεπτά, ώσπου να πάρουν λίγο σκουρότερο χρώμα.
Τα γυρνώ από την άλλη μεριά και τα ψήνω κι από  εκεί το ίδιο.
                                                                                                                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου