KOΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ
ΥΛΙΚΑ:
1 μεγάλο κοτόπουλο 1.5-2 κιλά,
μισό κιλό χυλοπίτες,
300 γρ. κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά,
200 γρ. τριμμένο κασέρι,
200 γρ. τριμμένη Κρητική γραβιέρα,
150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο,
μισό κιλό άσπρα μανιτάρια.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένω καλά το κοτόπουλο.
Αφαιρώ την πέτσα του και την πετώ. Δε θέλω όλα αυτά τα λίπη μέσα στο
φαγητό.
Τρίβω με αλάτι και πιπέρι την κοιλιά του από μέσα, καθώς και τα κόκκαλα του
στήθους.
Αφήνω για λίγο το κρέας με το αλάτι και το πιπέρι και μετά το ξεπλένω.
Μ’ αυτό τον τρόπο φεύγει η μυρωδιά που παίρνει το κοτόπουλο από τα εντόσθιά
του.
Βάζω το κοτόπουλο σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτω νερό μέχρι να σκεπαστεί και το νερό να πάει τέσσερα εκατοστά πιο πάνω από αυτό.
Ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα αλάτι, πιπέρι, λίγο δεντρολίβανο και κόκκους κόλιανδρο.
Βάζω την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, για να βράσει.
Λίγο πριν βράσει, ανεβαίνει στην επιφάνεια του νερού αφρός.
Μαζεύω τον αφρό με μια κουτάλα σούπας και τον πετώ.
Αφού ξαφρίσω το κοτόπουλο, χαμηλώνω τη φωτιά και το αφήνω να βράσει ξεσκέπαστο
για μια ώρα.
Το κοτόπουλο όταν είναι βρασμένο, ξεκολλά από τα κόκκαλα.
Αν δεν έχει μαλακώσει αρκετά στη μία ώρα, το αφήνω να βράσει περισότερο.
Με τρυπητή κουτάλα βγάζω το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το βάζω σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Του ρίχνω αλάτι και το αφήνω σε μιαν άκρη να κρυώσει.
Περνώ από σουρωτήρι το ζωμό του κοτόπουλου.
Αυτό το κάνω, για να μην μείνουν κόκκαλα και καρυκεύματα μέσα στο ζωμό.
Βάζω την κατσαρόλα με το ζωμό στην κατάψυξη.
Την αφήνω εκεί όσο χρόνο θα χρειαστεί, για να στερεοποιηθεί το λίπος του
ζωμού.
Όταν κρυώσει ο ζωμός, επιπλέει στην επιφάνειά του ένα στρώμα λίπους.
Ξεπλένω καλά την κατσαρόλα στην
οποία έβρασα το κοτόπουλο, για να φύγουν όλα τα υπολοίματα του κρέατος που
υπάρχουν μέσα.
Σ’ αυτή τη κατσαρόλα θα βράσω τις χυλοπίτες.
Πλένω καλά τα μανιτάρια και τα κόβω σε λεπτές φέτες.
Βάζω ένα βαθύ τηγάνι πάνω από δυνατή φωτιά.
Ρίχνω μέσα μια κουταλιά σούπας βιτάμ και το αφήνω να λιώσει.
Ρίχνω τα μανιτάρια μέσα στο τηγάνι και τ'αλατίζω ελαφρά.
Ανακατεύω συχνά, μέχρι να
σωταριστούν και να ξανθίνουν.
Κόβω στο multi τα τυριά.
Μόλις κρυώσει το κρέας του κοτόπουλου το καθαρίζω.
Βγάζω τα κόκκαλα, τα λίπη και τους τένοντες και τα πετώ.
Κόβω το καθαρισμένο κρέας σε κομάτια που έχουν το μέγεθος ενός ακαθάριστου αμύγδαλου.
Βγάζω από την κατάψυξη την κατσαρόλα με το ζωμό του κοτόπουλου.
Με μια κουτάλα αφαιρώ το λίπος που σκεπάζει την επιφάνεια του και το πετώ.
Μετρώ έξι φλυτζάνια ζωμό.
Βάζω το ζωμό στη μεγάλη κατσαρόλα που έβρασα το κοτόπουλο.
Την τοποθετώ σε δυνατή φωτιά και περιμένω να βράσει.
Αν περισσέψει ζωμός το φυλάγω μήπως το χρειαστώ.
Μόλις βράσει ρίχνω μέσα την κρέμα γάλακτος.
Ξανά περιμένω να βράσει και μετά ρίχνω μέσα τις χυλοπίτες.
Ανακατεύω μερικές φορές.
Αφήνω τις χυλοπίτες να βράσουν για οχτώ λεπτά.
Οι χυλοπίτες δεν πρέπει να χυλώσουν
αλλά να κρατούν.
Λίγο πριν τις κατεβάσω, ρίχνω μέσα τα μισά τυριά και τα μανιτάρια. Τα αφήνω
να βράσουν δυο λεπτά.
Κατεβάζω από τη φωτιά. Ρίχνω μέσα στις
χυλοπίτες τα καθαρισμένα κομμάτια του κοτόπουλου.
Οι χυλοπίτες δεν πρέπει να είναι πολύ στεγνές.
Αν δω ότι έχουν στεγνώσει πολύ, προσθέτω ένα φλυτζάνι ζωμό. Τις βάζω σε
βαθύ πυρέξ ή σε βαθύ ταψί.
Το πυρέξ πρέπει να έχει διαστάσεις 36Χ24Χ7 εκατοστά.
Ανακατεύω ώστε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.
Απλώνω τις χυλοπίτες ομοιόμορφα μέσα στο σκεύος.
Πασπαλίζω την επιφάνεια του φαγητού με τα υπόλοιπα τυριά.
Βάζω το πυρέξ στην κάτω σχάρα του φούρνου.
Ψήνω για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ανοίγω το φούρνο και κοιτάζω. Αν δω ότι έχουν στεγνώσει οι χυλοπίτες από
πάνω, τις ανακατεύω.
Κοιτάζω, αν έχουν λιώσει τα τυριά. Αν δεν έχουν λιώσει, περιμένω μέχρι να λιώσουν.
Μόλις λιώσουν τα τυριά βγάζω αμέσως τις χυλοπίτες από το
φούρνο, για να μη στεγνώσουν και γίνουν
σκληρές.
Ανοίγω την πόρτα του φούρνου και αφήνω το φούρνο να
κρυώσει λίγο.
Σκεπάζω τις χυλοπίτες με αλουμινόχαρτο και τις βάζω ξανά
στο φούρνο.
Έτσι θα διατηρηθούν ζεστές μέχρι να σερβιριστούν αλλά δεν
θα ξεραθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου