Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Κοτόπουλο βλάχικο (μακάλο)


ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΒΛΑΧΙΚΟ (ΜΑΚΑΛΟ)                                                                                                                                                                   
ΥΛΙΚΑ:
1 κοτόπουλο 1,5-2 κιλά,
30 γρ. αλεύρι,
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα,
λίγο μαύρο πιπέρι,
1 κουταλιά της σούπας κόκκους κόλιανδρο,
1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο ή 1 κουταλιά σούπας φύλλα δενδρολίβανου,
80 γρ. ελαιόλαδο.

ΠΙΛΑΦΙ
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,
1 φλυτζάνι ρύζι για πιλάφι,
4,5 φλυτζάνια ζωμό κοτόπουλου (1300 γρ. περίπου),
1 κομμάτι φλούδα λεμονιού,
ανάλογο αλάτι,

το  χυμό ενός μέτριου λεμονιού.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΒΡΑΣΙΜΟ
Αφαιρώ την πέτσα από το κοτόπουλο. Το πλένω πολύ καλά.
Βάζω το κοτόπουλο ολόκληρο μέσα σε κατσαρόλα και το σκεπάζω με νερό.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Λίγο πριν βράσει το νερό, σχηματίζεται στην επιφάνεια του αφρός.
Μαζεύω τον αφρό με μια κουτάλα και τον πετώ.
Μόλις αρχίζει να κοχλάζει το νερό, κατεβάζω τη φωτιά σε μέτρια.
Βράζω το κοτόπουλο για μια ώρα.
Καρφώνω ένα πηρούνι μέσα στο κρέας για να δω αν είναι μαλακό.
Όταν ετοιμαστεί το κοτόπουλο, ξεκολλάει από τα κόκκαλα.
Αν με μια ώρα βράσιμο δεν ξεκολλά, το βράζω περισσότερο.
Βγάζω το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το βάζω σε ταψάκι.
Αλατίζω ελαφρά το κοτόπουλο και το αφήνω να κρυώσει.
Σουρώνω το ζωμό του κοτόπουλου μήπως έχει κοκκαλάκια και το αφήνω σε μια άκρη, για να το χρησιμοποιήσω αργότερα.
Ξεχωρίζω 2 φλυτζάνια ζωμό για το πιλάφι.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
Κόβω το ψημένο κοτόπουλο σε μεγαλούτσικες μερίδες.
Βάζω σε βαθύ τηγάνι το λάδι και ρίχνω μέσα την πάπρικα.
Βάζω το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και ρίχνω μέσα το αλεύρι.  
Σωτάρω το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς.
Μόλις ετοιμαστεί και ξανθίνει το αλεύρι ρίχνω μέσα λίγο λίγο το ζωμό του κοτόπουλου.
Ανακατεύω μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα.
Δοκιμάζω τη σάλτσα και αν χρειάζεται προσθέτω αλάτι και πιπέρι.
Βάζω μέσα στη σάλτσα το κοτόπουλο και το βράζω για 10 λεπτά.
Ανακατεύω μερικές φορές.
Το κοτόπουλο από την πάπρικα παίρνει χρώμα σομόν.

ΠΙΛΑΦΙ
Ξεπλένω πολύ καλά το ρύζι και το σουρώνω.
Βάζω σε κατσαρόλα το λάδι και τοποθετώ την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Ρίχνω μέσα το ρύζι και το ανακατεύω διαρκώς μέχρι να ξανθίνει.
Βάζω το ζωμό του κοτόπουλου μέσα στο ρύζι και ανακατεύω.
Προσθέτω τη φλούδα του λεμονιού, το χυμό του λεμονιού και το αλάτι.
Αφήνω το ρύζι να βράζει ώσπου να μαλακώσει.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Παίρνω ένα ρηχό πιάτο και βάζω πιλάφι.
Απλώνω το πιλάφι ομοιόμορφα πάνω στο πιάτο και σχηματίζω ένα κύκλο.
Βάζω μια μερίδα κοτόπουλου στο κέντρο του κύκλου.
Περιχύνω το κοτόπουλο με σάλτσα.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου