Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ιμάμ μπαϊλντί


ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ
ΥΛΙΚΑ:
2 κιλά μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες,
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
1 κεφάλι σκόρδα,
1 φλυτζάνι λάδι ελιάς,
5 μεγάλες, ώριμες ντομάτες για σάλτσα,
ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπεριά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
Κόβω τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους μισού εκατοστού περίπου.
Κάθε μεγάλη μελιτζάνα την κόβω σε 6 μεγάλες φέτες.
Αλατίζω ελαφρά τις φέτες κι από το ένα μέρος, κι από το άλλο.
Λαδώνω τρία ανάβαθα ταψιά φούρνου.
Συνήθως χρησιμοποιώ τρία ταψιά πίτσας διαστάσεων 31Χ41χ2 εκατοστών το καθένα.
Βάζω σ’ ένα φλυτζάνι το μισό ελαιόλαδο.
Βουτώ ένα βουρτσάκι στο ελαιόλαδο και αλείφω με λάδι τις μελιτζάνες και από τις δύο μεριές.
Τοποθετώ τις μελιτζάνες πλάι πλάι μέσα στα ταψιά.
Βάζω και τα τρία ταψιά μαζί στο φούρνο.
Βάζω το πρώτο στην κάτω σκάλα.
Αφήνω μια σκάλα  κενή και βάζω το δεύτερο ταψί.
Αφήνω μια σκάλα κενή και βάζω το τρίτο ταψί.
Ανοίγω το φούρνο στη λειτουργία του αέρα και ψήνω τις μελιτζάνες στους 175  βαθμούς Κελσίου για 15-20 λεπτά.
Πρώτες ψήνονται οι μελιτζάνες που βρίσκονται στο πάνω πάνω ταψί, γιατί τις χτυπά πολύ ο καυτός αέρας.
Στη συνέχεια ψήνονται οι μελιτζάνες που βρίσκονται στο μεσαίο ταψί και τελευταίες οι κάτω κάτω.
Καταλαβαίνω πως οι μελιτζάνες είναι έτοιμες όταν το χρώμα τους έχει γίνει ανοιχτό καφέ.
Αφήνω τα ταψιά σε μιαν άκρη για να κρυώσουν οι μελιτζάνες και να ξεκολλούν εύκολα.
Βγάζω τις μελιτζάνες από τα ταψιά και τις απλώνω σ’ ένα βαθύ ταψί με διαστάσεις 31Χ41Χ6 εκατοστά.

ΣΑΛΤΣΑ
Καθαρίζω τα σκόρδα και τα κρεμμύδια.
Αφήνω τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες.
Κόβω τα κρεμμύδια σε κομμάτια που έχουν το σχήμα  σκελίδας πορτοκαλιού. 
Βάζω σ’ ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Το τοποθετώ σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνω μέσα τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα σωτάρω.
Ανακατεύω συχνά.
Περίμενω να μαλακώσουν όλα και να ξανθίνουν.
Πλένω τις ντομάτες και τις κόβω σε μεγάλα κομμάτια.
Τα κομμάτια να έχουν το σχήμα σκελίδας πορτοκαλιού.
Κάθε ντομάτα την κόβω σε 8 ή 9 κομμάτια μεγάλα κομμάτια.
Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια βάζω μέσα στο τηγάνι τις ντομάτες.
Βάζω επίσης ελάχιστη πιπεριά και αλάτι.
Αφήνω τη σαλτσα να βράσει ένα τέταρτο περίπου.
Ρίχνω τη σάλτσα  πάνω από τις μελιτζάνες.
Την απλώνω με κουτάλι ομοιόμορφα  παντού.
Βάζω το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνω στους 175 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά περίπου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου