Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Κιτρολέμονο γλυκό



ΚΙΤΡΟΛΕΜΟΝΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ:
14 -16 μεγάλα κιτρολέμονα,
3 κιλά ζάχαρη,
2 ποτήρια νερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζω επιφανειακά τα κιτρολέμονα με λεπτό μαχαίρι.
Αφαιρώ ελαφρά την κίτρινη φλούδα τους.
Βάζω σε μεγάλη κατσαρόλα τα καθαρισμένα κιτρολέμονα, τα σκεπάζω με νερό  και τα βράζω ολόκληρα για 15 λεπτά.
Μόλις τα κατεβάσω από τη φωτιά, χύνω το νερό στο οποίο έβρασαν και τους  βάζω καθαρό. Τα αφήνω όλη την νύχτα μέσα σ’  αυτό το νερό.
Την επόμενη μέρα χύνω το νερό αυτό και τους βάζω καθαρό.
Βράζω ξανά τα κιτρολέμονα για 10 λεπτά.
Μόλις τα κατεβάσω αλλάζω ξανά το νερό και βάζω καθαρό.
Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία και την επόμενη μέρα. Βράζω τα κιτρολέμονα για 10 λεπτά ακόμη.
Σουρώνω τα βρασμένα φρούτα και τα ξεπλένω καλά.
Αφήνω τα φρούτα να κρυώσουν και τα κόβω σε οχτώ κομμάτια καθένα.
Αφαιρώ προσεκτικά τα κουκούτσια που έχουν και τα πετώ.
Βάζω σε μεγάλη κατσαρόλα δύο ποτήρια νερό και 3 κιλά ζάχαρη και ανακατεύω.
Αφήνω το σιρόπι να βράσει για 5-6 λεπτά.
Ρίχνω μέσα στο σιρόπι τα κομμένα κιτρολέμονα και ανακατεύω.
Κατεβάζω τη φωτιά και αφήνω το γλυκό να σιγοβράσει.
Ανακατεύω συχνά και το παρακολουθώ να μην κολλήσει.
Όταν δέσει το σιρόπι, σβήνω τη φωτιά.
Αφήνω το γλυκό μέσα στην κατσαρόλα όλο το βράδυ, για να κατεβάσει τα υγρά του.
Το επόμενο πρωί βράζω ξανά το γλυκό σε πολύ χαμηλή φωτιά για δέκα λεπτά περίπου.
Βάζω μέσα στο φούρνο τα βάζα στα οποία θα φυλάξω το γλυκό. Τα ζεσταίνω στους 100 βαθμούς Κελσίου.
Γεμίζω ως επάνω τα ζεστά βάζα με το καυτό γλυκό.
Κλείνω καλά τα βάζα και τα γυρνώ ανάποδα πάνω σ’ ένα τραπέζι.
Τα αφήνω αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Τα αποθηκεύω σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Αυτό το γλυκό βοηθά πολύ όταν κάποιος έχει βήχα και γρίπη.
                                        
                                                                                                                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου