MΠΙΦΤΕΚΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ Ή ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ
Υλικά:
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά, ή 700 γρ. μοσχαρίσιο και 300 γρ. χοιρινό κιμά.
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
4 σκελίδες σκόρδο,
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ελάχιστο θρούμπι, ελάχιστο κύμινο τριμμένο,
50 γρ. τριμμένη φρυγανιά,
90 γρ. ελαιόλαδο,
1 μέτρια πατάτα καθαρισμένη,
1 μέτρια ώριμη ντομάτα.
Eκτέλεση
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Τα βάζω στο multi και τα χοντροκόβω.
Αλατίζω τον κιμά και το ζυμώνω καλά, ώστε το αλάτι να πάει παντού.
Βάζω τα κομμένα σκόρδα και κρεμμύδια στον κιμά.
Ζυμώνω τον κιμά, ώστε το κρεμμύδι να ανακατευτεί καλά με το κρέας.
Βάζω στον κιμά το λάδι και το μαλάσσω καλά.
Προσθέτω στον κιμά πιπέρι, ρίγανη, θρούμπι, ελάχιστο κύμινο και το ζυμώνω.
Πολτοποιώ την πατάτα και τη βάζω στον κιμά. Το ζυμώνω ξανά.
Πολτοποιώ την ντομάτα στο multi και την προσθέτω. Το ζυμώνω ξανά.
Προσθέτω τη φρυγανιά στον κιμά.
Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά.
Βάζω τον κιμά στο ψυγείο για δυο ώρες τουλάχιστον, για ν’ ανακατευτούν οι
γεύσεις.
Τα μπιφτέκια συνήθως τα φτιάχνω από το προηγούμενο βράδυ, γιατί γίνονται
πιο νόστιμα.
Μπιφτέκια στο φούρνο
Παίρνω ένα κομμάτι κιμά όσο ένα μεγάλο μανταρίνι, το στριφογυρίζω μέσα στη παλάμη
μου, μέχρι να πάρει το σχήμα μιας μικρής μπάλας.
Πιέζω με τις χούφτες μου αυτή την μπάλα και την πατικώνω, ώσπου να πάρει το
σχήμα μπιφτεκιού.
Αλείφω το μπιφτέκι με λάδι γύρω γύρω.
Λαδώνω ελαφρά ένα ρηχό ταψί και βάζω μέσα τα μπιφτέκια το ένα δίπλα στο
άλλο.
Ψήνω στη δεύτερη από πάνω σχάρα του φούρνου στους 180 βαθμούς Κελσίου για
25 λεπτά περίπου.
Βγάζω από το φούρνο το ταψί και γυρνώ τα μπιφτέκια, για να ψηθούν κι από
κάτω.
Βάζω το ταψί στο φούρνο ξανά και ψήνω 10 λεπτά ακόμη.
Όταν ψηθούν τα μπιφτέκια, σκουραίνει λίγο το χρώμα τους από πάνω.
Αν τα παραψήσω, ξεραίνονται.
Προσέχω λοιπόν, το χρώμα τους καθώς και το πόση ώρα τα ψήνω, για να μην το
παρακάνω.
Ψήσιμο στη σχάρα
Φτιάχνω τα μπιφτέκια όπως εξηγώ παραπάνω.
Χρησιμοποιώ μια σχάρα που διπλώνει και έχει χερούλι. Την ανοίγω και τη
λαδώνω μ’ ένα βουρτσάκι.
Τοποθετώ τα λαδωμένα μπιφτέκια στη σχάρα και την κλείνω.
Τοποθετώ τη σχάρα με τα μπιφτέκια πάνω από αναμμένα κάρβουνα.
Η φωτιά δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή, γιατί τα μπιφτέκια θα καούν, χωρίς
να ψηθούν.
Όταν ψηθούν λίγο από τη μια μεριά, τα γυρίζω από την άλλη.
Το κάνω αυτό μερικές φορές, για να ψηθούν σωστά όλα, χωρίς να καούν.
Όταν έχω καλέσει πολύ κόσμο και θέλω γρήγορα πολλά μπιφτέκια, κάνω κάτι
άλλο.
Πριν να έρθει ο κόσμος, μισοψήνω όλα τα μπιφτέκια στο φούρνο.
Λίγο πριν τα σερβίρω τα βάζω στη σχάρα και τα τοποθετώ στα κάρβουνα.
Τα ψήνω για λίγα λεπτά, για να μυρίσουν και να νοστιμίσουν.
Μ’ αυτό τον τρόπο ετοιμάζονται πολύ γρήγορα πολλά μπιφτέκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου