MOYΣΑΚΑΣ
Η συνταγή που γράφω παρακάτω είναι για ένα μεγάλο μουσακά. Ο μουσακάς αυτός είναι για 15 άτομα περίπου.
Χρισιμοποιώ το ταψί της ηλεκτρικής κουζίνας ή άλλο μεγάλο και βαθύ ταψί με
διαστάσεις 31Χ41X6 εκατοστά.
Υλικά για τον κιμά:
1500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά,
1 μέτριο κρεμύδι,
80 γραμμάρια ελαιόλαδο,
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες,
αλάτι και πιπέρι.
Υλικά για τη βάση του μουσακά:
1 κιλό μεγάλες πατάτες,
4 μεγάλες στρογγυλές μελιτζάνες φλάσκες,
80 γραμμάρια ελαιόλαδο.
Υλικά για τη μπεσαμέλ:
2,5 λίτρα γάλα 3.5% λιπαρά,
180 γραμμάρια από ένα βιτάμ πλακάκι,
200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήσιμο του κιμά
Βάζω σε μέτρια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ψιλοκόβω μέσα το καθαρισμένο κρεμμύδι.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, για να σωταριστεί το κρεμμύδι.
Το ανακατεύω πότε πότε, μέχρι να μαλακώσει και να ξανθίνει.
Ρίχνω τον κιμά μέσα στο στο κρεμμύδι και τον ανακατεύω, για να λαδωθεί όλος καλά.
Προσθέτω αλάτι και πιπέρι.
Χαμηλώνω περισσότερο τη φωτιά.
Αφήνω τον κιμά να ζεσταθεί αργά αργά και να κατεβάσει τα υγρά του.
Καθώς αυτός βράζει, σχηματίζονται μέσα στη μάζα του βώλοι.
Πιέζω με το πηρούνι τους βώλους και τους σπάζω.
Αφήνω τον κιμά να βράζει μισή ώρα περίπου.
Κόβω στο multi τις ντομάτες και τις βάζω μέσα στον κιμά που σιγοψήνεται.
Ανακατεύω συχνά.
Αφήνω τον κιμά να βράζει μέχρι να μαλακώσει και να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά του.
Βάζω σε μέτρια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ψιλοκόβω μέσα το καθαρισμένο κρεμμύδι.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, για να σωταριστεί το κρεμμύδι.
Το ανακατεύω πότε πότε, μέχρι να μαλακώσει και να ξανθίνει.
Ρίχνω τον κιμά μέσα στο στο κρεμμύδι και τον ανακατεύω, για να λαδωθεί όλος καλά.
Προσθέτω αλάτι και πιπέρι.
Χαμηλώνω περισσότερο τη φωτιά.
Αφήνω τον κιμά να ζεσταθεί αργά αργά και να κατεβάσει τα υγρά του.
Καθώς αυτός βράζει, σχηματίζονται μέσα στη μάζα του βώλοι.
Πιέζω με το πηρούνι τους βώλους και τους σπάζω.
Αφήνω τον κιμά να βράζει μισή ώρα περίπου.
Κόβω στο multi τις ντομάτες και τις βάζω μέσα στον κιμά που σιγοψήνεται.
Ανακατεύω συχνά.
Αφήνω τον κιμά να βράζει μέχρι να μαλακώσει και να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά του.
Μπεσαμέλ
Ζεσταίνω μέσα σε κατσαρόλα το γάλα μέχρι να βράσει.
Αφήνω το βραστό γάλα σε μια άκρη, για να το χρησιμοποιήσω αργότερα.
Ρίχνω σε άλλη κατσαρόλα το βιτάμ.
Τοποθετώ την κατσαρόλα αυτή σε χαμηλή φωτιά.
Ανακατεύω το βιτάμ, μέχρι να λιώσει.
Ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι μέσα στο βιτάμ και συγχρόνως ανακατεύω.
Επειδή το αλεύρι καίγεται πολύ εύκολα, δεν αφήνω την κατσαρόλα από τα μάτια μου.
Καταλαβαίνω ότι το αλεύρι έχει ψηθεί, όταν το χρώμα του έχει γίνει πιο σκούρο.
Ρίχνω φλυτζάνι φλυτζάνι το καυτό γάλα μέσα στο αλεύρι.
Χτυπώ με το blender χειρός για λίγο την κρέμα, για να ομοιογενοποιηθεί.
Στη συνέχεια ανακατεύω την κρέμα συνεχώς με κουτάλα, γιατί κολλάει πολύ εύκολα..
Δεν την αφήνω να βράσει πολύ, γιατί σφίγγει.
Μόλις πήξει, τη βγάζω από τη φωτιά.
Την αφήνω σε μια άκρη, για τη χρησιμοποιήσω αργότερα.
Ρίχνω σε άλλη κατσαρόλα το βιτάμ.
Τοποθετώ την κατσαρόλα αυτή σε χαμηλή φωτιά.
Ανακατεύω το βιτάμ, μέχρι να λιώσει.
Ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι μέσα στο βιτάμ και συγχρόνως ανακατεύω.
Επειδή το αλεύρι καίγεται πολύ εύκολα, δεν αφήνω την κατσαρόλα από τα μάτια μου.
Καταλαβαίνω ότι το αλεύρι έχει ψηθεί, όταν το χρώμα του έχει γίνει πιο σκούρο.
Ρίχνω φλυτζάνι φλυτζάνι το καυτό γάλα μέσα στο αλεύρι.
Χτυπώ με το blender χειρός για λίγο την κρέμα, για να ομοιογενοποιηθεί.
Στη συνέχεια ανακατεύω την κρέμα συνεχώς με κουτάλα, γιατί κολλάει πολύ εύκολα..
Δεν την αφήνω να βράσει πολύ, γιατί σφίγγει.
Μόλις πήξει, τη βγάζω από τη φωτιά.
Την αφήνω σε μια άκρη, για τη χρησιμοποιήσω αργότερα.
Βάση του μουσακά
Ξεπλένω τις μελιτζάνες και τους αφαιρώ το κοτσάνι.
Κόβω κάθε μελιτζάνα κατά μήκος σε 5-6 φέτες.
Κάθε φέτα έχει ακριβώς το σχήμα της μελιτζάνας και έχει πάχος λιγότερο από
ένα εκατοστό.
Αλατίζω ελαφρά τις μελιτζάνες.
Βουτώ ένα βουρτσάκι στο λάδι και αλείφω με αυτό κάθε φέτα και από τις δυο
μεριές της.
Βάζω τις φέτες σε λαδωμένο ταψί τη μια δίπλα στην άλλη.
Τα ταψιά στα οποία ψήνω την πίτσα είναι κατάλληλα για το ψήσιμο της
μελιτζάνας που προορίζεται για μουσακά.
Συνήθως χρειάζομαι δύο ταψιά για να τοποθετήσω όλες τις φέτες που έχω
κόψει.
Τοποθετώ τα ταψιά το ένα στην πάνω σκάλα και το άλλο στη μεσαία
σκάλα του φούρνου.
Στην κάτω σκάλα του φούρνου θα βάλω το ταψί με τις πατάτες.
Καθαρίζω και πλένω τις πατάτες.
Κόβω τις πατάτες σε φέτες πάχους μισού εκατοστού περίπου.
Θέλω οι φέτες μου να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες.
Κοιτάζω λοιπόν το σχήμα κάθε πατάτες και ανάλογα κόβω τις φέτες
κατά πλάτος ή κατά μήκος.
Αφού κόψω τις πατάτες σε φέτες, τις αλατίζω ελαφρά και τις αλείφω κι από τις δυο μεριές με λάδι.
Τις απλώνω σ’ ένα λαδωμένο ρηχό ταψί τη μια δίπλα στην άλλη.
Τοποθετώ το ταψί στην κάτω σκάλα του φούρνου.
Ανοίγω τη λειτουργία του αέρα στους 175 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά περίπου.
Αυτός ο χρόνος είναι αρκετός, για να μαλακώσουν οι μελιτζάνες που βρίσκονται
στο πρώτο από πάνω ταψί και να πάρουν μπεζ χρώμα.
Βγάζω το ταψί αυτό έξω από το φούρνο και αφήνω τις μελιτζάνες να κρυώσουν.
Ψήνω λίγο περισσότερο το ταψί που βρίσκεται στη μεσαία σχάρα του φούρνου, ώσπου να μαλακώσουν και οι μελιτζάνες μέσα σ’ αυτό και να πάρουν μπεζ χρώμα.
Βγάζω και το δεύτερο ταψί με μελιτζάνες έξω από το φούρνο και τις αφήνω να
κρυώσουν.
Οι πατάτες για να ψηθούν χρειάζονται ακόμη περισσότερο χρόνο.
Οι πατάτες είναι έτοιμες όταν μισομαλακώσουν και πάρουν μπεζ χρώμα.
Βγάζω τις πατάτες από το φούρνο και τις αφήνω να κρυώσουν.
Συναρμολόγηση του μουσακά
Τοποθετώ στο βαθύ ταψί του φούρνου τις ψημένες πατάτες τη μια δίπλα στην άλλη.
Ρίχνω πάνω από αυτές τον κιμά με τη σάλτσα του και τον απλώνω ομοιόμοφρα σ’
όλο το ταψί.
Τοποθετώ τις ψημένες μελιτζάνες πάνω από τον κιμά τη μια δίπλα στην άλλη.
Απλώνω την μπεσαμέλ ομοιόμορφα πάνω από τις μελιτζάνες.
Ψήνω το μουσακά στη μεσαία σκάλα του φούρνου στους 200 βαθμούς Κελσίου για
μια ώρα περίπου.
Ο μουσακάς δεν κόβεται όταν είναι ζεστός. Γι' αυτό τον αφήνω να κρυώσει αρκετά, πριν τον κόψω.
Ο μουσακάς δεν κόβεται όταν είναι ζεστός. Γι' αυτό τον αφήνω να κρυώσει αρκετά, πριν τον κόψω.
Επειδή η συνταγή αυτή φτιάχνει ένα μεγάλο μουσακά την κάνω όταν έχω πολύ κόσμο.
Όταν έχω λιγότερο κόσμο κάνω τη μισή δόση.
Πολλές φορές φτιάχνω δυο μικρότερους μουσακάδες αντί ενός μεγάλου.
Το ένα τον ψήνω αμέσως και τον άλλο τον βάζω άψητο στην
κατάψυξη.
Όταν θελήσω να τον ψήσω πρώτα τον ξεπαγώνω και μετά τον ψήνω.
Καμιά φορά αντί για να βάλω πατάτες στο κάτω μέρος του μουσακά βάζω
κολοκύθια.
Τότε ο μουσακάς μου έχει μια στρώση κολοκύθια μετά κιμά μέτα μια στρώση
μελιτζάνες και από πάνω τη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζω την μπεσαμέλ από πάνω με λίγο τριμμένο τυρί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου