ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΜΥΔΙΑ
Στις ψαραγορές πολλές φορές βρίσκω φρέσκα μύδια.
Τα μύδια αυτά είναι μέσα σε σακουλάκια του μισού κιλού με νερό, για να
διατηρούνται καλύτερα.
Για το πιλάφι χρησιμοποιώ καθαρισμένα μύδια.
Όταν δε βρίσκω φρέσκα μύδια, αγοράζω κατεψυγμένα.
Τα κατεψυγμένα μύδια είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα φρέσκα και είναι σε
συσκευασίες του κιλού.
Ξεπλύνω τα μύδια πολύ καλά, είτε είναι κατεψυγμένα, είτε φρέσκα.
Ανοίγω τη σάρκα καθενός ξεχωριστά. Βρίσκω κάτι που μοιάζει με καφέ γλώσσα. Πολλές φορές πάνω στη γλώσσα και γύρω απ' αυτήν είναι κολλημένα φύκια.
Με ψαλίδι κουζίνας κόβω τη γλώσσα, τα φύκια, καθώς και τη ρίζα της γλώσσας που βρίσκεται από κάτω και είναι πολύ σκληρή.
Ανοίγω τη σάρκα καθενός ξεχωριστά. Βρίσκω κάτι που μοιάζει με καφέ γλώσσα. Πολλές φορές πάνω στη γλώσσα και γύρω απ' αυτήν είναι κολλημένα φύκια.
Με ψαλίδι κουζίνας κόβω τη γλώσσα, τα φύκια, καθώς και τη ρίζα της γλώσσας που βρίσκεται από κάτω και είναι πολύ σκληρή.
Εξετάζω επίσης μήπως υπάρχουν κομμάτια από σπασμένα όστρακα
μέσα στη σάρκα τους. Όσα βρίσκω τα
αφαιρώ.
ΥΛΙΚΑ
3 σακουλάκια του μισού κιλού φρέσκα μύδια, ή ένα σακούλι κατεψυγμένα του κιλού,
250 γρ. ρύζι για πιλάφι,
3 μέτρια πράσα,
2 μεγάλα κρεμμύδια,
1 μέτριο καρότο,
4 σκελίδες σκόρδα,
2 μεγάλα κρεμμύδια,
1 μέτριο καρότο,
4 σκελίδες σκόρδα,
λίγη κόκκινη καυτερή πιπεριά,
2 κόκκινες πιπεριάς Φλωρίνης,
1 ματσάκι άνηθο,
150 γραμμάρια ελαιόλαδο.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα κόβω σε ζάρια.
Καθαρίζω το καρότο και το τρίβω στο μούλτι να γίνει πολύ ψιλό.
Καθαρίζω τα σκόρδα και τα κόβω λεπτά κομματάκια.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα κόβω σε ζάρια.
Καθαρίζω το καρότο και το τρίβω στο μούλτι να γίνει πολύ ψιλό.
Καθαρίζω τα σκόρδα και τα κόβω λεπτά κομματάκια.
Καθαρίζω τα πράσα. Βγάζω τα εξωτερικά ξερά φύλλα τους και τα πετώ.
Κρατάω μόνο τα τρυφερά εσωτερικά.
Κόβω κάθε πράσο σε τέσσερα κομμάτια
κατά μήκος.
Κάθε πράσο γίνεται τέσσερα μακρόστενα κομμάτια.
Κόβω τα
μακρόστενα αυτά κομμάτια σε μικρότερα, μήκους δυο εκατοστών το καθένα.
Χρησιμοποιώ όλο το άσπρο μέρος των
πράσων.
Τα πράσινα φύλλα των πράσων είναι σκληρά στις άκριες τους, γι’ αυτό τις κόβω και τις πετώ.
Χρησιμοποιώ μόνο το κάτω μέρος των πράσινων φύλλων που είναι τρυφερό.
Γεμίζω με νερό μια λεκάνη της
κουζίνας και πλένω μέσα τα πράσα.
Χύνω το νερό αυτό και βάζω καθαρό. Πλένω τα πράσα μέσα σ’ αυτό.
Επαναλαμβάνω άλλη μια φορά αυτή τη διαδικασία, για να είμαι βέβαιη πως
έφυγαν όλα τα χώματα.
Μέσα σε σουρωτήρι ξεπλένω το ρύζι κάτω από τη βρύση και το αφήνω να
στραγγίσει.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω σε μια κατσαρόλα το λάδι και την τοποθετώ σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνω μέσα τα πράσα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τ’ ανακατεύω. Τα Σωτάρω μέχρι να μαλακώσουν.
Ψιλοκόβω μέσα τις πιπεριές Φλωρίνης και ανακατεύω.
Αφήνω τις πιπεριές και τα πράσα να σωταριστούν
για λίγα λεπτά.
Όταν μαλακώσουν τα πράσα ρίχνω μέσα το τριμμένο καρότο. Το ανακατεύω.
Αφήνω το καρότο να σωτάρεται για δυο λεπτά.
Όταν μαλακώσουν τα πράσα ρίχνω μέσα το τριμμένο καρότο. Το ανακατεύω.
Αφήνω το καρότο να σωτάρεται για δυο λεπτά.
Ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα το ρύζι
και το ανακατεύω, για να σωταριστεί.
Τα προσέχω και τα ανακατεύω συχνά, για να μην κολλήσουν.
Βράζω νερό στο βραστήρα. Μετρώ δυο ποτήρια βραστό νερό και το ρίχνω μέσα
στην κατσαρόλα.
Μόλις πάρει βράσει το πιλάφι προσθέτω την καυτερή πιπεριά και τον άνηθο.
Τ’ ανακατεύω πότε πότε, για να μην κολλήσουν.
Αφήνω το πιλάφι να βράσει μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτω τα μύδια και ανακατεύω. Τα αφήνω να βράσουν 3 λεπτά και ανακατεύω ξανά.
Σβύνω τη φωτιά και αφήνω την κατσαρόλα με το φαγητό στη θέση του. Με τη θερμότητα που έχει το μάτι της κουζίνας τα μύδια θα ετοιμαστούν πλήρως.
Τα μύδια αν ψηθούν πολύ σκληραίνουν.
Προσθέτω τα μύδια και ανακατεύω. Τα αφήνω να βράσουν 3 λεπτά και ανακατεύω ξανά.
Σβύνω τη φωτιά και αφήνω την κατσαρόλα με το φαγητό στη θέση του. Με τη θερμότητα που έχει το μάτι της κουζίνας τα μύδια θα ετοιμαστούν πλήρως.
Τα μύδια αν ψηθούν πολύ σκληραίνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου