Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Κουλουράκια μεθυσμένα



ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕΘΥΣΜΕΝΑ
ΥΛΙΚΑ
160  γρ. βιτάμ  πλακάκι,
180 γραμμάρια ζάχαρη,
220 γρ. σουσάμι (τέσσερα φλυτζανάκια του καφέ)
200 γρ.ρετσίνα (2 φλυτζανάκια του καφέ)
240 γρ. λάδι ελιάς (2,5 φλυτζανάκια  του καφέ),
1 baking powder,
150 γρ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα,
150 γρ.ψιλοκομμένα καρύδια,
300 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως + 300 γρ. αλεύρι σκληρό + 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ  ΤΩΝ  ΥΛΙΚΩΝ 
Βγάζω το βιτάμ έξω από το ψυγείο για να μαλακώσει. 
Το σουσάμι που είναι αποφλοιωμένο είναι άσπρο, καθαρό και δεν έχει πέτρες. 
Πολλά super market όμως έχουν σουσάμι ντόπιο, αναποφλοίωτο. 
Προσωπικά προτιμώ το σουσάμι αυτό και το αγοράζω. 
Το σουσάμι αυτό έχει χώμα μέσα και γι’ αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε πλύσιμο.
 Ρίχνω το  σουσάμι σε ένα μεγάλο μπόλ και το γεμίζω νερό. 
Ανακατεύω μ’ ένα κουτάλι το νερό και ένα μέρος από το σουσάμι ανεβαίνει στην επιφάνεια του.
Μ’ ένα σουρωτήρι ψαρεύω το σουσάμι που επιπλέει.
Το αφήνω  να σουρώσει και να στραγγίσει από το νερό. 
Βάζω το στραγγισμένο σουσάμι σ’ ένα άλλο μπολ. 
Επαναλαμβάνω αυτή τη διαδικασία, ώσπου να πλυθεί το μεγαλύτερο μέρος του σουσαμιού. 
Λίγο σουσάμι που κάθεται στο κάτω μέρος της λεκάνης, μαζί με τις πέτρες, το πετώ. 
Τ' αμύγδαλα και τα καρύδια έχουν σκόνη γι’ αυτό τα ξεπλένω καλά με νερό. 
Απλώνω τα μύγδαλα και τα καρύδια σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν λίγο. 
Κόβω τα καρύδια και τα μύγδαλα  στο multi σε μικρά  κομμάτια. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Βάζω  σε μεγάλο μπολ  το ελαιόλαδο, το βιτάμ, τη ρετσίνα  και τη ζάχαρη.
Χτυπώ όλα αυτά τα υλικά με το μίξερ χειρός για 8 με 10 λεπτά. Ανακατεύω την baking powder  με το αλεύρι.
Ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι μέσα στο μπολ με το προηγούμενο μείγμα.
Ανακατεύω τα υλικά και ζυμώνω.
Βάζω μέσα στη ζύμη πρώτα το σουσάμι και μετά τα μύγδαλα και τα καρύδια και τα ζυμώνω όλα ξανά. 
Η ζύμη πρέπει να είναι κανονική και να μην κολλάει στα χέρια. 
Για να διορθώσω τη ζύμη που κολλάει, της προσθέτω αλεύρι και την ζυμώνω ξανά.
Χωρίζω τη ζύμη σε μπαλίτσες, όσο ένα καρύδι η κάθε μια. 
Πλάθω κουλουράκια διαφόρων σχημάτων. Συνήθως κάνω πλεξιδάκια ή στρογγυλά  βραχιολάκια. Βάζω τα κουλουράκια σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί. 
Φτιάχνω τρία ταψιά με κουλουράκια και τα ψήνω ταυτοχρόνως. 
Βάζω το πρώτο ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου, το δεύτερο στη μεσαία σχάρα και το τρίτο λίγο πιο πάνω από το δεύτερο. 
Ψήνω στη λειτουργία του αέρα  στους 160 βαθμούς Κελσίου για 30-35 λεπτα περίπου.
Η συνταγή αυτή είναι μεγάλη και φτιάχνει 110 κουλουράκια περίπου. Αν κάποιος δεν θέλει τόσα πολλά, μπορεί να φτιάξει τη μισή συνταγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου