ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ
Έτοιμο φύλλο για πίτες χρησιμοποιώ, όταν βιάζομαι.
Αγοράζω συνήθως
το φύλλο για παραδοσιακές πίτες του Κανάκη.
Φύλλο δικό μου
φτιάχνω, όταν έχω χρόνο και όρεξη να μπω σ’ αυτή την διαδικασία.
Σπανακόπιτα με έτοιμο φύλλο
Για την πίτα
αυτή θα χρησιμοποιήσω το ταψί της ηλεκτρικής κουζίνας με διαστάσεις 31Χ41Χ6 εκατοστά.
Η δόση που
περιγράφω παρακάτω είναι μεγάλη και βγάζει πάνω από 35 μέτρια κομμάτια .
Υλικά:
1/2 κιλό παραδοσιακό φύλλο του Κανάκη,
2 κιλά φρέσκο
ακαθάριστο σπανάκι,
1/2 κιλό φέτα,
350 γραμμάρια κασέρι,
2 ματσάκια μαΪντανό
και 2 ματσάκια άνηθο,
120 γραμμάρια
κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά,
150 γραμμάρια
λάδι ελιάς,
180 γρ. βιτάμ
πλακάκι.
Εκτέλεση
Γέμιση
Καθαρίζω το
σπανάκι από τα εξωτερικά φύλλα.
Κόβω τους
μίσχους των φύλλων ένα εκατοστό πιο πάνω από τις ρίζες. Πετώ τις ρίζες και τα χώματα
που είναι κολλημένα σ’ αυτές.
Μόλις κοπούν οι ρίζες, τα φύλλα απομακρύνονται το ένα από το άλλο. Ξεκολλούν ευκολότερα τα χώματα από πάνω τους και πλένονται καλύτερα.
Μόλις κοπούν οι ρίζες, τα φύλλα απομακρύνονται το ένα από το άλλο. Ξεκολλούν ευκολότερα τα χώματα από πάνω τους και πλένονται καλύτερα.
Βάζω τα φύλλα
από τα σπανάκια σε μια λεκάνη και τη γεμίζω με νερό.
Πλένω τα
σπανάκια κουνώντας τα με τα χέρια μου, για να φύγουν τα χώματα από το πάνω και
το κάτω μέρος των φύλλων.
Βγάζω τα
σπανάκια σ’ ένα ταψί και αλλάζω το νερό της λεκάνης.
Ρίχνω ξανά τα
σπανάκια μέσα στη λεκάνη και τα πλένω όπως προηγουμένως.
Επαναλαμβάνω
αυτή τη διαδικασία άλλες δύο φορές.
Χρεάζονται
συνολικά τέσσερα πλυσίματα για να καθαρίσουν.
Βάζω το σπανάκι σε
μεγάλη κατσαρόλα.
Τοποθετώ την
κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και το αχνίζω για 5 λεπτά.
Στην αρχή το
σπανάκι φαίνεται πολύ μέσα στην κατσαρόλα. Μόλις όμως ζεσταθεί, βγάζει τα νερά
του και ο όγκος του μικραίνει.
Μόλις ελαττωθεί
ο όγκος του, το γυρνάω. Τα κάτω φύλλα που έχουν μαραθεί ανεβαίνουν επάνω.
Αφήνω την
κατσαρόλα για μερικά λεπτά ακόμη πάνω στη φωτιά, ώστε να μαραθούν όλα τα φύλλα.
Κατεβάζω την
κατσαρόλα από την φωτιά.
Αφήνω το σπανάκι
σε μια άκρη και περιμένω να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει, παίρνω με τη χούφτα μου ένα
μέρος από το σπανάκι και το πιέζω ανάμεσα στα χέρια μου, για να φύγουν όλα του
τα υγρά.
Συνεχίζω κατά
αυτόν τον τρόπο με όλο το σπανάκι.
Κόβω το σπανάκι σε
μικρότερα κομμάτια και το αφήνω στην άκρη.
Καθαρίζω τον
άνηθο και τον μαϊντανό. Τα πλένω καλά με άφθονο νερό και τα ψιλοκόβω μέσα στα
σπανάκια.
Τρίβω το κασέρι στο
multi.
Πολτοποιώ τη
φέτα με τα χέρια μου.
Ρίχνω την κρέμα
γάλακτος, τα τυριά και 50 γραμμάρια λάδι μέσα στα σπανάκια.
Ανακατεύω καλά όλα
τα υλικά.
Συναρμολόγηση της πίτας
Βάζω σ’ ένα
μπρίκι τα 180 γρ. του βιτάμ και το υπόλοιπο λάδι.
Τοποθετώ το
μπρίκι πάνω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω, μέχρι να λιώσει το βιτάμ.
Μ’ ένα βουρσάκι
αλείφω το ταψί με βιτάμ και το πασπαλίζω με αλεύρι. Γυρνώ ανάποδα το ταψί και
το χτυπώ ελαφρά, για να φύγει το αλεύρι που περισσεύει.
Κάθε πακέτο
παραδοσιακού φύλλου του Κανάκη περιέχει συνήθως 7 φύλλα. Βάζω τα 4 από κάτω και
τα 3 από πάνω από τη γέμιση.
Απλώνω ένα φύλλο
στον πάτο του ταψιού και με το βουρτσάκι το αλείφω με βιτάμ.
Απλώνω πάνω από το
πρώτο φύλλο ένα δεύτερο φύλλο και το αλείφω και αυτό με βιτάμ.
Απλώνω πάνω από
τα δυο πρώτα τρίτο και τέταρτο φύλλο και καθένα ξεχωριστά το αλείφω με βιτάμ.
Βάζω πάνω από τα
βουτυρωμένα φύλλα τη γέμιση και την απλώνω ομοιόμορφα παντού.
Σκεπάζω την πίτα
με τα υπόλοιπα τρία φύλλα αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με βιτάμ.
Αλείφω και από
πάνω την πίτα με βιτάμ.
Λαδώνω ελαφρά
ένα μυτερό και κοφτερό μαχαίρι.
Χαράσσω διακεκομμένα
την πίτα σε κομμάτια.
Τοποθετώ το ταψί
στο φούρνο στην πρώτη σκάλα από κάτω. Ψήνω στους 175 βαθμούς Κελσίου για 50-60
λεπτά.
Σπανακόπιτα με φύλλο δικό μου
Φύλλο
Υλικά για τη ζύμη:
150 γραμμάρια φυτίνη,
1/2 κιλό αλεύρι σκληρό,
1/2 κιλό νισεστέ(καλαμποκάλευρο),
80 γρ. λάδι,
3 κουταλιές της σούπας ξύδι,
χλιαρό νερό, όσο θα χρειαστεί, για να γίνει η ζύμη λεία.
Ζύμη
Βάζω σε μια λεκάνη το αλεύρι και στο κέντρο του ανοίγω με το χέρι μου μια
μικρή λακούβα.
Ρίχνω μέσα στη λακούβα το λάδι και το ξύδι.
Ανακατεύω τα υλικά αυτά, για να πάει λάδι στο γύρω αλεύρι.
Βάζω χλιαρό νερό μέσα στη λακούβα και ζυμώνω.
Επιδιώκω να φτιάξω μια μαλακή και λεία ζύμη, που να μην κολλά στα χέρια.
Για να το επιτύχω αυτό, ίσως να χρειαστεί να προσθέσω λίγο αλεύρι ή λίγο
νερό.
Όταν η ζύμη μου γίνει λεία και μαλακή, τη σκεπάζω με καθαρή πετσέτα και την αφήνω σε ζεστό μέρος να
ξεκουραστεί.
Συνήθως ετοιμάζω την ζύμη από το προηγούμενο βράδυ, γιατί την άλλη
μέρα ανοίγει φύλλο πολύ εύκολα.
Άνοιγμα φύλλου
Βάζω σε ένα μπρίκι τη φυτίνη και τη λιώνω.
Χωρίζω τη ζύμη σε δύο περίπου ίσα μέρη.
Πασπαλίζω με νισεστέ την επιφάνεια πάνω στην οποία θα ανοίξω το φύλλο.
Παίρνω το ένα κομμάτι ζύμης και του δίνω κυκλικό σχήμα.
Πασπαλίζω με νισεστέ τη ζύμη και ανοίγω με τα χέρια μου όσο μπορώ το φύλλο.
Πασπαλίζω ξανά με νισεστέ το φύλλο μου και το ανοίγω με τον πλάστη σε
μεγάλο φύλλο, μέτριο στο πάχος.
Με ένα βουρτσάκι αλείφω με φυτίνη το φύλλο από πάνω.
Ρίχνω με το χέρι μου νισεστέ πάνω από το βουτυρωμένο φύλλο και το
πασπαλίζω.
Διπλώνω το φύλλο στη μέση, ώστε τα δύο βουτυρωμένα και αλευρωμένα μέρη να συμπέσουν.
Αλείφω ξανά με φυτίνη το επάνω μέρος του διπλωμένου φύλλου και το πασπαλίζω
με νισεστέ.
Με αυτό τον τρόπο το αρχικό μου φύλλο έγινε τετραπλό με μικρότερο μέγεθος.
Ανοίγω το διπλωμένο φύλλο στις διαστάσεις του ταψιού που θα χρησιμοποιήσω.
Το κάνω λίγο μεγαλύτερο συνήθως, για να σκεπάσει και τα πλάγια του ταψιού στο
κάτω τους μέρος.
Συνήθως χρησιμοποιώ το ταψί της ηλεκτρικής κουζίνας που έχει διαστάσεις
31Χ41Χ6 εκατοστά.
Βουτυρώνω και αλευρώνω το ταψί.
Στρώνω το φύλλο που έχω ανοίξει στον πάτο του ταψιού.
Απλώνω ομοιόμορφα πάνω του το σπανάκι.
Με τον ίδιο τρόπο ανοίγω σε τετραπλό φύλλο το άλλο μισό της ζύμης.
Τοποθετώ το φύλλο αυτό πάνω από τη γέμιση και σκεπάζω την πίτα.
Χαράζω διακεκομμένα με μυτερό μαχαίρι την πίτα σε κομμάτια.
Ψήνω συνήθως στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς Κελσίου στην πρώτη σκάλα
του φούρνου από κάτω.
Φύλλο για παραδοσιακή σπανακόπιτα
Δεύτερη συνταγή
Υλικά:
130 γρ. λάδι ελαιόλαδο,
125 γρ. βιτάμ πλακάκι,
1 φακελάκι ξερή μαγιά,
1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό,
1 αυγό,
125γρ. γιαούρτι πρόβειο,
150 γρ. γάλα ή κεφίρ,
250 γρ. φαρίνα κόκκινη,
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
500 γρ. αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου ή νισεστέ.
Εκτέλεση
Βάζω σ’ ένα φλυτζάνι το χλιαρό νερό και διαλύω μέσα την μαγιά.
Βάζω σ’ ένα μεγάλο μπολ το λάδι.
Τρίβω μέσα στο λάδι με τον τρίφτη της ντομάτας το βιτάμ.
Ανακατεύω με πηρούνι αυτά τα δύο υλικά ελαφρά.
Προσθέτω μέσα στο μπολ τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύω με το πηρούνι
ελαφρά.
Χτυπώ ελαφρά τα αυγά και τα προσθέτω.
Ανακατεύω με το πηρούνι και ρίχνω μέσα το γιαούρτι και το γάλα ή το κεφίρ.
Προσθέτω το αλεύρι.
Ζυμώνω καλά. Αν η ζύμη κολλά στα χέρια, προσθέτω αλεύρι, ώσπου να πάψει να
κολλά.
Αν η ζύμη είναι σκληρή, προσθέτω λίγο λάδι ή λίγο νερό ή λίγο γάλα, για να
τη μαλακώσω.
Αυτή η ζύμη είναι αρκετή για μια μεγάλη τυρόπιτα σε ταψί με διαστάσεις
31Χ41Χ6 εκατοστά ή δυο τυρόπιτες σε στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28 εκατοστά.
Ανοίγωτο φύλλο όπως ακριβώς περιγράφω πιο πάνω.
Όποια συνταγή και αν χρησιμοποιήσω
για το φύλλο, η γέμιση της πίτας και η συναρμολόγησή της παραμένει ίδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου