ΦΑΚΕΣ
Εδώ περιγράφω πως φτιάχνω φακές σούπα. Αν κάποιος θέλει να φτιάξει πηχτές
φακές πρέπει να βάλει λιγότερο νερό.
Υλικά:
300 γραμμάρια μεγάλες φακές,
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
6 μεγάλες σκελίδες σκόρδο,
2 φύλλα δάφνης,
ανάλογο αλάτι,
ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπεριά,
λίγο ξύδι,
1/2 φλυτζάνι λάδι ελιάς.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζω τις φακές, τις πλένω και τις βάζω σε μέτρια κατσαρόλα.
Ρίχνω 5 ποτήρια νερό μέσα στην κατσαρόλα. Το νερό πρέπει να ανέβει 3 cm πιο
πάνω από τις φακές.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Καθαρίζω τα κρυμμύδια, τα κόβω μικρά κομμάτια και τα ρίχνω μέσα στην
κατσαρόλα.
Καθαρίζω τα σκόρδα και τα βάζω στην κατσαρόλα.
Ξεπλένω τα φύλλα της δάφνης και τα ρίχνω στην κατσαρόλα.
Προσθέτω ανάλογο αλάτι και λίγη καυτερή πιπεριά.
Προσθέτω το λάδι.
Αφήνω τις φακές να κοχλάσουν για 5 λεπτά και μετά κατεβάζω τη φωτιά σε
μέτρια.
Βράζω τις φακές 10 λεπτά περίπου.
Σ’ αυτό το σημείο προσθέτω το ρύζι όταν φτιάχνω φακόρυζο.
Για να χυλώσουν οι φακές χρειάζονται
να βράσου 20 λεπτά περίπου.
Όλες οι φακές δεν μαλακώνουν σε ίδιο χρόνο.
Μερικές φακές βράζουν γρήγορα και άλλες πιο αργά.
Όταν χυλώσουν οι φακές, κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σερβίρω τις φακές χλιαρές σε πιάτα
σούπας και αφήνω πάνω στο τραπέζι και το ξύδι.
Πολλοί άνθρωποι προσθέτουν ξύδι στις φακές.
Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να τρώνε μαζί με τις φακές και ένα αυγό
τηγανιτό. Συνοδεύω λοιπόν τις φακές με αυγά τηγανιτά.
ΦΑΚΟΡΥΖΟ
Για να φτιάξω φακόρυζο εκτός από τα προηγούμενα υλικά χρειάζομαι και 150
γραμμάρια ρύζι καρολίνα.
Ξεπλένω το ρύζι σ’ ένα σουρωτήρι.
Το ρύζι το προσθέτω στην κατσαρόλα όταν έχουν μισοβράσει οι φακές.
Ανακατεύω μερικές φορές.
Αφήνω το φαγητό να βράζει μέχρι να χυλώσουν οι φακές.
Ανακατεύω πότε πότε για να μην πιάσει το ρύζι.
Μόλις μαλακώσει το ρύζι, σβήνω τη φωτιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου