ΚΡΕΠΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 12 ΚΡΕΠΕΣ
ΧΥΛΟΣ
1 φλυτζάνι νερό,
1 φλυτζάνι κρύο γάλα,
4 μεγάλα αυγά,
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
2 φλυτζάνια αλεύρι (300 γρ.),
4 κουταλιές της σούπας λυωμένο βούτυρο (60 γρ.).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω στο μπολ του μίξερ όλα τα υγρά υλικά. Τα χτυπώ στη μεσαία ταχύτητα για
δυο λεπτά.
Βάζω μέσα στο μπολ το αλεύρι. Το ανακατεύω με κουτάλι, για να αναμειχθεί με
τα άλλα υλικά.
Χτυπώ όλα τα υλικά μαζί στη μεγάλη ταχύτητα για πέντε λεπτά.
Βάζω το μπολ στο ψυγείο για δύο ώρες. Τόσο χρόνο χρειάζεται το αλεύρι για να φουσκώσει και να γίνουν οι κρέπες ελαφριές.
Την ώρα που περιμένω το χυλό να φουσκώσει, ετοιμάζω τη σάλτσα και τα λαχανικά της γέμισης.
Χτυπώ όλα τα υλικά μαζί στη μεγάλη ταχύτητα για πέντε λεπτά.
Βάζω το μπολ στο ψυγείο για δύο ώρες. Τόσο χρόνο χρειάζεται το αλεύρι για να φουσκώσει και να γίνουν οι κρέπες ελαφριές.
Την ώρα που περιμένω το χυλό να φουσκώσει, ετοιμάζω τη σάλτσα και τα λαχανικά της γέμισης.
ΨΗΣΙΜΟ ΚΡΕΠΑΣ
Χρησιμοποιώ αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 16 εκατοστών.
Βάζω 2-3 σταγόνες λάδι στο τηγάνι και το τοποθετώ σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι ρίχνω μια κουτάλα της σούπας χυλό, μέσα στο τηγάνι.
Καταλαβαίνω ότι η κρέπα ψήθηκε από τη μια μεριά, όταν ξεκολλά εύκολα από το τηγάνι.
Με σπάτουλα τη γυρνάω ανάποδα και τη ψήνω κι από την άλλη μεριά.
Οι κρέπες έχουν ένα ανοιχτό καφέ χρώμα όταν είναι σωστά ψημένες.
Ψήνω όλες τις κρέπες και τοποθετώ τη μια πάνω στην άλλη.
Βάζω 2-3 σταγόνες λάδι στο τηγάνι και το τοποθετώ σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι ρίχνω μια κουτάλα της σούπας χυλό, μέσα στο τηγάνι.
Καταλαβαίνω ότι η κρέπα ψήθηκε από τη μια μεριά, όταν ξεκολλά εύκολα από το τηγάνι.
Με σπάτουλα τη γυρνάω ανάποδα και τη ψήνω κι από την άλλη μεριά.
Οι κρέπες έχουν ένα ανοιχτό καφέ χρώμα όταν είναι σωστά ψημένες.
Ψήνω όλες τις κρέπες και τοποθετώ τη μια πάνω στην άλλη.
ΓΕΜΙΣΗ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ
ΣΑΛΤΣΑ:
70 γρ. βιτάμ ή βούτυρο γάλακτος,
60 γρ. αλεύρι,
630 γρ. ζεστό γάλα
ανάλογο αλάτι,
70 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
1 φλυτζάνι τριμμένο κασέρι.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
1.5 φλυτζάνι σωταρισμένο σπανάκι,
200 γρ. φιλαδέλφεια cream cheese,
1 αυγό,
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένα και σωταρισμένα μανιτάρια.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΣΑΛΤΣΑ
ΣΑΛΤΣΑ
Βάζω σε μικρή κατσαρόλα το γάλα.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, για να βράσει το γάλα.
Μόλις αρχίσει να βράζει, κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σε άλλη μέτρια κατσαρόλα βάζω το βούτυρο.
Την τοποθετώ σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύω το βούτυρο για να λιώσει.
Ρίχνω μέσα το αλεύρι και ανακατεύω, ώσπου να σωταριστεί και να πάρει μπεζ χρώμα.
Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνω μέσα το καυτό γάλα, το αλάτι
και λίγο πιπέρι.
Ανακατεύω με blender χειρός, για να διαλυθεί το αλεύρι μέσα στο γάλα.
Ξαναβάζω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μόλις πάρει βράση, ρίχνω μέσα το
κασέρι και την κρέμα γάλακτος.
Ανακατεύω για λίγο και κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
ΓΕΜΙΣΗ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίζω τη σάλτσα σε δύο μέρη.
Τη μισή σάλτσα τη βάζω μέσα στη γέμιση.
Ανακατεύω τη μισή σάλτσα με το σπανάκι, το αυγό, το φιλαδέλφεια και τα μανιτάρια.
Την υπόλοιπη μισή σάλτσα την αφήνω σε μιαν άκρη για να τη βάλω πάνω από τις
κρέπες, αφού τις τυλίξω.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΡΕΠΑΣ
Παίρνω μια κρέπα και βάζω γέμιση μόνο στη μισή απ’ αυτήν.
Διπλώνω και σκεπάζω τη γέμιση.Τυλίγω την κρέπα σε κύλινδρο.
Τοποθετώ τις κρέπες σε ανάβαθο ταψί, τη μια δίπλα στην άλλη.
Συνεχίζω με τις κρέπες κατά το ίδιο τρόπο, ώσπου να εξαντληθεί η
γέμιση και να τυλιχτούν όλες.
Απλώνω με σπάτουλα την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από τις κρέπες.
Φροντίζω η σάλτσα να απλώθεί ομοιόμορφα παντού.
Τρίβω λίγο τυρί από πάνω.
Βάζω τις κρέπες στο φούρνο στη μεσαία σχάρα και τις ψήνω για 20 λεπτά
περίπου στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Όταν ετοιμαστούν, παίρνουν ένα ελαφρό καφέ χρώμα.
Αυτό το φαγητό είναι ελαφρύ και έχει υπέροχη γεύση.
Είναι κατάλληλο για επίσημα γεύματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου