ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΝΗΣΤΗΣΙΜΗ
Υλικά:
1 φύλλο κρούστας 500 γραμμαρίων,
1 βιτάμ πλακάκι,
750 γραμμάρια καρυδόψυχα,
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
2 κουταλιές της σούπας κανέλα τριμμένη,
1 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο,
3 κουταλιές της σούπας λάδι ελιάς.
Σιρόπι
Υλικά:
250 ml νερό (1/4 του λίτρου),
130 γρ. ζάχαρη,
130 γρ. μέλι,
3 ξυλάκια κανέλας,
1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλα ολόκληρα.
Εκτέλεση
Βάζω σ’ ένα μπρίκι το βιτάμ και τις τρεις κουταλιές ελαιόλαδο.
Τοποθετώ το μπρίκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω μέχρι να λιώσει το βιτάμ.
Καθαρίζω τα καρύδια προσεκτικά να μην έχουν τσόφλια.
Ξεπλένω τα καρύδια με άφθονο νερό και τα στραγγίζω με σουρωτήρι.
Σκουπίζω με χαρτοπετσέτα τα στραγγισμένα καρύδια.
Βάζω στο multi τα καρύδια και τα ψιλοκόβω.
Βάζω τα καρύδια σ’ ένα μπολ και τους βάζω την ζάχαρη, την κανέλλα, το
γαρύφαλο και τα ανακατεύω.
Χωρίζω τα καρύδια σε τέσσερα ίσα μέρη.
Λαδώνω το ταψί της κουζίνας που έχει διαστάσεις 31Χ41Χ6 εκατοστά.
Απλώνω ένα φύλλο στον πάτο του ταψιού της κουζίνας.
Αλείφω μ’ ένα βουρτσάκι το φύλλο με βιτάμ.
Τοποθετώ πάνω στο βουτυρωμένο φύλλο ένα άλλο φύλλο και το αλείφω κι αυτό με βιτάμ. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία άλλες δυο φορές.
Τοποθετώ πάνω στο βουτυρωμένο φύλλο ένα άλλο φύλλο και το αλείφω κι αυτό με βιτάμ. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία άλλες δυο φορές.
Παίρνω το ένα τέταρτο από τα καρύδια και τα σκορπώ πάνω από τα φύλλα της βάσης.
Τα καρύδια πρέπει να σκορπιστούν ομοιόμορφα σε όλο το φύλλο.
Βάζω νέο φύλλο πάνω από τα καρύδια και το αλείφω με βιτάμ.
Σκορπώ καρύδια πάνω από το φύλλο και φροντίζω να πάνε ομοιόμορφα παντού.
Επαναλαμβάνω αυτή τη διαδικασία μέχρι να εξαντληθούν τα καρύδια.
Σκεπάζω την πίτα με φύλλο, το οποίο αλείφω με βιτάμ. Επαναλαμβάνω την ίδια
διαδικασία με 3 ακόμη φύλλα.
Το τελευταίο φύλλο το βουτυρώνω από πάνω.
Με κοφτερό μαχαίρι χαράσσω διακεκομμένα την πίτα.
Ψήνω την πίτα στην πρώτη σκάλα από κάτω στους 160 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά
περίπου.
Βγάζω την πίτα από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει.
Σιρόπι
Εκτέλεση
Βάζω σε μέτρια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και τα μυρωδικά.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Περιμένω το νερό να βράσει.
Δεν αφήνω μόνο του το σιρόπι, γιατί μόλις βράσει φουσκώνει και χύνεται.
Μόλις φουσκώσει, πριν να χυθεί, το απομακρύνω λίγο από τη φωτιά.
Χαμηλώνω πολύ τη φωτιά και βάζω ξανά επάνω την κατσαρόλα.
Στέκομαι πάνω από το σιρόπι και το προσέχω καθώς βράζει. Το αφήνω να βράσει
8-10 λεπτά.
Κατεβάζω το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει λίγο.
Με κουτάλα παίρνω το σιρόπι και το ρίχνω λίγο λίγο πάνω από την πίτα.
Φροντίζω να σιροπιαστεί όλη ομοιόμορφα.
Η πίτα πρέπει να κρυώσει εντελώς πριν τη σερβίρω, για να σφίξει.
Αν την κόψω όσο είναι ζεστή, διαλύεται.
Αντί του έτοιμου φύλλου συχνά ετοιμάζω δικό μου φύλλο.
Ζύμη
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Υλικά:
130 γρ. λάδι ελαιόλαδο για τη ζύμη + 150 γρ. για το άνοιγμα του φύλλου,
125 γρ. βιτάμ πλακάκι + 125 γρ, για το άνοιγμα του φύλλου,
1 φακελάκι ξερή μαγιά,
1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό,
1 αυγό,
125 γρ. γιαούρτι πρόβειο,
150 γρ. γάλα ή κεφίρ,
250 γρ. φαρίνα κόκκινη,
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
500 γρ. αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου ή νισεστέ.
Εκτέλεση
Ζύμη
Βάζω σ’ ένα φλυτζάνι το χλιαρό νερό και διαλύω μέσα την μαγιά.
Βάζω σ’ ένα μεγάλο μπολ το λάδι.
Τρίβω μέσα στο λάδι με τον τρίφτη της ντομάτας το βιτάμ.
Ανακατεύω με πηρούνι αυτά τα δύο υλικά ελαφρά.
Προσθέτω μέσα στο μπολ τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύω με το πηρούνι
ελαφρά.
Χτυπώ ελαφρά τα αυγά και τα προσθέτω.
Ανακατεύω με το πηρούνι και ρίχνω μέσα το γιαούρτι και το γάλα ή το κεφίρ.
Προσθέτω το αλεύρι.
Ζυμώνω καλά. Αν η ζύμη κολλά στα χέρια, προσθέτω αλεύρι, ώσπου να πάψει να
κολλά.
Αν η ζύμη είναι σκληρή, προσθέτω λίγο λάδι ή λίγο νερό ή λίγο γάλα, για να
την μαλακώσω.
Αυτή η ζύμη είναι αρκετή για μια μεγάλη καρυδόπιτα σε ταψί με διαστάσεις 31Χ41Χ6
εκατοστά ή δυο καρυδόπιτες σε στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28 εκατοστά.
Άνοιγμα φύλλου
Βάζω σ’ ένα μπρίκι 125 γρ. βιτάμ και 150 γρ. λάδι.
Τοποθετώ το μπρίκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω, ώσπου να λιώσει το βιτάμ.
Χωρίζω τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη.
Κάνω οχτώ μπαλάκια ζύμης.
Παίρνω ένα μπαλάκι και το ανοίγω σε λεπτό φύλλο που έχει το μέγεθος του
ταψιού μου.
Απλώνω το φύλλο αυτό μέσα στο ταψί και με βουρτσάκι το αλείφω με βιτάμ.
Ανοίγω δεύτερο φύλλο, το οποίο τοποθετώ πάνω από το πρώτο και το αλείφω με
βιτάμ.
Ανοίγω τρίτο φύλλο, το οποίο τοποθετώ πάνω από το δεύτερο, το οποίο αλείφω με
βιτάμ.
Χωρίζω τα καρύδια σε τέσσερα ίσα μέρη.
Πασπαλίζω πάνω από το τρίτο φύλλο ομοιόμορφα το ένα μέρος από τα καρύδια.
Ανοίγω τέταρτο φύλλο, το οποίο απλώνω πάνω από τα καρύδια και το αλείφω με
βιτάμ.
Πασπαλίζω πάνω από το τέταρτο φύλλο ομοιόμορφα το δεύτερο μέρος από τα
καρύδια.
Συνεχίζω κατά τον ίδιο τρόπο, ώσπου να τελειώσουν τα καρύδια.
Σκεπάζω την πίτα με δύο φύλλα, τα οποία έχω αλείψει με βιτάμ.
Αλείφω το τελευταίο φύλλο από πάνω με βιτάμ.
Χαράσσω την πίτα και την ψήνω στους 160 βαθμούς Κελσίου για 50-60 λεπτά. Την αφήνω να κρυώσει λίγο και την σοροπιάζω όπως περιγράφω παραπάνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου