Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Παραδοσιακή τυρόπιτα


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ 
(Πρώτη συναγή)

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
150 γραμμάρια φυτίνη,
1/2 κιλό αλεύρι σκληρό,
1/2 κιλό νισεστέ(καλαμποκάλευρο),
80 γρ. λάδι,
3 κουταλιές της σούπας ξύδι, 
χλιαρό νερό όσο θα χρειαστεί για να γίνει η ζύμη λεία.                                                                                                                                                      

  ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΥΜΗΣ
Βάζω σε μια λεκάνη αλεύρι και στο κέντρο του ανοίγω με το χέρι μου μια μικρή λακούβα.
Ρίχνω μέσα στη λακούβα το λάδι και το ξύδι.
Ανακατεύω τα υλικά αυτά, για να πάει λάδι στο γύρο αλεύρι.
Βάζω χλιαρό νερό μέσα στη λακούβα και ζυμώνω.
Επιδιώκω να φτιάξω μια μαλακή και λεία ζύμη που να μην κολλά στα χέρια.
Για να το επιτύχω αυτό, ίσως να χρειαστεί να προσθέσω λίγο αλεύρι ή λίγο νερό.
Όταν η ζύμη μου γίνει λεία και μαλακή,  τη σκεπάζω με καθαρή πετσέτα και την αφήνω σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί.
Συνήθως ετοιμάζω την ζύμη από το προηγούμενο βράδυ, γιατί την άλλη μέρα  ανοίγει φύλλο πολύ εύκολα.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΦΥΛΛΟΥ
Βάζω σε ένα μπρίκι τη φυτίνη και τη λιώνω.
Χωρίζω τη ζύμη σε δύο περίπου ίσα μέρη .
Πασπαλίζω με νισεστέ την επιφάνεια πάνω στην οποία θα ανοίξω το φύλλο.
Παίρνω το ένα κομμάτι ζύμης και του δίνω κυκλικό σχήμα.
Πασπαλίζω με νισεστέ τη ζύμη και ανοίγω με τα χέρια μου όσο μπορώ το φύλλο.
Πασπαλίζω ξανά με νισεστέ το φύλλο μου και το ανοίγω με τον πλάστη σε μεγάλο φύλλο, μέτριο στο πάχος.
Με ένα βουρτσάκι αλείφω με φυτίνη το φύλλο από πάνω.
Ρίχνω με το χέρι μου νισεστέ πάνω από το βουτυρωμένο φύλλο και το πασπαλίζω.
Διπλώνω το φύλλο στη μέση, ώστε τα δύο βουτυρωμένα και αλευρωμένα μέρη  να συμπέσουν.
Αλείφω ξανά με φυτίνη το επάνω μέρος του διπλωμένου φύλλου και το πασπαλίζω με νισεστέ.
Με αυτό τον τρόπο το αρχικό μου φύλλο έγινε τετραπλό, αλλά με μικρότερο πάχος.
Ανοίγω το φύλλο αυτό φύλλο στις διαστάσεις του ταψιού που θα χρησιμοποιήσω. Το κάνω λίγο μεγαλύτερο συνήθως, για να σκεπάσει και τα πλάγια του ταψιού στο κάτω τους μέρος.
Συνήθως χρησιμοποιώ το ταψί της ηλεκτρικής κουζίνας που έχει διαστάσεις 31Χ41Χ6 εκατοστά.
Βουτυρώνω και αλευρώνω το ταψί.
Στρώνω το φύλλο που έχω ανοίξει στον πάτο του ταψιού.
Απλώνω ομοιόμορφα πάνω του τη γέμιση της πίτας που θα φτιάξω.
Με τον ίδιο τρόπο ανοίγω σε τετραπλό φύλλο το άλλο μισό της ζύμης.
Τοποθετώ το φύλλο αυτό πάνω από τη γέμιση και σκεπάζω την πίτα.
Χαράζω διακεκομμένα με μυτερό μαχαίρι την πίτα σε κομμάτια.
Ψήνω συνήθως στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς Κελσίου στην πρώτη σκάλα του  φούρνου από κάτω.

ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ
(Δεύτερη συνταγή)

ΥΛΙΚΑ:
130 γρ. λάδι ελαιόλαδο,
125 γρ. βιτάμ πλακάκι,
1 φακελάκι ξερή μαγιά,
1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό,
1 αυγό,
125 γρ. γιαούρτι πρόβειο,
150 γρ. γάλα ή κεφίρ,
250 γρ. φαρίνα κόκκινη,
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
500 γρ. αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου ή νισεστέ.

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω σ’ ένα φλυτζάνι το χλιαρό νερό και διαλύω μέσα την μαγιά.
Βάζω σ’ ένα μεγάλο μπολ το λάδι.
Τρίβω μέσα στο λάδι με τον τρίφτη της ντομάτας το βιτάμ.
Ανακατεύω με πηρούνι αυτά τα δύο υλικά ελαφρά.
Προσθέτω μέσα στο μπολ τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύω με το πηρούνι.
Χτυπώ ελαφρά το αυγό και το προσθέτω.
Ανακατεύω με το πηρούνι και ρίχνω μέσα το γιαούρτι και το γάλα ή το κεφίρ.
Προσθέτω το αλεύρι.
Ζυμώνω καλά. Αν η ζύμη κολλά στα χέρια, προσθέτω αλεύρι, ώσπου να πάψει να κολλά.
Αν η ζύμη είναι σκληρή, προσθέτω λίγο λάδι ή λίγο νερό ή λίγο γάλα, για να την μαλακώσω.
Αυτή η ζύμη είναι αρκετή για μια μεγάλη τυρόπιτα σε ταψί με διαστάσεις 31Χ41Χ6 εκατοστά ή δυο τυρόπιτες σε στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28 εκατοστά.

Ανοίγω το φύλλο όπως ακριβώς περιγράφω στην πρώτη συναγή.


 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ
 
ΓΕΜΙΣΗ

ΥΛΙΚΑ:
400 γρ. φέτα,
400 γρ. διάφορα άλλα τυριά τριμμένα,
2 αυγά,
100 γρ. κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Τρίβω τη φέτα με τα χέρια μου μέσα σ’ ένα μπολ.
Βάζω μέσα στο μπολ και τα τριμμένα τυριά.
Χτυπώ ελαφρά τα αυγά και τα προσθέτω.
Προσθέτω την κρέμα γάλακτος.
Μαλάσσω όλα τα υλικά μαζί.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ  ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ
 Λαδώνω το ταψί και το πασπαλίζω με αλεύρι.
Βάζω μέσα στο ταψί  το πρώτο φύλλο που έσυρα.
Απλώνω επάνω του ομοιόμορφα τη γέμιση.
Σκεπάζω την πίτα με το δεύτερο φύλλο.
Αλείφω την πίτα από πάνω με λάδι.
Τη διακοσμώ, αν θέλω, με διάφορα σχέδια που φτιάχνω από ζυμάρι.
Την τρυπώ ελαφρά με οδοντογλυφίδα κάτω από τα σχέδια, για να φεύγουν οι υδρατμοί.
Τοποθετώ την πίτα στην κάτω σχάρα του φούρνου και την ψήνω στους 180 βαθμούς για 45-55 λεπτά.
Όταν ψηθεί, τη βγάζω έξω από το φούρνο.
Την αφήνω να κρυώσει λίγο πριν την κόψω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου