Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά


ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ  ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ  ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
ΥΛΙΚΑ:
600 γρ. πατάτες,
100 γρ. ελαιόλαδο,
5 σκελίδες σκόρδο,
ανάλογο αλάτι,
2 κουταλιές της σούπας ξύδι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζω τα σκόρδα.
Καθαρίζω τις πατάτες και τις πλένω καλά.
Βάζω σε μια μικρή κατσαρόλα νερό και την τοποθετώ σε μέτρια φωτιά.
Κόβω τις πατάτες σε κομμάτια που έχουν το μέγεθος ενός καρυδιού.
Μόλις βράσει το νερό ρίχνω μέσα τα κομμάτια από τις πατάτες.
Το νερό πρέπει να είναι αρκετό και να σκεπάζει από πάνω τις πατάτες.
Αφήνω τις πατάτες να βράσουν, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.
Κατεβάζω τις πατάτες από τη φωτιά και τις αφήνω να κρυώσουν.
Δεν πετώ το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν, γιατί θα το χρειαστώ αργότερα.
Βάζω στο multi το λάδι και τα σκόρδα. Τα χτυπώ 1-2 λεπτά, ώσπου να πολτοποιηθούν.
Ρίχνω μέσα τις μισές πατάτες, λίγο αλάτι και 100 γρ. από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν.
Χτυπώ για λίγο. Ανοίγω το multi και κοιτάζω αν έχουν πολτοποιηθεί οι πατάτες.
Αν είναι πολύ πηχτή η σκορδαλιά προσθέτω λίγο νερό.
Βάζω μέσα στο multi τις υπόλοιπες πατάτες και προσθέτω λίγο νερό και  λίγο αλάτι.
Τις χτυπώ για λίγο και σταματώ.
Δοκιμάζω τη γεύση και αν χρειάζεται τη διορθώνω.
Σκορδαλιά σερβίρω με τα πατζάρια, με το γαλέο και το μπακαλιάρο.

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό παστό φιλέτο μπακαλιάρου ,
200 γρ. αλεύρι,
150 γρ. ελαιόλαδο,
50 γρ. αραβοσιτέλαιο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβω το μπακαλιάρο σε μερίδες 3Χ4 εκατοστά η καθεμιά.
Βάζω σε μια κατσαρόλα νερό και ρίχνω μέσα τον μπακαλιάρο, για να ξαρμυρίσει.
Την πρώτη μέρα αφήνω την κατσαρόλα έξω από το ψυγείο. Αλλάζω τρεις φορές το νερό και βάζω καθαρό.
Τη δεύτερη μέρα βάζω την κατσαρόλα στο ψυγείο. Αλλάζω δυο φορές το νερό.
Την επόμενη μέρα ο μπακαλιάρος είναι έτοιμος για τηγάνισμα.
Βάζω το αλεύρι σ’ ένα μπολ.
Βάζω μέσα στο αλεύρι ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
Τα κομμάτια είναι βρεγμένα. Μόλις τα βάλω μέσα στο αλεύρι αυτό κολλάει επάνω τους.
Τα γυρνώ μέσα στο αλεύρι, για να αλευρωθούν γύρω γύρω.
Βάζω αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και ρίχνω μέσα τα λάδια.
Αφήνω το λάδι να κάψει.
Βάζω μέσα στο τηγάνι τα κομμάτια του μπακαλιάρου το ένα δίπλα στο άλλο.
Τα αφήνω να τηγανιστούν όσο χρόνο χρειάζεται για να κάνουν κρούστα και να πάρουν χρώμα.
Τα γυρίζω από την άλλη πλευρά για να ψηθούν και από εκεί.
Στρώνω σ’ ένα πιάτο χαρτί κουζίνας.
Βγάζω τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα βάζω πάνω στο χαρτί, για να απορροφήσει το λάδι τους.
Τα σερβίρω μαζί με σκορδαλιά.

ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
Το μπακαλιάρο μπορώ να τον τηγανίσω και με κουρκούτι.
Βάζω σ’ ένα μπολ μια μπύρα.
Ρίχνω μέσα αλεύρι και το διαλύω.
Βάζω αλεύρι μέχρι να επιτύχω ένα χυλό παχύρευστο, αλλά, πιο αραιό από το χυλό του κέικ.
Ο χυλός πρέπει να μοιάζει με αραιή κρέμα.
Βάζω το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνω μέσα το λάδι. Το αφήνω να κάψει.
Βουτώ μέσα στο χυλό το μπακαλιάρο και το βάζω  στο καυτό λάδι.
Καθώς ψήνεται ο μπακαλιάρος δημιουργείται γύρω του μια κρούστα.
Όταν η κρούστα αυτή πάρει σκούρο μπεζ χρώμα, είναι έτοιμος για γύρισμα.  
Το γυρνάω και περιμένω να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά.
Όταν ετοιμαστεί το βγάζω από το τηγάνι και το βάζω σ’ ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου