ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ
Υλικά:
1/2 κιλό μεγάλες γαρίδες ακαθάριστες φρέσκες ή
κατεψυγμένες,
2 μέτριες ώριμες ντομάτες,
1 φακελάκι ξερή μαγιά,
110 γρ. χλιαρό νερό,
70 γρ. αλεύρι περίπου,
2 κουταλιές της σούπας λάδι ελιάς + 120 γρ. λάδι για το
τηγάνισμα.
Εκτέλεση
Ξεπλένω τις ντομάτες και τις κόβω μικρά κομμάτια μέσα στο
multi.
Βάζω το χλιαρό νερό μέσα στο multi.
Χτυπώ τις ντομάτες και το νερό μαζί.
Αδειάζω σ’ ένα μπολ το χυμό της ντομάτας από το multi.
Προσθέτω λίγο αλάτι, δυο κουταλιές της σούπας λάδι και τη
ξερή μαγιά.
Ανακατεύω μ’ ένα κουτάλι για να διαλυθεί η μαγιά.
Ρίχνω μέσα στο μπολ το αλεύρι και το ανακατεύω.
Επιδιώκω να φτιάξω ένα κουρκούτι όχι πολύ πηχτό.
Αν ο χυλός που φτιάχνω μου φανεί πολύ αραιός, του βάζω κι
άλλο αλεύρι.
Αν μου φανεί πηχτός, προσθέτω νερό και τον αραιώνω.
Ξεπλένω τις γαρίδες και με το ψαλίδι της κουζίνας κόβω από
όλες τα πόδια και τις κεραίες, γιατί κολλόυν στο στόμα.
Ξεχωρίζω για τη διακόσμηση του πιάτου 5 γαρίδες τις
οποίες αφήνω ολόκληρες.
Χωρίς να πειράξω τα κελύφη, αφαιρώ από τις γαρίδες προσεκτικά
το έντερο, που υπάρχει στη μέση της πλάτης τους.
Με ψαλίδι κουζίνας κόβω τα κεφάλια από τις υπόλοιπες γαρίδες
τα οποία θα τηγανίσω αργότερα.
Με το ψαλίδι κόβω το κέλυφος κάθε γαρίδας στη μέση της
πλάτης σ΄ όλο της το μήκος.
Αφαιρώ τα κελύφη και τα πετώ.
Με λεπτό μυτερό και κοφτερό μαχαίρι χαράσσω το δέρμα κάθε
γαρίδας κατά μήκος της πλάτης.
Ανοίγω το δέρμα και βρίσκω το έντερο της το οποίο είναι
συνήθως μαύρο.
Με τη μύτη του μαχαιριού το αφαιρώ προσεκτικά.
Είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί το έντερο από κάθε γαρίδα
γιατί αλλιώς το φαγητό θα έχει άμμο.
Κόβω κάθε γαρίδα σε 5 κομμάτια.
Ρίχνω τα κομμάτια των γαρίδων μέσα στο κουρκούτι.
Ανακατεύω ώστε τα κομμάτια των γαρίδων να διασκορπιστούν
ομοιόμορφα μέσα στο χυλό.
Βάζω ένα αντικολλήτικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνω μέσα το μισό λάδι και το αφήνω να ζεσταθεί καλά.
Με κουτάλι της σούπας παίρνω μια κουταλιά κουρκούτι μαζί
με τρία ή τέσσερα κομμάτια γαρίδας και τα ρίχνω στο καυτό λάδι.
Δημιουργείται αμέσως μια μικρή κυκλική τηγανίτα.
Σχηματίζω όσες τηγανίτες μπορούν να χωρέσουν στο τηγάνι
χωρίς να ακουμπά η μια την άλλη.
Τις αφήνω να ψηθούν καλά από τη μια μεριά και να
σχηματίσουν μια κοκκινοκαφέ κρούστα και μετά τις γυρνώ από την άλλη.
Μόλις ψηθούν καλά κι από τις δύο μεριές, τις βγάζω σε
πιάτο που το έχω στρώσει με χαρτοπετσέτα κουζίνας.
Όταν ελαττωθεί το λάδι ρίχνω μέσα στο τηγάνι βάζω και το
υπόλοιπο.
Βουτώ ένα ένα τα κεφάλια των γαρίδων μέσα στο χυλό και τα
τηγανίζω.
Βουτώ τις ολόκληρες γαρίδες μια μια μέσα στο χυλό και τις
τηγανίζω.
Καταλαβαίνω εύκολα πότε είναι ψημένες γιατί όταν
ετοιμαστούν κοκκινίζουν.
Μερικά λεπτά ψήσιμο είναι αρκετά.
Βάζω στη μέση της πιατέλας τις τηγανίτες με τις γαρίδες,
γύρω γύρω βάζω τα τηγανισμένα κεφάλια των γαρίδων και περιμετρικά βάζω τις
ολόκληρες γαρίδες.
Αυτό το πιάτο είναι μεζές. Δεν τρώμε πολύ από αυτό γιατί
είναι βαρύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου