ΣΤΙΦΑΔΟ
6 μερίδες
Στιφάδο κάνω το μοσχαρίσιο κρέας,
το λαγό και το κουνέλι.
Υλικά:
1200 γραμμάρια μοσχαρίσιο κρέας, ή
ένα κουνέλι 1300 γραμμάρια περίπου, ή ένα λαγό.
2 κιλά μεγάλα ξερά κρεμμύδια ή
μικρά κρεμμυδάκια ειδικά για στιφάδο,
180 γραμμάρια κρασί,
60 γραμμάρια ξύδι,
180 γραμμάρια λάδι ελιάς,
1 κουταλιά της σούπας κόκκους κόλιανδρο
και μια κουταλιά του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο,
1/2 κουταλιά του γλυκού κύμινο
τριμμένο,
1 κομμάτι φρέσκο δεντρολίβανο, ή
λίγο ξερό δεντρολίβανο,
λίγη ρίγανη, λίγο θρούμπι,
πιπέρι, αλάτι
1 φύλλo δάφνης
ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπεριά.
Εκτέλεση
Πλένω το κρέας και το κόβω σε
κομμάτια που έχουν το μέγεθος ενός καρυδιού.
Βάζω στο κρέας αλάτι, πιπέρι,
ρίγανη, θρούμπι και το αλείφω με λάδι.
Όταν κάνω κουνέλι ή λαγό στιφάδο,
το κρέας δεν κόβεται σε ίσες μερίδες, γιατί εμποδίζουν τα κόκκαλα.
Κόβω το κουνέλι ή το λαγό σε
μικρές μερίδες. Του βάζω αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θρούμπι και το αλείφω καλά με
λάδι.
Βάζω μέσα σ’ ένα μπολ το κρέας
και του ρίχνω 120 γραμμάρια κρασί και 40 γραμμάρια ξύδι. Ανακατεύω ώστε όλα τα
υλικά να πάνε παντού.
Ετοιμάζω το κρέας αποβραδίς και
το αφήνω όλη τη νύχτα στο ψυγείο να μαριναριστεί.
Το επόμενο πρωί βάζω σε μια κατσαρόλα το κρέας μαζί με
την μαρινάδα του.
Προσθέτω το υπόλοιπο κρασί και
ξύδι. Προσθέτω τα υπόλοιπα μυρωδικά.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια, τα ξεπλένω
και τα κόβω σε 6 κομμάτια το καθένα. Αν χρησιμοποιήσω μικρά κρεμμυδάκια τα
αφήνω ολόκληρα.
Βάζω μέσα στην κατσαρόλα τα
κρεμμύδια και ανακατεύω.
Σκεπάζω την κατσαρόλα και την
τοποθετώ σε πολύ χαμηλή φωτιά. Δηλαδή αν το μέγιστο της κουζίνας είναι το 6, τη
βάζω στο 2.
Το κρέας και τα κρεμμύδια
κατεβάζουν σιγά σιγά τα υγρά τους και άρχίζουν να βράζουν μέσα σ’ αυτά.
Επιβλέπω το φαγητό και ανακατεύω
πότε πότε.
Αφήνω το φαγητό να βράζει χαμηλά
χαμηλά για μια ώρα.
Στη συνέχεια ανεβάζω τη
θερμοκρασία από το 2 στο 3.
Το φαγητό αρχίζει να βράζει
εντονότερα.
Το παρακολουθώ και ανακατεύω πότε
πότε.
Μόλις μαλακώσει το κρέας και
ελαττωθούν τα υγρά του το κλείνω.
Το στιφάδο είναι πολύ εύκολο φαγητό
διότι βάζω όλα τα υλικά μαζί από την αρχή όμως πρέπει να του δώσω χρόνο που
χρειάζεται για να βράσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου