Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Γίγαντες στο φούρνο

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Υλικά:
1/2 κιλό γίγαντες,
1 φλυτζάνι λάδι,
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες ή το χυμό 2 λεμονιών,
3 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες,
4 κλαδάκια σέλινο ή μια σελινόριζα,
ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπεριά,
1 μέτρια πατάτα.

Εκτέλεση
Βάζω αποβραδίς τους γίγαντες μέσα στο νερό, για να μουσκέψουν.
Βάζω σε μια κατσαρόλα 5-6 ποτήρια νερό και την τοποθετώ σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνω μέσα τους γίγαντες και τους βράζω δέκα λεπτά.
Σουρώνω το πρώτο νερό και το πετώ.
Αυτό το κάνω, για να γίνει το φαγητό πιο ελαφρύ και να μην προκαλεί πολλά αέρια.
Βάζω 6 ποτήρια νερό να βράσει και ρίχνω μέσα στο βραστό νερό τους γίγαντες.
Αφήνω τους γίγαντες να βράζουν μια ώρα σε μέτρια φωτιά.
Κόβω τα καρότα σε ροδέλες, το σέλινο σε μικρά κομμάτια, την πατάτα ζάρια και τα προσθέτω.
Ρίχνω ανάλογο αλάτι και ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπεριά.
Αφήνω τους γίγαντες να βράσουν, μέχρι να χυλώσουν.
Αν θέλω κόκκινους τους γίγαντες, πολτοποιώ τις ντομάτες και ρίχνω το χυμό τους μέσα στην κατσαρόλα.
Αν θέλω τους γίναντες άσπρους, προσθέτω το χυμό των λεμονιών στην κατσαρόλα.
Αφού προσθέσω την ντομάτα ή το λεμόνι, αφήνω τους γίγαντες να βράσουν πέντε λεπτά ακόμη.
Τους αδειάζω σε μεγάλο και βαθύ ταψί.
Προσθέτω το λάδι και βάζω το ταψί στο φούρνο στην πρώτη σχάρα από κάτω.
Ψήνω στη λειτουργία των αντιστάσεων στους 200 βαθμούς Κελσίου ώσπου να απορροφηθούν τα πολλά υγρά.
Δεν πρέπει να στεγνώσει τελείως το φαγητό γιατί γίνεται ξερό.
Μια ώρα περίπου ψήσιμο είναι αρκετό.
Αν όμως το φαγητό εξακολουθεί να έχει πολύ ζουμί, βάζω τον αέρα με θερμοκρασία 150 βαθμόυς.
Αφήνω τον αέρα  να στεγνώσει λίγο το φαγητό.
Με τον αέρα νοστιμίζουν και οι γίγαντες γιατί γίνονται πιο τραγανοί αποπάνω.
Οι γίγαντες μπορούν να προσφερθούν ως κύριο πιάτο τις νηστείες.
 Πολλές φορές όμως προσφέρονται και ως μεζές ούζου ή ως μέρος κάποιας ποικιλίας μεζέδων.
                                                                                                                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου