Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Κουνέλι στο φούρνο με πατάτες


ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
Συνταγή για έξι άτομα
Υλικά:
1 κουνέλι 1300-1500 γραμμάρια,
5 μεγάλες ώριμες ντομάτες,
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θρούμπι,  
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο τριμμένο,
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο τριμμένο,1 κουταλιά της σούπας κόκκους μαύρο πιπέρι,
1 κουταλιά της σούπας κόκκους κόλιανδρο,
1 φλυτζάνι λάδι ελιάς,
2 κιλά πατάτες,
το χυμό ενός μεγάλου λεμονιού.

Εκτέλεση
Ζητώ από το χασάπη και μου κόβει το κουνέλι σε 13 μερίδες. 4 μερίδες τα πόδια και 8 μερίδες το σώμα και μια μερίδα το κεφάλι του ζώου.
Αλατίζω το κρέας και του βάζω πιπέρι, ρίγανη, θρούμπι, κόλιανδρο τριμμένο και κύμινο τριμμένο.
Βάζω το κρέας στο βαθύ ταψί της κουζίνας που έχει διαστάσεις 31Χ41Χ5 εκατοστά.
Αλείφω με το μισό λάδι το κρέας απ΄ όλες τις μεριές.
Πλένω τις ντομάτες και τις κόβω στο multi.
Απλώνω τις τριμμένες ντομάτες πάνω από το κρέας, που το καλύπτουν όλο  σαν ένα κόκκινο σκέπασμα.
Προσθέτω νερό μέχρι να φτάσει πιο πάνω από τη μέση του κρέατος.
Βάζω το ταψί στο φούρνο στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Βάζω από πάνω αντικολλητική λαδόκολα, για να μην καεί το κρέας χωρίς να ψηθεί.
Ψήνω στους 250 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα.
Καθαρίζω τις πατάτες και τις βάζω μέσα σ’ ένα μπολ με νερό.
Τις πλένω καλά και τις κόβω για ψητό.
Τους βάζω το υπόλοιπο λάδι και τις ανακατεύω πολλές φορές μέχρι να λαδωθούν καλά όλες.
Με μακριά πηρούνα εξετάζω αν το κρέας έχει μαλακώσει.
Αν το κρέας είναι μισοψημένο βάζω τις πατάτες μέσα στο ταψί να ψήνονται μαζί με το κρέας.
(Όταν όμως έχω πολύ κόσμο και ψήνω δυο κουνέλια δεν βάζω τις πατάτες να ψήνονται μαζί με το κρέας γιατί δεν χωρούν μέσα στο ίδιο ταψί. Αφήνω το κρέας να ψηθεί καλά και μετά το βγάζω σε πιατέλα και ρίχνω μέσα στο ταψί τις πατάτες).
Αφήνω το κρέας να ψηθεί μέχρι να ετοιμαστεί. Δηλαδή μέχρι να καρφώνεται εύκολα η πηρούνα μέσα σ’ αυτό και αυτό να  ξεκολλά από τα κόκκαλα. Το βγάζω σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Σκεπάζω ξανά με τη λαδόκολα.
Ψήνω τις πατάτες για μια ώρα σκεπασμένες με τη λαδόκολλα.
Τις γυρνώ ανάποδα ώστε αυτές που ήταν στην επιφάνεια να πάνε στο κάτω μέρος και αυτές που ήταν κάτω να έρθουν επάνω.
Βγάζω τη λαδόκολλα και τις αφήνω να ψήνονται, ώσπου να πάρουν χρώμα
Λίγο πριν τις κλείσω προσθέτω το χυμό του λεμονιού.
Όταν ετοιμαστούν οι πατάτες βάζω ξανά το κουνέλι μέσα στο ταψί πάνω από τις πατάτες.
Σβήνω το φούρνο αλλά αφήνω το φαγητό μέσα σκεπασμένο με τη λαδόκολλα για να διατηρηθεί ζεστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου