Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Σούπα με μύδια ( clam chowder)


CLAM CHOWDER
Αυτή είναι μια σούπα με μύδια την οποία έφαγα στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας το 1973 και μου έμεινε αξέχαστη.
Σε μια παραλία του Ειρηνικού Ωκεανού, πάνω σ’ ένα μώλο, υπήρχαν εστιατόρια διαφόρων εθνικοτήτων.
Σ’ ένα κινέζικο εστιατόριο πουλούσαν ζωντανά καβούρια, που τα διατηρούσαν  μέσα σε δεξαμενές με νερό. Κάθε πελάτης έπαιρνε μια απόχη και διάλεγε τα καβούρια που ήθελε. Τα καβούρια αυτά τα βράζανε επί τόπου, τα σπάζανε, τα βάζανε σε μεγάλες σακούλες  και τα δίνανε στους πελάτες.
Το εστιατόριο αυτό έφτιαχνε επίσης μια καταπληκτική σούπα με υπέροχη γεύση, το clam chowder.
Προσπάθησα, δοκιμάζοντας διάφορες συνταγές από αμερικάνικα βιβλία μαγειρικής, να επιτύχω την γεύση αυτής της σούπας, που με είχε τόσο εντυπωσιάσει. Δυστυχώς παρά τις πολλές προσπάθειες που έκανα δεν έφτιαξα τίποτα που να την πλησιάζει.
Μετά από χρόνια σ’ ένα βιβλίο γαλλικής μαγειρικής βρήκα μια πολύ καλή συνταγή για σούπα με μύδια.
Την συνταγή αυτή τη άλλαξα πολλές φορές, ώσπου έφτασα κοντά στη γεύση της σούπας που θυμόμουν. Αυτή την τροποποιημένη συνταγή γράφω παρακάτω.

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΜΥΔΙΑ
Υλικά:
600 γραμμάρια μύδια καθαρισμένα, φρέσκα ή κατεψυγμένα,
200 γραμμάρια μεσαίου μεγέθους γαρίδες καθαρισμένες, 
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
6 σκελίδες σκόρδο,
μια μέτρια πατάτα,
3 κουταλιές της σούπας κοφτές αλεύρι,
80 γραμμάρια βιτάμ πλακάκι,
2,5 φλυτζάνια γάλα,
300 γρ. κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά.
                
Εκτέλεση
Οι γαρίδες έχουν κατά μήκος της πλάτης τους ένα έντερο που είναι μαύρο και συνήθως περιέχει άμμο. 
Παίρνω κάθε γαρίδα και μ' ένα κοφτερό μαχαίρι την χαράσσω κατά μήκος της πλάτης. Ανοίγω λίγο τη σάρκα της για να βρώ το έντερο. Βάζω μια βελόνα κάτω από το έντερο και το σηκώνω. Το τραβώ προσεκτικά να μη σπάσει και το αφαιρώ. 
Αφού καθαρίζω μια μια όλες τις γαρίδες καθαρίζω ένα ένα τα μύδια..
Παίρνω καθένα μύδι και το ανοίγω. Βλέπω μέσα κάτι που μοιάζει με σκούρα καφέ γλώσσα. Η γλώσσα αυτή είναι πολλές φορές σκεπασμένη με φύκια.
Με ψαλίδι κουζίνας αφαιρώ τη γλώσσα, τα φύκια που είναι κολλημένα σ’ αυτήν και τη ρίζα της γλώσσα που βρίσκεται κάτω απ’ αυτήν.
 Αφού καθαρίσω τα μύδια, τα ψιλοκόβω με το ψαλίδι.
Βάζω σε κατσαρόλα το βιτάμ και το ζεσταίνω μέχρι να λιώσει.
Ρίχνω μέσα τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα σωτάρω.
Ανακατεύω και προσθέτω τα σκόρδα ψιλοκομμένα.
Αφήνω τη κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά ώσπου να μαλακώσουν εντελώς τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Βάζω σ’ άλλη κατσαρόλα το γάλα και την κρέμα γάλακτος μαζί.
Τοποθετώ την κατσαρόλα αυτή σε μέτρια φωτιά, για να ζεσταθούν. Θέλω να ζεσταθούν, όχι να βράσουν.
Λίγο πριν φουσκώσει το γάλα, κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Όταν μαλακώσουν εντελώς τα κρεμμύδια, ρίχνω μέσα το αλεύρι.
Ανακατεύω συνεχώς για να ψηθεί το αλεύρι χωρίς να κολλήσει.
Πολτοποιώ την πατάτα στο multi.
Όταν αρχίζει το αλεύρι να κολλά στην κατσαρόλα,  ρίχνω μέσα την λιωμένη πατάτα.
Χαμηλώνω κι άλλο τη φωτιά και ανακατεύω διαρκώς για να ψηθεί η πατάτα χωρίς να κολλήσει.
Προσθέτω τα ψιλοκομμένα μύδια, ενώ ανακατεύω συνεχώς.
Τα μύδια πρέπει να ψηθούν σε πολύ χαμηλή φωτιά για να μη καταστραφεί η γεύση τους.
Κόβω σε πολύ μικρά κομμάτια τις γαρίδες και τις ρίχνω στην κατσαρόλα με τα μύδια.
Ανακατεύω μέχρι να μαλακώσουν εντελώς όλα τα υλικά.
Προσθέτω στα μύδια το ζεστό γάλα.
Ανακατεύω, για να μη κολλήσουν και για ν' αναμειχθούν οι γεύσεις  όλων των υλικών.
Η σούπα πρέπει να ζεσταθεί αλλά να μην κοχλάσει.
Λίγο πριν το βρασμό, τη κατεβάζω από τη φωτιά.
Αυτή η σούπα σερβίρεται χλιαρή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου