ΓΕΜΙΣΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Η συνταγή που περιγράφω παρακάτω
είναι μεγάλη για 8-10 άτομα.
Χρησιμοποιώ βαθύ ταψί διαστάσεων
31Χ41X6
εκατοστών.
Υλικά:
1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά,
4 πιπεριές μεγάλες,
8 μεγάλες ώριμες στρογγυλές
ντομάτες,
3 μέτριες πατάτες,
4 κολοκύθια μεγαλούτσικα για
γέμισμα,
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
2 μακρόστενες μεγάλες μελιτζάνες,
15-20 κολοκυθανθούς,
200 γραμμάρια κληματόφυλλα,
1 ματσάκι άνηθο,
1/2ματσάκιμαϊντανό, 1/2 ματσάκι δυόσμο,
1 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα,
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο.
Θα χρειαστώ επίσης
2 μέτριες ντομάτες, 2 μικρές πατάτες και 4 μέτρια τρυφερά κολοκυθάκια, για να
τα κόψω μέσα στη γέμιση.
Εκτέλεση
Πλένω πολύ καλά όλα τα λαχανικά.
Κόβω τα κοτσάνια από τα
κολοκυθάκια και τις ντομάτες.
Καθαρίζω τις πατάτες.
Κόβω στο multi τα 4 κολοκυθάκια,
τις 2 μέτριες ντομάτες και τις 2 μικρές πατάτες.
Βάζω σε μεγάλο μπολ τα κομμένα
λαχανικά.
Αφαιρώ το κοτσάνι από τα κολοκύθια που είναι
για γέμισμα .
Κόβω κάθε μεγάλο κολοκύθι σε δυο
κομμάτια.
Κόβω κάθε μελιτζάνα στη μέση.
Τοποθετώ δίπλα δίπλα τα λαχανικά
μέσα στο ταψί της κουζίνας για να δω αν χωράνε. Αν είναι λίγα, προσθέτω κι άλλα.
Αν είναι πολλά, αφαιρώ μερικά.
Αδειάζω με κουτάλι ή με το ειδικό
εργαλείο τις ντομάτες, τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες και τις πατάτες.
Ότι βγάζω από το εσωτερικό των
λαχανικών, το κόβω στο multi σε πολύ
μικρά κομμάτια.
Προσθέτω και αυτά τα κομμάτια
λαχανικών στο μπολ με τα άλλα λαχανικά.
Αδειάζω τις πιπεριές και πετώ τα
σπόρια τους.
Πλένω τους κολοκυθανθούς μέσα έξω
και κοιτάζω μήπως έχουν μυρμύγκια.
Αλατίζω ελαφρά όλα τα αδειασμένα
λαχανικά και τα τοποθετώ στο ταψί της κουζίνας το ένα δίπλα στο άλλο.
Φροντίζω να εναλάσσονται τα
λαχανικά.
Δίπλα στις πιπεριές βάζω ντομάτες
ή πατάτες ή κολοκύθια.
Πλένω τα κληματόφυλλα και τα
ζεματίζω.
Γέμιση
Κόβω στο multi τα κρεμμύδια.
Αλατίζω τον κιμά και το μαλάσσω
καλά, ώστε το αλάτι να πάει παντού.
Βάζω μέσα στο κιμά τα κομμένα
κρεμμύδια.
Μαλάσσω ξανά τον κιμά, ώστε τα
κρεμμύδια να πάνε παντού.
Ξεπλένω το ρύζι μέσα σε σουρωτό
και το αφήνω να στραγγίσει.
Προσθέτω το ρύζι μέσα στον κιμά.
Πλένω πολύ καλά τα μυρωδικά και
τα ψιλοκόβω μέσα στον κιμά.
Ρίχνω μέσα στον κιμά τα
πολτοποιημένα λαχανικά.
Προσθέτω ανάλογο αλάτι.
Βάζω το μισό φλυτζάνι λάδι μέσα
στα λαχανικά.
Ανακατεύω τον κιμά με τα
πολτοποιημένα λαχανικά και η γέμιση γίνεται ζουμερή από τα υγρά των
πολτοποιημένων λαχανικών.
Με κουτάλι σούπας γεμίζω τα
λαχανικά.
Γεμίζω τους κολοκυθανθούς και
διπλώνω τις κορυφές τους για να μη χυθεί έξω η γέμιση.
Τοποθετώ τους κολοκυθανθούς
ανάμεσα στα μεγάλα λαχανικά για να μην ξεραθούν αλλά και για να τα κρατηθούν τα
λαχανικά σε όρθια θέση.
Τυλίγω ντολμαδάκια και τα
τοποθετώ στα κενά μεταξύ των λαχανικών. Συνεχίζω με τα ντολμαδάκια
ώσπου να εξαντληθεί η γέμιση.
Βάζω το υπόλοιπο ελαιόλαδο λίγο
λίγο πάνω από τα λαχανικά.
Βάζω μέσα στο ταψί 1,5 φλυτζάνια
νερό.
Σκεπάζω το ταψί με λαδόκολα και
το βάζω στην κάτω σχάρα του φούρνου.
Ψήνω στους 200 βαθμούς Κελσίου
για 1 ώρα.
Βγάζω την λαδόκολα και ψήνω το
φαγητό ξεσκέπαστο μέχρι να πάρουν χρώμα τα λαχανικά.
Αν θέλω να κάνω τα γεμιστά νηστήσιμα απλώς παραλείπω τον
κιμά και βάζω στη γέμιση περισσότερο ρύζι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου