Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Πιλάφι με γαρίδες


ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ
Πρώτη συνταγή με ολόκληρες γαρίδες
Υλικά:
1 κιλό μεγάλες γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες,
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
5-6 σκελίδες σκόρδο,
1 κουταλιά της σούπας κόκκους κόλιανδρου,
1/2 κουταλιά της σούπας κόκκους μαύρο πιπέρι,
ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπεριά,
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες,
120 γραμμάρια ελαιόλαδο,
300 γραμμάρια ρύζι νυχάκι ή άλλο ρύζι για πιλάφι.

Εκτέλεση
Βάζω τις γαρίδες σε μεγάλο και βαθύ μπολ και τις αφήνω μέσα στο νερό για λίγα λεπτά.
Ξεπλένω τρεις φορές τις γαρίδες και τις αφήνω στην άκρη.

Σάλτσα
Βάζω σε μια κατσαρόλα 2,5 ποτήρια νερό. Τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και περιμένω το νερό  να βράσει.
Καθαρίζω και ψιλοκόβω τα κρεμμύδια.
Καθαρίζω τα σκόρδα.
Μόλις βράσει το νερό ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα αφήνω να βράσουν μερικά λεπτά.
Κόβω στο multi τις ντομάτες.
Ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα 60 γραμμάρια λάδι, τους κόκκους του κόλιανδρου και τους κόκκους από το πιπέρι.
Αφήνω να βράσουν δυο λεπτά και προσθέτω τις κομμένες ντομάτες και την καυτερή πιπεριά.
Με ψαλίδι κουζίνας κόβω τα πόδια και τα μουστάκια των γαρίδων και τα πετώ.
ξεχωρίζω τα κεφάλια από το σώμα των γαρίδων.
Αφαιρώ το κέλυφος κάθε γαρίδας από το σώμα της.
Οι γαρίδες έχουν ένα έντερο κατά μήκος της πλάτης τους το οποίο πολλές φορές είναι μαύρο γιατί περιέχει άμμο.
Χαράσσω τις γαρίδες με μαχαίρι κατά μήκος της πλάτης. Ανοίγω ελαφρά το δέρμα. Μπήγω μια μεγάλη βελόνα κάτω από το έντερο, το σηκώνω απαλά, για να μη σπάσει, το τραβώ σιγά σιγά και το αφαιρώ όλο.
Αν όμως σπάσει, το αφαιρώ κομμάτι κομμάτι.

Περιμένω 8 λεπτά την ντομάτα να βράσει και ρίχνω μέσα τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες. Τα σώματα των γαρίδων που έχω καθαρίσει από τα έντερα, τα αφήνω σκεπασμένα σε μιαν άκρη, για να τα χρησιμοποιήσω αργότερα.
Αφήνω τα κελύφη και τα υπόλοιπα υλικά να βράσουν 5-6 λεπτά.
Βγάζω με τρυπητή κουτάλα σε ταψάκι τα κεφάλια και τα κελύφη των γαρίδων και τα πετώ.
Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά.


 Πιλάφι
Βάζω σε κατσαρόλα 60 γραμμάρια λάδι και τοποθετώ την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Ρίχνω μέσα το ρύζι και το ανακατεύω για να αλειφτεί με λάδι.
Ανακατεύω διαρκώς το ρύζι μέχρι να σωταριστεί. Όταν είναι έτοιμο το χρώμα του γίνεται λίγο μπεζ και λίγο διάφανο.
Χτυπώ στο  multi τη σάλτσα.
Αφού τη χτυπήσω καλά, τη σουρώνω. 
Μετρώ 3,5 φλυτζάνια σουρωμένη σάλτσα και τη ρίχνω μέσα στο ρύζι.
Τ' ανακατεύω πότε πότε και το προσέχω να μην κολλήσει.
Κόβω τις μισές γαρίδες σε τρία κομμάτια την κάθε μια. Τις υπόλοιπες τις αφήνω ολόκληρες. 
Αφήνω το ρύζι να βράσει για 15 λεπτά και μετά ρίχνω μέσα τις γαρίδες.
Βράζω μερικά λεπτά ακόμη, ώσπου να ετοιμαστεί το ρύζι και το κατεβάζω από τη φωτιά.

Δεύτερη συνταγή με κατεψυγμένες γαρίδες
Όλα τα υπόλοιπα υλικά παραμένουν ίδια εκτός από τις γαρίδες.
Αντί 1 κιλό φρέσκες γαρίδες, βάζω 800 γραμμάρια κατεψυγμένες καθαρισμένες γαρίδες.

Σάλτσα
Βάζω σε μια κατσαρόλα 2,5 ποτήρια νερό. Τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και περιμένω το νερό  να βράσει.
Καθαρίζω και ψιλοκόβω τα κρεμμύδια.
Καθαρίζω τα σκόρδα.
Μόλις βράσει το νερό ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα αφήνω να βράσουν μερικά λεπτά.
Κόβω στο multi τις ντομάτες.
Ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα 60 γραμμάρια λάδι, τους κόκκους του κόλιανδρου και τους κόκκους από το πιπέρι.
Αφήνω να βράσουν δυο λεπτά και προσθέτω τις κομμένες ντομάτες και την καυτερή πιπεριά.
Χτυπώ στο  multi  καλά τη σάλτσα και τη σουρώνω.
 Ξεχωρίζω 3,5 φλυτζάνια ζουμί και το αφήνω στην άκρη.

Πιλάφι
Βάζω σε κατσαρόλα 60 γραμμάρια λάδι και τοποθετώ την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Ρίχνω μέσα το ρύζι. Το σωτάρω ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να γίνει διάφανο.
Βάζω μέσα στο ρύζι το ζουμί της σάλτσας και ανακατεύω. Αφήνω το ρύζι να βράσει ένα τέταρτο.
Ρίχνω μέσα τις γαρίδες και ανακατεύω.
Βράζω μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

                                                                                                                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου