Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Κουκιά ξερά με ντομάτα γιαχνί

ΚΟΥΚΙΑ ΞΕΡΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΓΙΑΧΝΙ

Υλικά:
400 γρ. ξερά κουκιά, χωρισμένα στη μέση και ξεφλουδισμένα,
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
500 γρ. ώριμες ντομάτες,
150 γρ. λάδι ελιάς,
5 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες,
ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπεριά,
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο τριμμένο,
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη,
λίγο πιπέρι,
ανάλογο αλάτι.

Εκτέλεση
Βάζω σε μια κατσαρόλα τα κουκιά και τα ξεπλένω με νερό.
Χύνω το νερό αυτό και βάζω καθαρό.
Φροντίζω το νερό να σκεπάσει τα κουκιά και να πάει και 5 εκατοστά πιο πάνω από αυτά.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Αφήνω τα κουκιά να βράσουν για μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά και μετά κατεβάζω τη φωτιά σε μέτρια.
Σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω τα κουκιά να βράσουν 20 λεπτά.
Κόβω μέσα στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια σε φέτες και τα σκόρδα στη μέση.
Βράζω τα κουκιά 20 λεπτά ακόμη.
Τα περισσότερα κουκιά έχουν βράσει σ’ αυτό το χρόνο, τα υπόλοιπα έχουν μισοβράσει.
Προσθέτω το αλάτι, το λάδι, τον κόλιανδο, το πιπέρι και τη ρίγανη.
Κόβω την ντομάτα στο multi και τη βάζω στην κατσαρόλα.
Αφήνω τα κουκιά να βράσουν 15-20 λεπτά ακόμη, μέχρι να ψηθεί η ντομάτα και να μαλακώσουν όλα τα κουκιά.   
Σερβίρονται σε βαθιά πιάτα και θυμίζουν λίγο πηχτή κόκκινη σούπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου