ΜΥΔΙΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ
Χρησιμοποιώ φρέσκα ή κατεψυγμένα μύδια.
Tα φρέσκα μύδια είναι πιο νόστιμα αλλά δεν υπάρχουν
πάντα στην αγορά.
Κατεψυγμένα μύδια καθαρισμένα, σε
συσκευασία του ενός κιλού, βρίσκω εύκολα στα καταστήματα με κατεψυγμένα ψάρια.
Υλικά:
1/2 κιλό μύδια καθαρισμένα χωρίς
κέλυφος,
180 γραμμάρια ελαιόλαδο,
80 γραμμάρια αραβοσιτέλαιο,
200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις
χρήσεις,
ανάλογο αλάτι.
Εκτέλεση
Ξεπαγώνω τα μύδια σε κρύο νερό το
οποίο αλλάζω πολλές φορές.
Παίρνω καθένα μύδι και το ανοίγω. Βλέπω μέσα κάτι που
μοιάζει με σκούρα καφέ γλώσσα. Η γλώσσα αυτή έχει πολλές φορές φύκια κολλημένα
πάνω της.
Με ψαλίδι κουζίνας αφαιρώ τη γλώσσα, τα φύκια που είναι
κολλημένα σ’ αυτήν και τη ρίζα της που βρίσκεται κάτω απ’ αυτήν.
Τα κοιτάζω προσεκτικά, για να δω
μήπως έχουν κομμάτια από κέλυφος χωμένα μέσα στη σάρκα τους.
Συνήθως είναι καλά καθαρισμένα,
αλλά καμιά φορά βρίσκω κανένα μικρό κομμάτι από το κέλυφος και το πετώ.
Αν έχουν ακόμη νερό τα μύδια τα σουρώνω με σουρωτήρι και
περιμένω να στραγγίσουν καλά.
Τους ρίχνω αλάτι με προσοχή, για
να μη γίνουν πολύ αλμυρά.
Βάζω σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι
το λάδι και το αραβοσιτέλαιο.
Βάζω το τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και
το αφήνω να κάψει.
Πρώτος τρόπος τηγανίσματος
Ρίχνω μέσα στο μπολ με τα μύδια αλεύρι.
Τ’ ανακατεύω καλά.
Επειδή τα μύδια έχουν λίγο νερό,
με το αλεύρι που ρίχνω δημιουργείται ένα είδος ζυμαριού το οποίο περιβάλει τα
μύδια.
Παίρνω είτε ένα ένα τα μύδια ή
και μερικά μαζί και τα ρίχνω στο καυτό λάδι.
Το ζυμάρι καμμιά φορά κολλά δυο δυο τα μύδια ή τρία τρία και σχηματίζεται
μια τηγανίτα με μύδια.
Ρίχνω μέσα στο λάδι τις τηγανίτες
αυτές και περιμένω να ροδίσουν.
Μόλις ροδίσουν από τη μια μεριά τις
γυρνάω απ’ την αλλη.
Όταν ροδίσουν κι από τις δυο
μεριές τις βγάζω σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας, για ν’απορροφήσει το
λάδι.
Δεύτερος τρόπος τηγανίσματος
Υπάρχει και άλλος τρόπος να
αλευρώσω τα μύδια.
Βάζω σ' ένα πιάτο αλεύρι.
Βάζω σ' ένα πιάτο αλεύρι.
Παίρνω κάθε μύδι ξεχωριστά και το
ακουμπώ στο αλεύρι.
Το αλευρώνω προσεκτικά απ’ όλες
τις πλευρές, το τινάζω για να φύγει το περίσσιο αλεύρι και το βάζω στο καυτό
λάδι.
Κάθε μύδι είναι χωρισμένο από
κάθε άλλο.
Τα μύδια δεν θέλουν πολύ ψήσιμο.
Μόλις ροδίσουν ελαφρά και από τις δύο πλευρές είναι έτοιμα.
Εγώ έχω δοκιμάσει και τους δύο διαφορετικούς τρόπους
αλερώματος. Έχω διαπιστώσει ότι είναι νοστιμότερα τα μύδια που τα τυλίγω με
ζυμάρι γύρω γύρω. Όμως αυτά δεν είναι και πολύ ευπαρουσίαστα. Τα κάνω έτσι, όταν
τα φτιάχνω για την οικογένεια μου. Όταν όμως τηγανίζω μύδια για επισκέπτες, τα
τηγανίζω ένα ένα χωριστά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου