ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΎΡΝΟ
Υλικά:
1,5 -2 κιλά αρνάκι,
1 κιλό μπάμιες φρέσκες ή κατεψυγμένες,
1 κιλό πατάτες,
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
6 σκελίδες σκόρδο,
5 μεγάλες ώριμες ντομάτες,
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη,
100 γρ. λάδι ελιάς.
Εκτέλεση
Αγοράζω αποβραδίς το κρέας.
Το πλένω καλά και το κοιτάζω μήπως έχει μέσα τίποτα σπασμένα μικρά κοκκαλάκια.Αν βρω, τ’ αφαιρώ.
Του βάζω αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λάδι.
Το αλείφω προσεκτικά με το λάδι, για να το πιάσει όλο.
Χρησιμοποιώ το βαθύ ταψί του φούρνου που έχει διαστάσεις
31Χ41Χ6 εκατοστά.
Βάζω το κρέας μέσα στο ταψί και το βάζω μέσα στο ψυγείο.
Το επόμενο πρωί κόβω στο multi τις ντομάτες.
Απλώνω τις πολτοποιημένες ντομάτες πάνω στο κρέας και το
σκεπάζω μ’ αυτές.
Προσθέτω νερό μέχρι να φτάσει λίγο πιο πάνω από τη μέση
του κρέατος. Το σκεπάζω με αντικολλητική λαδόκολα.
Τοποθετώ το ταψί στην κάτω σκάλα του φούρνου.
Τοποθετώ το ταψί στην κάτω σκάλα του φούρνου.
Ψήνω στη λειτουργία των αντιστάσεων πάνω κάτω, στους 250
βαθμούς Κελσίου.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τις πατάτες.
Αφήνω το κρέας να βράζει για μια ώρα και μετά το
ξεσκεπάζω, για να δω αν έχει ροδίσει.
Αν έχει ροδίσει, το γυρνώ και το κάτω μέρος του κρέατος
που ήταν μέσα στο νερό ανεβαίνει επάνω.
Προσθέτω τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα σκόρδα ολόκληρα και
τις πατάτες κομμένες σε μέγεθος καρυδιού.
Στρώνω με μακριά πηρούνα τα λαχανικά γύρω γύρω από το
κρέας.
Ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο.
Το σκεπάζω με την λαδόκολλα και συνεχίζω το ψήσιμο μέχρι
να μαλακώσει εντελώς το κρέας.
Καρφώνω μια μακριά πηρούνα μέσα στο κρέας, για να δω αν
έχει μαλακώσει και αν ξεκολλά από τα κόκκαλα.
Όταν ετοιμαστεί, το βγάζω από το ταψί και το βάζω σε
πιατέλα σερβιρίσματος.
Αν έχουν ροδίσει οι πατάτες τις γυρνώ από την άλλη μεριά.
Κοιτάζω το ζουμί του φαγητού.
Αν είναι πολύ, αφήνω το φαγητό να βράζει ξεσκέπαστο μέχρι
να ελαττωθεί αυτό.
Προσθέτω τις μπάμιες και με την πηρούνα τις στρώνω κάπως.
Σκεπάζω ξανά το ταψί με τη λαδόκολλα.
Ψήνω μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και οι μπάμιες.
Λίγο πριν κλείσω το φούρνο προσθέτω το χυμό από ένα
μεγάλο λεμόνι και κουνώ ελαφρά με την πηρούνα, για να πάει παντού.
Δεν πολυανακατεύω γιατί οι μπάμιες διαλύονται.
Βγάζω τη λαδόκολλα και βάζω το κρέας ξανά μέσα στο ταψί.
Σκεπάζω πάλι με τη λαδόκολλα.
Αφήνω το ταψί σκεπασμένο με την λαδόκολλα μέχρι να
σερβίρω το φαγητό για να μη ξεραθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου