ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ
Υλικά:
1 μικρό κοτόπουλο,
1/2 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα,
1 αυγό,
το χυμό δύο λεμονιών.
Εκτέλεση
Αφαιρώ το δέρμα του κοτόπουλου.
Ξεπλένω πολύ καλά το κοτόπουλο
και το βάζω σε μεγάλη κατσαρόλα.
Βάζω νερό στην κατσαρόλα, ώσπου
να σκεπάσει το κοτόπουλο και ν’ ανέβει 2 εκατοστά πιο πάνω από αυτό.
Βάζω την κατσαρόλα σε δυνατή
φωτιά.
Λίγο πριν βράσει το νερό, σχηματίζεται
στην επιφάνεια του αφρός.
Με κουτάλα μαζεύω τον αφρό και
τον πετώ. Αφρός σχηματίζεται ξανά. Τον μαζεύω κι αυτόν και τον πετώ.
Ρίχνω αλάτι στο νερό για να νοστημίσει
το κρέας.
Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω το φαγητό
να βράσει για μια ώρα περίπου.
Μετά από 50 λεπτά εξετάζω, αν
έχει βράσει το κρέας.
Παίρνω ένα πηρούνι και το καρφώνω
στη σάρκα του κοτόπουλου.
Αν το κρέας ξεκολλά από τα
κόκκαλα τότε έχει βράσσει.
Αν όμως δεν ξεκολλά, τότε είναι
άβραστο και το βράζω κι άλλο.
Αφού βράσει και μαλακώσει καλά το
κρέας, το βγάζω από την κατσαρόλα και το βάζω σε πιατέλα.
Το αλατίζω ελαφρά, το σκεπάζω και το αφήνω σε μιαν άκρη.
Σουρώνω το ζωμό του κρέατος και
το μετρώ.
Για κάθε πιάτο σούπας χρειάζομαι ένα
μεγάλο φλυτζάνι ζωμό.
Αν θέλω λίγα πιάτα σούπας και ο
ζωμός του κοτόπουλου είναι πολύς, δεν τον χρησιμοποιώ όλο, αλλά μόνο όσο
χρειάζομαι.
Πλένω το ρύζι με άφθονο νερό και το σουρώνω. Το ρίχνω
στο ζουμί της κότας και ανακατεύω.
Αφήνω το ρύζι να βράσει και να
χυλώσει.
Κοτόσουπα με αυγολέμονο
Στίβω τα 2 λεμόνια.
Σ’ ένα μπολ χτυπώ καλά το αυγό.
Ρίχνω μέσα στο αυγό λίγο λίγο το
λεμόνι ενώ συνεχίζω το χτύπημα.
Γεμίζω μια κουτάλα σούπας καυτό ζωμό
από την κατσαρόλα.
Ρίχνω τον καυτό ζωμό αργά αργά
μέσα στο αυγολέμονο, το οποίο συνεχίζω να το χτυπώ.
Επαναλαμβάνω την ίδια διακικασία με δεύτερη και τρίτη
κουτάλα ζωμό.
Με αυτό τον τρόπο το αυγό ψήνεται
αργά αργά και δεν κόβει το αυγολέμονο.
Σβήνω τη φωτιά.
Ρίχνω μέσα στη κατσαρόλα αργά
αργά το αυγολέμονο και ταυτόχρονα ανακατεύω.
Μπορώ να σερβίρω τη σούπα και το
κρέας μαζί στο ίδιο πιάτο ή χωριστά τη σούπα και χωριστά το κρέας.
Βάζω τη σούπα σε σουπιέρα και την
τοποθετώ στη μέση του τραπεζού.
Κόβω το κοτόπουλο σε μερίδες και
το βάζω σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Ο καθένας σερβίρει μόνος του τον
εαυτό του και παίρνει όση σούπα θέλει και όποιο μέρος του κρέατος θέλει.
Κοτόσουπα με λεμόνι
Ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα που
περιέχει το ρύζι και το ζωμό του κρέατος το λεμόνι και ανακατεύω.
Δοκιμάζω τη γεύση και αν χρειάζεται κάτι, το προσθέτω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου