Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Τυροπιτάκια τριγωνικά

ΤΡΙΓΩΝΙΚΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ
Γέμιση
Υλικά:
1/2 κιλό φέτα,
300 γραμμάρια Κρητική γραβιέρα ή άλλη γραβιέρα,
400 γραμμάρια μυζήθρα ανάλατη ή μανούρι ή άλλο ανάλατο τυρί,
3 αυγά,
200 ml κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά,
λίγο πιπέρι.

Εκτέλεση
Με τα δάχτυλά μου τρίβω τη φέτα μέσα σ’ ένα μπολ.
Προσθέτω τη γραβιέρα τριμμένη.
Βάζω την μυζήθρα, τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και το πιπέρι στο μπολ.
Μαλάσσωκαλά όλα τα υλικά.

Φύλλο
Υλικά:
1/2 κιλό φύλλο κρούστας,
80 γρ. λάδι ελιάς,
180 γρ. βιτάμ πλακάκι.

Εκτέλεση
Βάζω μέσα σ’ ένα μπρίκι το λάδι και το βιτάμ.
Τοποθετώ το μπρίκι σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνω μέχρι να λιώσει το βιτάμ.
Κάθε πακέτο  φύλλου κρούστας περιέχει 12 ή 13 λεπτά φύλλα.
Τα φύλλα αυτά είναι όλα μαζί διπλωμένα στη μέση και τυλιγμένα σε κύλινδρο.
Ξεδιπλώνω τα φύλλα και τα ανοίγω όλα μαζί πάνω στο τραπέζι.
Τα φύλλα είναι το ένα πάνω στο άλλο.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω κάθετα στο μήκος τους όλα τα φύλλα μαζί,  σε έξι στενόμακρες λωρίδες.
θα χρησιμοποιήσω μια λωρίδα για να φτιάξω ένα τυροπιτάκι.
Μ’ αυτό τον τρόπο από ένα πακέτο φύλλου κρούστας μπορώ να φτιάξω 72 ή78 τυροπιτάκια, ανάλογα με τον αριθμό των φύλλων που έχει η συσκευασία.
Βουτώ ένα πινέλο στο λιωμένο βιτάμ και λαδώνω ελαφρά και τις 6 λωρίδες που βρίσκονται πάνω πάνω.
Στην αριστερή άκρη κάθε λωρίδας βάζω μια κουταλία της σούπας γέμιση.
Παίρνω μια από της έξι λωρίδες.
Διπλώνω διαγώνια το αριστερό άκρο της λωρίδας και το κολλώ μαζί με τη γέμιση που βρίσκεται από κάτω στη δεξιά πλευρά της λωρίδας.
Έτσι σχηματίζεται ένα τρίγωνο στο κάτω μέρος της λωρίδας.
Διπλώνω ξανά προς τα πάνω και το τρίγωνο με τη γέμιση ανεβαίνει προς τα πάνω στη δεξιά πλευρά της λωρίδας.
Διπλώνω διαγώνια και το τρίγωνο έρχεται στην αριστερή πλευρά της λωρίδας.
Συνεχίζω έτσι ώσπου όλη η υπόλοιπη λωρίδα του φύλλου να τυλιχτεί γύρω από τη γέμιση.  
 Με αυτό τον τρόπο η γέμιση εσωκλείεται από το φύλλο.
Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα  5 φύλλα που έχω λαδώσει.
Τοποθετώ τα τυροπιτάκια σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί πίτσας.
Βουτώ ξανά το πινέλο στο λάδι και λαδώνω τις επόμενες έξι λωρίδες που έρχονται πάνω πάνω.
Βάζω μια κουταλία της σούπας γέμιση στην άκρη κάθε λωρίδας και τυλίγω τα  τυροπιτάκια όπως και προηγουμένως.
Επειδή τα φύλλα πολλές φορές κολλούν μεταξύ τους, προσέχω να παίρνω ένα μόνο φύλλο για κάθε τυροπιτάκι.
Αν χρησιμοποιήσω δυο κολλημένες λωρίδες αντί για μία, τότι φτιάχνω ένα τυροπιτάκι με πολύ φύλλο και λίγη γέμιση που δεν είναι πολύ νόστιμο.
Συνεχίζω κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να εξαντληθεί η γέμιση.
Αλείφω αποπάνω ελαφρά όλα τα τυροπιτάκια με λάδι και βιτάμ.
Τοποθετώ το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνω στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου