Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Λαζάνια με γαλοπούλα στο φούρνο





ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Υλικά:
500 γρ. λαζάνια Barilla (Lasagne all’Uovo Bolognesi),
1 μπούτι γαλοπούλας 1200 γρ περίπου (μπούτια γαλοπούλας πωλούν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ π.χ Μαρινόπουλος, Lidl κ.λ.π ),
250 γρ. φέτα ή άλλο άσπρο τυρί,
200 γρ. γραβιέρα ή κασέρι,
300 γρ. κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά,
500 γρ. μυζήθρα ανάλατη,
2 αυγά,
3 ξερά κρεμμύδια,
6 σκελίδες σκόρδο,
300 γρ. μανιτάρια,
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
αλάτι, ρίγανη, θρούμπι,
1 κουταλιά της σούπας κόκκους μαύρο πιπέρι,
1 κουταλιά της σούπας κοκκους κόλιανδρου,
1 κλαδάκι δεντρολίβανο ή 1 κουταλιά του γλυκού ξερά φύλλα του.

Εκτέλεση
Αποβραδίς ξεπλένω καλά το μπούτι της γαλοπούλας.
Του βάζω αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και θρούμπι.
Το αλείφω γύρω γύρω με λάδι και το βάζω στο ψυγείο.
Το επόμενο πρωί βάζω σε κατσαρόλα 3 λίτρα νερό.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα ψιλοκόβω μέσα στην κατσαρόλα.
Προσθέτω ελάχιστο αλάτι, τους κόκκους του κόλιανδρου, τους κόκκους από το μάυρο πιπέρι, ένα κλαδάκι δεντρολίβανο, λίγη ρίγανη και ελάχιστο θρούμπι.
Βάζω την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Αφήνω αυτά τα υλικά να βράσουν για 5 λεπτά.
Προσθέτω το μπούτι της γαλοπούλας.
Αφήνω την φωτιά δυνατή μέχρι ν’ αρχίσει να βράζει το κρέας.
Χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και βράζω το κρέας για μιάμιση ώρα περίπου. Όταν ετοιμαστεί το κρέας είναι μαλακό, ένα πηρούνι καρφώνεται εύκολα μέσα σ' αυτό και ξεκολλά από τα κόκκαλα.
Σβήνω τη φωτιά.
Με τρυπητή κουτάλα βγάζω το κρέας σ’ ένα ταψάκι και το αφήνω να κρυώσει.
Σουρώνω το ζωμό του κρέατος και τον αφήνω σε μιαν άκρη.
Καθαρίζω  το κρέας από την πέτσα, τα κόκκαλα, τους τένοντες και το λίπος.
Κόβω το κρέας σε μικρά κομμάτια και το αφήνω σε μιαν άκρη.
Ξεχωρίζω 2 φλυτζάνια ζωμό και τον αφήνω σε μιαν άκρη, για να τον χρησιμοποιήσω αργότερα.
Αλείφω με βιτάμ ένα πυρέξ με διαστάσεις 24Χ36Χ6 εκατοστά. 
Βάζω ζωμό σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
Ο ζωμός πρέπει ν’ ανέβει 2 εκατοστά μέσα στο τηγάνι.
Φυλασσω στο ψυγείο το ζωμό που περίσεψε, για να τον χρησιμοποιήσω σε άλλο φαγητό.
Βάζω το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και περιμένω να βράσει.
Τα λαζάνια είναι σκληρά και δεν στρώνουν στο πυρέξ.
Τα βράζω ελαφρά, για να γίνουν εύκαμπτα και να μπορέσω να τα στρώσω στον πάτο του πυρέξ.
Τα λαζάνια αυτά είναι μεγάλα. Το καθένα είναι ένα ορθογώνιο με διαστάσεις 9Χ17,5 εκατοστά.
Παίρνω δύο λαζάνια και τα βάζω μέσα στο ζωμό που βράζει.
Φροντίζω το ένα λαζάνι να είναι μακριά από το άλλο, για να μην κολλήσουν.
Αφήνω τα λαζάνια να βράσουν 4 λεπτά.
Με τρυπητή σπάτουλα βγάζω το ένα λαζάνι και το τοποθετώ στον πάτο του πυρέξ.
Στη συνέχεια βγάζω το δεύτερο λαζάνι και το τοποθετώ δίπλα στο προηγούμενο.
Παίρνω άλλα δυο λαζάνια και τα τοποθετώ μέσα στο τηγάνι με το ζωμό που βράζει.
Φροντίζω το ένα να είναι μακριά από το άλλο.
Αφήνω τα λαζάνια να βράσουν για 4 λεπτά.
Με την τρυπητή σπάτουλα βγάζω το τρίτο λαζάνι από το τηγάνι και το βάζω δίπλα στα δυο προηγούμενα.
Το τέταρτο λαζάνι δεν χωρά ολόκληρο στο πάτο του πυρέξ.
Κόβω με ψαλίδι κουζίνας το μισό ή όσο μέρος χρειάζεται, για να σκεπαστεί ο πάτος του πυρέξ.
Περισσεύει το μισό λαζάνι περίπου.
Αυτό το χρησιμοποιώ για να καλύψω το μέρος του πάτου που δεν έχει καλυφθεί.
Βάζω την ψιλοκομμένη γαλοπούλα μέσα σε μια άλλη κατσαρόλα.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Μετρώ 1,5 φλυτζάνι ζωμό κρέατος και το βάζω μέσα στη γαλοπούλα.
Τρίβω με τα χέρια μου τη φέτα μέσα στη γαλοπούλα.
Αφήνω όλα αυτά να βράσουν 2 λεπτά.
Προσθέτω τα μανιτάρια ψιλοκομμένα.
Προσθέτω 150 γρ. κρέμα γάλακτος και τ’ αφήνω να βράσουν 3 λεπτά ακόμη.
Βάζω το αλεύρι μέσα σ’ ένα σουρωτήρι και το κοσκινίζω πάνω στην κατσαρόλα.
Ανακατεύω δυο τρεις φορές και κατεβάζω το μείγμα αυτό από τη φωτιά.
Απλώνω ομοιόμορφα το προηγούμενο μείγμα πάνω στα λαζάνια μέσα στο πυρέξ.
Παίρνω δυο άλλα λαζάνια και τα βάζω στο τηγάνι που έβρασα τα λαζάνια της βάσης.
Τα αφήνω να βράσουν 5 λεπτά το ένα μακριά από το άλλο.
Τα βγάζω με τρυπητή σπάτουλα και τα τοποθετώ το ένα δίπλα στο άλλο πάνω από το κρέας, για να το σκεπάσω με αυτά.
Βράζω δύο λαζάνια ακόμη και τα τοποθετώ δίπλα στα προηγούμενα, ώστε να καλυφθεί από λαζάνια ολόκληρη η επιφάνεια του κρέατος.
Ανακατεύω 50 γρ.  κρέμα με 1/2 φλυτζάνι ζωμό και βρέχω με αυτά από πάνω τα λαζάνια.
Βάζω σ’ ένα μπολ τα αυγά και τα χτυπώ.
Προσθέτω την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και χτυπώ για λίγο.
Πιέζω με πηρούνι τη μυζήθρα μέσα στο μείγμα των αυγών και τα ανακατεύω με το σύρμα.
Προσπαθώ να πετύχω ένα ομοιογενές μείγμα.
Απλώνω αυτό το μείγμα πάνω από τα λαζάνια που σκεπάζουν το κρέας μέσα στο πυρέξ.
Πάνω από αυτό το μείγμα τρίβω με τον τρίφτη της ντομάτας την γραβιέρα ή το κασέρι.
 Τοποθετώ το πυρέξ στο φούρνο στην μεσαία σκάλα.
Ψήνω στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις.
20-25 λεπτά είναι αρκετά για λιώσει το τυρί και να πάρει το φαγητό ελαφρό μπεζ χρώμα.
Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.
Για να μπορέσω να το κόψω σε μερίδες και να το σερβίρω, πρέπει να το αφήσω να κρυώσει.
 
  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου