ΡΕΒΥΘΙΑ ME ΑΣΠΡΗ ΣΑΛΤΣΑ Ή ΜΕ ΤΟ ΡΥΖΙ
Υλικά:
1 πιάτο ξερά
ρεβύθια,
3 μεγάλα ξερά
κρεμμύδια,
1/2 φλυτζάνι λάδι,
1 φύλλο δάφνης,
40 γρ. αλεύρι,
το χυμό 1 λεμονιού,
αλάτι, ελάχιστη
κόκκινη καυτερή πιπεριά.
Εκτέλεση
Αποβραδίς βάζω τα ρεβύθια σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζω
με άφθονο χλιαρό νερό.
Το επόμενο πρωί σουρώνω το νερό αυτό.
Βάζω τα ρεβύθια σε μια λεκάνη και τους ρίχνω μια χούφτα
χοντρό αλάτι. Τα τρίβω με τα χέρια μου για να ξεφλουδίσουν. Τα ξεπλένω με χλιαρό
νερό και τα σουρώνω.
Τρίβω τα ρεβύθια άλλες δυο φορές με αλάτι και μετά τα
ξεπλένω.
Βάζω τα ρεβύθια στην κατσαρόλα και τους βάζω νερό μέχρι
να σκεπαστούν από αυτό και να πάει 4 εκατοστά πιο πάνω από αυτά.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και περιμένω να βράσουν.
Μόλις κοχλάσουν κατεβάζω τη φωτιά σε μέτρια.
Προσθέτω ελάχιστο αλάτι, ελάχιστη καυτερή πιπεριά, το
φύλλο της δάφνης και τα κρεμμύδια ψιλοκομένα.
Αφήνω τα ρεβύθια να σιγοβράσουν μέχρι να χυλώσουν.
Αφού χυλώσουν μπορώ να τα κάνω με άσπρη σάλτσα ή μπορώ να
τους προσθέσω ρύζι ή να αφήσω τα μισά με άσπρη σάλτσα και τα άλλα μισά να τα
κάνω με το ρύζι.
Χωρίζω λοιπόν σε δυο μέρη τα ρεβύθια και την σάλτσα τους.
Τα μισά από αυτά τα αφήνω στην κατσαρόλα που τα έβρασα.
Τα άλλα μισά τα βάζω σε μια άλλη κατσαρόλα.
Για να τους κάνω την άσπρη σάλτσα παίρνω ζουμί από την
κατσαρόλα και το βάζω σε βαθύ πιάτο.
Το αφήνω να
κρυώσει και ρίχνω μέσα 40 γρ. αλεύρι το οποίο και διαλύω καλά.
Ρίχνω το ζουμί με το αλεύρι μέσα στην μια κατσαρόλα με ρεβύθια και ανακατεύω.
Προσθέτω το χυμό
του λεμονιού.
Βάζω την κατσαρόλα αυτή σε μέτρια φωτιά και αφήνω τα ρεβύθια να βράσουν για 2-3 λεπτά και μετά τα κατεβάζω από τη φωτιά.
Βάζω την κατσαρόλα αυτή σε μέτρια φωτιά και αφήνω τα ρεβύθια να βράσουν για 2-3 λεπτά και μετά τα κατεβάζω από τη φωτιά.
Ξεπλένω 100 γραμμάρια ρύζι και το ρίχνω μέσα στην δεύτερη
κατσαρόλα με ρεβύθια.
Δεν κάνω σάλτσα με αλεύρι. Απλά προσθέτω το ρύζι μέσα στα χυλωμένα ρεβύθια.
Δεν κάνω σάλτσα με αλεύρι. Απλά προσθέτω το ρύζι μέσα στα χυλωμένα ρεβύθια.
Τοποθετώ τη δεύτερη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω καλά, για να μην κολλήσει το ρύζι.
Αφήνω το φαγητό να βράσει 10 λεπτά περίπου ή όσο χρόνο χρειάζεται το ρύζι για να μαλακώσει.
Βγάζω λίγο σ' ένα μικρό πιατάκι και δοκιμάζω τη γεύση, για να δω αν χρειάζεται να προσθέσω αλάτι ή λεμόνι.
Αν χρειάζεται κάτι, το προσθέτω.
Βγάζω λίγο σ' ένα μικρό πιατάκι και δοκιμάζω τη γεύση, για να δω αν χρειάζεται να προσθέσω αλάτι ή λεμόνι.
Αν χρειάζεται κάτι, το προσθέτω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου