ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΧΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ
Υλικά:
μισό πετεινάρι
ελευθέρας βοσκής 1,5 κιλό περίπου,
400 γρ.
μακαρόνια χοντρά 2 νούμερο (μακαρόνια για παστίτσιο),
400 γρ. φέτα,
150 γρ. μυζήθρα
γλυκιά,
100 γρ. κασέρι,
50 γρ. λάδι
ελιάς,
ρίγανη, θρούμπι,
αλάτι, πιπέρι,
1 κλαδάκι
δεντρολίβανο,
1 κ. σούπας
κόκκους κόλιανδρου,
1 κ. σούπας
κόκκους μαύρο πιπέρι.
Εκτέλεση
Αγοράζω αποβραδίς το πετεινάρι.
Το πλένω καλά, το κόβω στη μέση και το αλατίζω.
Του βάζω πιπέρι, θρούμπι, ρίγανη και το αλείφω προσεκτικά
γύρω γύρω με λάδι.
Βάζω το κρέας σ’ ένα μικρό ταψί, το τυλίγω με διαφανή
μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο.
Το επόμενο πρωί μεταφέρω το πετεινάρι σ’ ένα ταψί με
διαστάσεις 32Χ42Χ6 εκατοστά.
Βάζω μέσα στο ταψί νερό μέχρι να βυθιστεί το κρέας κατά
τα 2/3 του.
Δεν σκεπάζει το νερό το κρέας, αλλά σταματά λίγο πιο κάτω
από αυτό.
Βάζω το ταψί στο φούρνο στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Ψήνω στους 250 βαθμούς Κελσίου.
Σε μια ώρα ανοίγω το φούρνο και με μακριά κουτάλα γυρνώ
το κρέας.
Το μέρος που ήταν βυθισμένο μέσα στο νερό έρχεται από
πάνω.
Ψήνω μισή ώρα ακόμη μέχρι να μαλακώσει το πετεινάρι και
να ξεκολλά από τα κόκκαλα.
Βγάζω το κρέας σε ένα ταψί.
Το αφήνω να κρυώσει για λίγο.
Τρίβω μέσα σ’ ένα πιάτο τη φέτα με τα χέρια μου.
Τρίβω και τη μυζήθρα μέσα στο πιάτο.
Τρίβω στο multi το κασέρι και το βάζω κι αυτό στο πιάτο.
Ρίχνω τα τυριά μέσα στο ταψί που βρίσκεται μέσα στο
φούρνο.
Ανακατεύω ελαφρά με μακριά κουτάλα, για να λιώσουν τα
τυριά.
Κόβω στη μέση τα μακαρόνια και τα ρίχνω μέσα στο ταψί του
φούρνου.
Ανακατεύω μερικές φορές με μακριά πηρούνα.
Κατεβάζω τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς
Κελσίου.
Καθαρίζω το κρέας. Αφαιρώ την πέτσα, τα λίπη, τους τένοντες
και τα κόκκαλα και άλλα από αυτά δίνω στις γατούλες μου και άλλα δίνω στο
σκύλο μου τον Oliver.
Κόβω το κρέας σε κομμάτια που έχουν το μέγεθος μιας
σκελίδας μεγάλου πορτοκαλιού.
Ρίχνω τα κρέατα μέσα στο ταψί του φούρνου μαζί με τα μακαρόνια.
Ανακατεύω καλά μερικές φορές.
Αφήνω τα μακαρόνια με το κρέας να ψηθούν για δέκα λεπτά.
Αφήνω τα μακαρόνια με το κρέας να ψηθούν για δέκα λεπτά.
Ανακατεύω με την πηρούνα και φέρνω το κάτω μέρος του
φαγητού επάνω.
Αφήνω άλλα δέκα λεπτά το ταψί με τα μακαρόνια μέσα στο
φούρνο.
Ανοίγω το φούρνο και κυτάζω αν έχουν ετοιμαστεί τα
μακαρόνια.
Όταν ετοιμαστούν τα μακαρόνια, έχουν μαλακώσει και έχουν
χυλώσει.
Το φαγητό αυτό δεν είναι στεγνό. Είναι ένα φαγητό με λίγη άσπρη σάλτσα.
Βγάζω το ταψί από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.
Τα μακαρόνια απορροφούν σιγά σιγά τη σάλτσα και το φαγητό
πήζει.
Το φαγητό αυτό είναι εύκολο, νόστιμο και μαλακό.
Είναι κατάλληλο για ηλικιομένους.
Το φαγητό αυτό γίνεται και με μοσχάρι ακριβώς κατά τον
ίδιο τρόπο.
1 κιλό μοσχαρίσιο κυλότο είναι αρκετό γι’ αυτή τη δόση.
Αποβραδίς μαρινάρω το μοσχάρι όπως ακριβώς μαρινάρω το
κοτόπουλο.
Όλα τα βήματα εργασίας είναι περίπου ίδια με τα προηγούμενα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου