ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΒΡΑΣΤΑ
Καλοκαιρινά χόρτα βραστά σαλάτα
Υλικά:
1 κιλό βλίτα,
500 γρ. μικρά
κολοκυθάκια,
1/2 κιλό στίφνο,
1/2 κιλό
αμπελοφάσουλα,
4 μέτριες
πατάτες,
5 μέτρια ξερά
κρεμμύδια,
χυμό μισού
λεμονιού + ένα ολόκληρο λεμόνι,
120 γρ. λάδι (1 κ. σ. λάδι
ελιάς για κάθε μερίδα φαγητού),
4 μέτριες ώριμες
ντομάτες.
Εκτέλεση
Προετοιμασία των
λαχανικών
Καθαρίζω το στίφνο.
Παίρνω καθένα κλαδάκι στίφνου και κόβω το κοτσάνι του στο
σημείο που γίνεται τρυφερό.
Τα σκληρά κοτσάνια του στίφνου τα πετώ, γιατί δε βράζουν
και μου πικραίνουν και το φαγητό.
Βάζω σ’ ένα μπολ τον καθαρισμένο στίφνο και τον ξεπλένω 3
φορές με άφθονο νερό.
Τον πλυμένο στίφνο τον αφήνω σε μιαν άκρη.
Καθαρίζω τα βλίτα.
Παίρνω ένα ένα όλα τα κλαδάκια των βλίτων ξεχωριστά.
Κόβω και πετώ το ξερό μέρος του κοτσανιού και των φύλλων και αφήνω το τρυφερό μέρος του κοτσανιού και των φύλλων.
Βάζω σε μια λεκάνη τα βλίτα και τα ξεπλένω 3 φορές με
άφθονο νερό.
Αφήνω τα πλυμένα βλίτα στην άκρη.
Καθαρίζω τα ξερά κρεμμύδια.
Τους αφαιρώ 2 εξωτερικά φύλλα και αφήνω τα άσπρα
εσωτερικά.
Τα βάζω σ’ ένα μπολ, τα ξεπλένω με νερό και τ’ αφήνω στην
άκρη.
Καθαρίζω τις πατάτες από τις φλούδες τους. Βάζω τις καθαρισμένες πατάτες ολόκληρες μέσα σ’ ένα μπολ
με νερό.
Τις ξεπλένω καλά. Βάζω καθαρό νερό στο μπολ και τις αφήνω
σε μιαν άκρη βυθισμένες στο νερό.
Ξεπλένω τα κολοκυθάκια καλά με νερό και τα τρίβω ελάφρά
με το χέρι μου, για να φύγει το χώμα που είναι κολλημένο πάνω τους.
Κόβω με μαχαίρι το κοτσάνι από το ένα άκρο και το
λουλούδι από το άλλο άκρο και τα πετώ.
Τ’ αφήνω σε μιαν άκρη μέχρι να τα
χρειαστώ.
Καθαρίζω τα αμπελοφάσουλα.
Κόβω τις δύο άκρες και τις πετώ.
Αν μερικά είναι ξερά, τα ξεφλουδίζω. Βγάζω τους καρπούς
και τους κρατώ και τις φλούδες τους τις πετώ.
Βάζω σ’ ένα μπολ άφθονο νερό και ρίχνω μέσα τα αμπελοφάσουλα.
Τα ξεπλένω δυο νερά και μετά τα αφήνω σε μιαν άκρη.
Βράσιμο των λαχανικών
Βάζω σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει. Μόλις κοχλάσει, ρίχνω μέσα το κρεμμύδια ολόκληρα.
Τ’ αφήνω να βράσουν πέντε λεπτά και προσθέτω τα αμπελοφάσουλα.
Αφήνω τα αμπελοφάσουλα να βράσουν 3-4 λεπτά και ρίχνω μέσα
στην κατσαρόλα τα κολοκυθάκια ολόκληρα και τις πατάτες κομμένες στη μέση.
Αφήνω τα λαχανικά αυτά να βράσουν για 10 λεπτά.
Με πηρούνι ελέγχω αν έχουν σχεδόν βράσει τα λαχανικά.
Όταν το πηρούνι καρφώνεται με μικρή δυσκολία μέσα στα
κολοκύθια και τις πατάτες, είναι ώρα να προσθέτω τα βλίτα και το στίφνο.
Τα βλίτα και ο στίφνος
αν είναι φρέσκα, βράζουν σε 2-3 λεπτά.
Δεν αφήνω τα λαχανικά να λασπώσουν αλλά τα βγάζω μόλις
μαλακώσουν, δηλαδή να κρατούν ελάχιστα.
Με τρυπητή κουτάλα βγάζω τα λαχανικά σε βαθειά πιατέλα
σερβιρίσματος.
Δεν πετώ το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα λαχανικά.
Είναι πολύ νόστιμος ζωμός λαχανικών και μπορώ να τον
χρησιμοποιήσω σε άλλη συνταγή.
Πολλοί άνθρωποι προτιμούν τη σαλάτα αυτή με λάδι και
λεμόνι.
Ξεχωρίζω τα μισά από τα λάχανα που έχω βράσει και τα βάζω
σ’ ένα μπολ.
Τους ρίχνω λάδι, αλάτι και λεμόνι και τα ανακατεύω.
Αν κάποιος τα θέλει περισσότερο αλμυρά ή με περισσότερο
λάδι, αφού σερβιριστεί, προσθέτει στο πιάτο του ότι του αρέσει.
Εμείς στην Κρήτη φιάχνουμε μια σάλτσα φρέσκιας ντομάτας
με την οποία σερβίρουμε τα λαχανικά αυτά.
Κρητική συνταγή
Ξεπλένω καλά τις ντομάτες και τις αφήνω ολόκληρες.
Βάζω την κατσαρόλα με το ζωμό των λαχανικών σε δυνατή
φωτιά.
Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνω μέσα τις ντομάτες.
Τις αφήνω να βράσουν 8 λεπτά.
Τις βγάζω από την κατσαρόλα και τις αφήνω να κρυώσουν
ώστε να μπορώ να τις πιάσω.
Μόλις κρυώσουν αφαιρώ από τις ντομάτες τη φλούδα και τον
σκληρό σαν ξύλο πυρήνα που καμμιά φορά έχουν.
Πολτοποιώ μέσα στο multi τις ντομάτες.
Βάζω στα χόρτα λάδι, αλάτι και μισό λεμόνι και τα
ανακατεύω. Ρίχνω πάνω τους την πολτοποιημένη ντομάτα και τα ανακατεύω ξανά.
Δοκιμάζω τη γεύση και την διορθώνω προσθέτοντας αν
χρειάζεται αλάτι ή λεμόνι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου